Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, że moja markiza Fiamma w worku uszkadza lakier poszycia, są to takie jakby przetarcia, lekkie wgniecenia w miejscu gdzie są nity . Macie jakieś patenty, aby temu zapobiec, a może tam powinny być jakieś podkładki:niewiem: w miejscu tych nitów, czy ten typ tak ma, niestety?

Opublikowano
Zauważyłem, że moja markiza Fiamma w worku uszkadza lakier poszycia, są to takie jakby przetarcia, lekkie wgniecenia w miejscu gdzie są nity . Macie jakieś patenty, aby temu zapobiec, a może tam powinny być jakieś podkładki:niewiem: w miejscu tych nitów, czy ten typ tak ma, niestety?
Nity? U mnie markiza, w miejscu styku z poszyciem ma takie specjalne podkładki gumowo plastikowe. Czyli sam worek nie dotyka bezpośrednio poszycia
Opublikowano

Jutro zrobię zdjęcia, ale wygląda to na nity. Wiatr zawiał ją na dach no i odsłonił te uszkodzenia, a tak poza tym to worek jest spękany i strasznie sztywny, więc chyba czeka mnie wymiana.

Opublikowano

No może masz jakiś starszy model? Ja też się obawiałem jak się zachowa markiza i czy poszycia nie uszkodzi, ale po sezonie nie ma ani śladu.

Opublikowano

No na nowy to  on nie wygląda, no i nie ma tej gumowej przekładki i worek bezpośrednio dotyka poszycia. A i jeszcze według mnie brakuje blokady do likszpary i cała markiza przesuwa się trochę przód/tył

Opublikowano
No na nowy to  on nie wygląda, no i nie ma tej gumowej przekładki i worek bezpośrednio dotyka poszycia. A i jeszcze według mnie brakuje blokady do likszpary i cała markiza przesuwa się trochę przód/tył
Blokady powinny być. Z obu stron. Takie beczułki z wkętem
Opublikowano
Blokady powinny być. Z obu stron. Takie beczułki z wkętem

A jak brakuje beczułek, wystarczy jeden wkręt na środku. Worek musi być unieruchomiony.
Opublikowano

Trzeba będzie kupić nową markizę, worek jest sztywny i spękany, a poza tym nie ma zabezpieczenia gumowego pod gniazdami w które wchodzą belki dachowe. Ten sezon musi jeszcze wytrzymać ale na dłuższe przejazdy będę ją zdejmować i przewozić w środku.

A tak to wygląda, 

więc jak ktoś ma starą markizę to lepiej skontrolować jak to wygląda

20180205_104140.jpg

20180205_104223.jpg

Opublikowano
Niestety być może to faktycznie stary model. W nowych to wygląda tak:
Caravanstore_ZIP_v2005_280-440.jpg

Czyli z tyłu jest 98655-707. A blokada to 98655-186. 

Ale worek się nie zmienił, wg mnie stary i nowy są z tego samego materiału. Trzeba centralnie nawiercić na środku aluminiową listwę i wkręcić zwykły blachowkręt, który zapobiegnie przemieszczaniu się worka.

Zimą te worki nie są zbyt elastyczne.
Opublikowano

A nie można przypadkiem kupić tych mocowanń, co trzeba dołożyć w Thule chcąc dokładać rafter trzymający ściankę i to jest wtedy od sposu ta gumowo plastikowa podkładka. 

Coś takiego jak na początku tego filmu https://youtu.be/9jPDFbyZtOQ

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Pierzasty napisał:

A nie można przypadkiem kupić tych mocowanń, co trzeba dołożyć w Thule chcąc dokładać rafter trzymający ściankę i to jest wtedy od sposu ta gumowo plastikowa podkładka. 

Coś takiego jak na początku tego filmu https://youtu.be/9jPDFbyZtOQ

Można wszystko kupić kupić:

1. Model 2013/2014 - CARAVANSTORE 280-440 VERSION 013/014
    Tu schemat czyli między innymi te nasze

https://www.fiamma.it/en/spare-parts-fiammastore/manual-awnings-453977285/caravanstore-280-440-version-013-014-en

Caravanstore_v2013_280-440.jpg

Podkładki nr katalogowy: 98655-707
    Cena: 15,30 eu
    kit-appoggio-parete-caravanstore98655-70

Beczułki nr katalogowy: 98655-186
    Cena: 7,20 eu
    kit-nottolini-caravanstore98655-186-582.

2. Model 2007 - CARAVANSTORE 280-440 VERSION 07
    Starsza markiza faktycznie nie miała tych podkładek. Tutaj schemat wersji 07, którą prawdopodobnie ma @KIAn

https://www.fiamma.it/en/spare-parts-fiammastore/manual-awnings-453977285/caravanstore-280-440-version-07-en

Caravanstore_v2007_280-440.jpg

3. Model 2005 - CARAVANSTORE 280-440 VERSION 05
    najstarsza markiza, też brak podkładek

https://www.fiamma.it/en/spare-parts-fiammastore/manual-awnings-453977285/caravanstore-280-440-version-05-en

Caravanstore_v2005_280-440.jpg
Edytowane przez jacek00 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

W Thule te podkładki są sporo większe niż w Fiammie i na pewno jest to lepsze rozwiązanie dla poszycia. W moim modelu nie ma żadnych podkładek, ale i tak jest do wymiany, bo zamarznięta woda rozsadziła te teleskopowe rozpórki i nie dało się tego bezszkodowo naprawić . Tylko jak teraz żonę przekonać do nowych wydatków.

A co pisze w instrukcji na temat jazdy z markizą, jeżdzić czy zdejmować przed podróżą ? Ja w ubiegłym sezonie zrobiłem ok. 7000Km z markizą na ścianie i tak sobie myślę, że to trochę głupie było, co o tym sądzicie?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, KlAn napisał:

W Thule te podkładki są sporo większe niż w Fiammie i na pewno jest to lepsze rozwiązanie dla poszycia. W moim modelu nie ma żadnych podkładek, ale i tak jest do wymiany, bo zamarznięta woda rozsadziła te teleskopowe rozpórki i nie dało się tego bezszkodowo naprawić . Tylko jak teraz żonę przekonać do nowych wydatków.

A jakie są w Thule bo nigdzie nie widziałem. Natomiast te podkładki u Fiamma wydają są wystarczające. Cała powierzchnia styku markizy, to wybrzuszenie od rolki jest pokryta tą podkładką.

Cytat

A co pisze w instrukcji na temat jazdy z markizą, jeżdzić czy zdejmować przed podróżą ? Ja w ubiegłym sezonie zrobiłem ok. 7000Km z markizą na ścianie i tak sobie myślę, że to trochę głupie było, co o tym sądzicie?

Przecież markizę montujesz na stałe :) To nie daszek z Jula to okazjonalnego stosowania. Poza tym po to są te beczułki aby ją zablokować przed przemieszczaniem się. U ciebie nie tyle sam brak podkładek był powodem wytarcia poszycia, a właśnie brak zabezpieczenia przed przemieszczaniem się. To to spowodowało, że masz właśnie te widoczne przetarcia.

Edytowane przez jacek00 (wyświetl historię edycji)