Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że znalazłem bardzo dobrą alternatywę dla Obelinku, a nawet lepszą alternatywę. Jedyny minus to to, że sklep jest po niemiecku, ale z google translatorem każdy sobie powinien poradzić. 

Ceny w sklepie mają jak w obelinku, za to przesyłka do Polski kosztuje tylko 12 eu, a nie 20 eu jak w przypadku obelinka. Kolejna zaleta to możliwość zakupu na działalność. Czyli jak mamy Nip EU, to przy zamówieniu możemy go podać, i automatycznie robimy zakupy bez VATu. W obelinku jest taka możliwość, ale trzeba się nakombinować tyle, że szkoda gadać. No i jeszcze jedna ogromna zaleta. Sklep realizuje wysyłki tego samego dnia. Czyli tak jak przy towarze ma zaznaczone, tak wysyłkę zrobią. Towar z DE do mnie szedł 3 dni robocze.

Tutaj link do sklepu: https://www.campingshopwagner.de

A gratis dostałem jeszcze taki ogromny katalog:

post-19021-0-07665000-1497949161_thumb.jpg

post-19021-0-24709000-1497949168_thumb.jpg

Opublikowano

A podpowiedz mi proszę jak to jest z zakupami bez vatu. Zakładam, że kupuje rzeczy tylko dla siebie, nie w celu dalszej odsprzedaży, za 100euro i biorę fv na mojego szefa który ma nip eu.

Koszt netto to 81euro i tyle płacę pobrania. I co dalej? W Polsce mam zapłacić VAT czy mogę fv wrzucić do kosza na śmieci?

Opublikowano

Do kosza na śmieci na pewno nie, jakiś czas temu dostałem wezwanie ze skarbówki że mam złożyć deklaracje vat na fakture z cypru sprzed dwóch lat. Zrobiłem oczy a okazało się że płaciłem za domene i oni wystawili fakture a mi jej nie wysłali. Ale skądś nie wiem skąd skarbówka w pl wiedział a o transakcji. A cypr to jeszcze dalej niż niemcy

Opublikowano

A podpowiedz mi proszę jak to jest z zakupami bez vatu. Zakładam, że kupuje rzeczy tylko dla siebie, nie w celu dalszej odsprzedaży, za 100euro i biorę fv na mojego szefa który ma nip eu.

Koszt netto to 81euro i tyle płacę pobrania. I co dalej? W Polsce mam zapłacić VAT czy mogę fv wrzucić do kosza na śmieci?

No jak do kosza. Kontrahent, który wystawił FVAT wykaże ją w swoim US.

Twój szef tą FVAT musi zaksięgować u siebie i doliczyć polski VAT 23%. VAT ten automatycznie się odlicza notą księgową, tak więc jest to transakcja neutralnie podatkowo.

Natomiast w przypadku zakupu towaru zakup ten należy wykazać potem w deklaracji VAT UE, którą trzeba złożyć do US.