Jump to content
marioox

Nie działa kran z wodą i spłuczka w Hobby 2009

Recommended Posts

marioox

Witam ! Może ktoś podpowie co mogę sprawdzić :) W łazience po odkręceniu kranu pompka nie działa i spłuczka ubikacji . Znalazłem spalony bezpiecznik pod ubikacja w miejscu gdzie wyjmuje sie pojemnik na fekalia . Wymieniłem na nowy , prawde mówiąc na samochodowy ale wyglądają identycznie ( 3 A ) . Dalej nic ! Sprawdziłem ponownie ten nowy i nie spalił się . W kuchni pompka działa normalnie , w łazience oświetlenie tez działa . Pytanie na marginesie : na panelu głównym jest taka ikonka termometr oraz stopa wygląda jak jakies ogrzewanie podłogowe , po załączeniu zapala sie czerwona dioda ale podłoga raczej nie grzeje :) Co to może być innego ?

 

Bardzo proszę o podpowiedź , w sobote chciałem jechac na wakacje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Krzysiek5

Na panelu guzik od ogrzewania podłogowego i on czy jest ogrzewanie czy nie ma to będzie się po naciśnięciu świecił. Taka konstrukcja centralki (tej w szafie), do podłogówki jest duży transformator w skrzyneczce białej z przodu przyczepy, ale uwaga, skrzyneczki z przodu powinny być co najmniej dwie, bo jedna to rozdzielnica napięcia 12v świateł i innych rzeczy przychodzących z samochodu więc ona będzie zawsze.

 

 

Jeśli chodzi o sterowanie pompką i kibelkiem, nie za bardzo mam pomysł, to teoretycznie powinny być dwie nie związane ze sobą rzeczy, ale, zobacz czy na rozdzielnicy w szafie tam gdzie masz kilka bezpieczników jeden z nich nie jest przepalony, choć to raczej nie to, bez sensu by było żeby sterowanie pompką z kuchni działało a z łazienki już nie bo były na dwóch obwodach, przewody do łazienki idą (w 540UK gdzie szafa z elektrownią jest przez ścianę z łazienką) z szafy obok - dołem, a do oświetlenia z szafy obok górą pod sufitem, więc może jakaś mysza przegryzła kable przy ziemi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
marioox

Bezpieczniki są OK ! Zastanawiam sie jaki związek ma pompka od wody z pompką ubikacji . Prawdopodobnie idzie jeden kabel zasilający , który może gdzieś nie stykać :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Krzysiek5

Tak mi się też wydaje, ale niestety nie jest mi znany żaden schemat prowadzenia instalacji elektrycznej, stąd szukałbym wiązki kabli idących z centralki elektrycznej w stronę łazienki.

Jakiś stały plus, i tak jak piszesz - być może uszkodzony powoduje brak zasilania, nie bardzo mam jak poszperać u siebie bo to by wymagało rozebrania szafki, ale moze jak by obudowę brodzika zdjąć to zobaczysz które przewody tam wchodzą ? ewentualnie - u mnie - od strony szafy zobaczyć co wchodzi w scianę kibelka i w tej wiązce macać, nie wiem jak u siebie to wyglada wiec trudno pomóc :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
bartosz_b

Sprawdź miernikiem czy na kostce pod umywalką masz 12v. O ile nie masz wspólnego zbiornika do spłuczki i kranów to są to niezależne instalacje. Może być akurat zbieg okoliczności i poszła pompka od wczoraj i mikrostyk w kranie.

Ten bezpiecznik w kasecie nie zawsze jest od pompki u mnie był w przyczepie od wskaźnika zapełnienia kasety

Share this post


Link to post
Share on other sites
marioox

No właśnie rozebrałem kran i ten mikrostyk coś szwankuje , jak nim cos poruszam to działa . Rozebrałem go i złozyłem na nowo i zadziałał ale co jakiś czas znowu nie może ruszyć . Ubikacja wogóle nie ruszyła więc chyba to nie ma związku !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Krzysiek5

Głupie pytanie ale czy w spłuczce jest woda ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
marioox

Tak dolewałem i ta rurka szklana wskazuje 3/4 ! Można powiedzieć , że temat kranu w łazience załatwiony - ten mikrostyk trzeba wymienić natomiast z tą spłuczka nie mam pojęcia gdzie dziabnąć :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
bartosz_b

Wyciągnij pompkę i spróbuj ją bezpośrednio do aku podłączyć czy działa

Share this post


Link to post
Share on other sites
Krzysiek5

A jak nie będzie działała to upewnij się że napięcie dochodzi do wtyczki która przy niej jest w momencie naciśnięcia guzika.

 

Potem wrzucił bym do octu na noc rano przepłukał i być może ożyje - może zakamieniona ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
krzall

A jak nie będzie działała to upewnij się że napięcie dochodzi do wtyczki która przy niej jest w momencie naciśnięcia guzika.

 

Potem wrzucił bym do octu na noc rano przepłukał i być może ożyje - może zakamieniona ?

Ostatnio przestała mi działać spłuczka w Thefordzie c200cs. Jako że byłem na wyjeździe to zabrałem się od razu. Liczyłem ze padła pompka . Sprawdzam - spalony bezpiecznik. Wymieniłem. Pompka zaczęła działać i to na stałe. Rozebrałem stycznik w przycisku - takie małe g...no zaśniedziałe. Przy okazji muszę go kupić i wymienić :) A na razie oczyściłem i pompka przez dalszą część podróży świetnie działała. Sprawdź stycznik. Pompka żeby ruszyła trzeba śmigiełko wkrętakiem "pobudzić" jak stoi ... Miłego ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kkuligowski

Może ktoś podpowie co mam sprawdzić:

Przy zamkniętych kranach i spłuczce chodzi cały czas pompka wody w zbiorniku (czy powinna)

Była odłączona jak kupiłem a podpinając 230V połączyłem kabelki i od razu usłyszałem brzęczenie.

Oba krany i spłuczka działają jak odkręcę. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
TomekKnaus
6 minut temu, kkuligowski napisał:

Może ktoś podpowie co mam sprawdzić:

Przy zamkniętych kranach i spłuczce chodzi cały czas pompka wody w zbiorniku (czy powinna)

Była odłączona jak kupiłem a podpinając 230V połączyłem kabelki i od razu usłyszałem brzęczenie.

Oba krany i spłuczka działają jak odkręcę. 

 

 

.... któryś z mikrostyków ... będący w jednym z kranów lub w spłuczce nie rozłącza się będąc w pozycji zamkniętej ...

Po kolei rozłącz każde urządzenie z osobna (doszukaj się kostki biegnąc po przewodzie) - zobaczysz kiedy pompka przestanie działać/pracować (a działać powinna tylko kiedy coś jest w pozycji ON).

TOM

Share this post


Link to post
Share on other sites
kkuligowski

Dziękuje za podpowiedz.

Znalazłem "rozdzielnik" elektryczny poz umywalką w łazience.

Odpinałem po kolei odbiorniki i padło na kran w łazience. Rozebrałem i ma już swoje lata, przechodził naprawy. Poprawiłem blaszki styków i działa (tylko moim zdanie powinien odwrotnie) teraz otwiera wodę odkręcając w lewo.

    

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...