Irek3 Opublikowano 24 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2006 Witam,właśnie wróciłem z pikniku kantry.Wyjazd pokazał mi problem z elektryką.Na postoju bez włączonego silnika wszystko działa,gdy włącze silnik to przepala się bezpiecznik.Bezpiecznik mam zamontowany na przewodzie od akumulatora do oświetlenia przyczepy 12 v,lodówki,pompki.Co może być przyczyną tego zwarcia. Przewód od akumulatora podłączony jest do gniazda 7-mio pinowego w miejsce swiateł przeciw mgielnych, następnie wszystko razem jest podpięte pod listwę ogólną w przeczepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary11 Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Mi przychodzi tylko do głowy że gdzieś jest zwarcie we wtyczce lub gnieździe... od tego napewno zacząłbym sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vroom Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 A mi przychodzi do głowy żeby spróbować z mocniejszym bezpiecznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Witam ! Irek3, właśnie jaki masz bezpiecznik, wydaje i się, że 16A to minimum. Sam aktualnie jestem na etapie zamontowania takiego kabla od akumulatora, poprzez dodatkowy bezpiecznik 16A do bolca światła przeciwmgielnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin T Opublikowano 26 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Irek3 i tomekk, czy te kombinacje oznaczaja, ze nie macie w swoich campingowkach tylnej lampy przeciwmgielnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek3 Opublikowano 26 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Witam;tak ja nie mam w mojej przyczepie świateł przecimgielnych.Mam coś co przypomina prostownik w łazience i to na postoju,kempingu przy podłączeniu do 230 v służy do załączania pompki wodnej.Czy to włąśnie nie jest przyczyną przepalania się bezpiecznika.Z koleji boję się montować większy bezpiecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam ! U mnie nie ma świateł przeciwmgielnych i podejrzewam, w dużej ilości przyczep tak jest. Irek3 to zapewne jest transformator i prostownik zarazem na 12V. Wydaje mi się, że nie jest to powodowem problemu. Nie jestem fachowcem, kurcze, a Nasi specjaliści są pewnie na wyjazdach, ale wydaje mi się, że na postoju podawany jest mniejszy prąd (alternator nie pracuje), natomiast podczas pracy silnika prąd jest większy. PS Tak na marginesie w przyszłym roku przejdę chyba na złącze 13 szpilkowe i problem świateł przeciwmgielnych, a także innych będę miał z głowy. Cena za gniazdo i wtyczkę jak na razie powaliła mnie - około 80,- + 80,- = 160,- zł !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Może prąd ładuje akumulator w przyczepie i zasila np lodówkę => większy pobór i to pali bezpiecznik, albo np lodówka cięgnie prąd z akumulatora przyczepy i z auta - stąd zwarcie? Chyba najlepiej to powyłączać wszystko i po koleji podłączać - jak się spali bezpievcznik będziesz wiedział mniej więcej przez co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vroom Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 właśnie wydaje mi sie że bezpiecznik jest za słaby i po rozruchu silnika idzie większy prąd bo jest dodatkowe zasilanie z alternatora. Prostownik jeśli miałby jakieś zwarcie to spalałby bezpiecznik cały czas a nie tylko po rozruchu silnika. Radze Ci sprawdzić jaki to bezpiecznik i próbować z mocniejszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam ! Irek3 wyłącz najpierw akumulator w przyczepie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek3 Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam; bardzo dziękuje wszyskim za dobre rady.Odłączyłem prostownik-transformator w przyczepie,na razie na "sucho"jest dobrze i zwiększyłem bezpiecznik na 16 A.1 sierpnia wyjeżdżam do Wisły lub Szczyrku to sprawdzę.Napisałem "do Wisły lub Szczyrky",bo jeszcze nie wiem gdzie stanę.Prosiłem kolegów ze Śląska o podpowiedż ale "echo" z ich strony.W Szczyrku od 1 08. zaczyna się tydzień z folklorem europejskim,a w Wiśle tydzień kultury bezkidzkiej chcę być tu i tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greyg Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 tak sobie pomyslalem, ze przyczyna moze byc nieodlaczony zasilacz w przyczepie. inna przyczyna moze byc zbyt wysokie napiecie, gdyz podczas ladowania (uruchomiony silnik) dochodzi ono do 14.6V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam ! Irek 3 czy zabierasz z sobą laptopa ? Bo jesli tak to daj cynk gdzie sie zatrzymałes.Mam niedaleko więc mogę zerknąć na Twoje problemy. No i też mnie kuszą te "kultury" -beskidzkie ! Pozdrawiam i do zobaczenia - Robin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek3 Opublikowano 29 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Witam;Robin ja nie posiadam laptopa,diękuję Ci bardzo za zaiteresowanie się moim problemem.Prawdopodobnie będziemy na kempingu w Wiśle ul.Wyzwolenia10 "Jonidło".Zapraszam Cię. Na Twój pw.podam telefon kontaktowy,i odwrotnie jeśli możesz to też podaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo Opublikowano 29 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2006 Zupełnie OT - jak to wróciłeś z Pikniku Country skoro wczoraj się dopiero zaczął ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi