Skocz do zawartości

Naprawa szybki.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolego jimo tego kleju to akurat nie testowałem ale swoją szybkę w knausie skleiłem tym http://www.allegro.pl/item721099476_klej_dwuskladnikowy_do_plastiku_versachem_usa_hit.html#galleryklejem i trzyma zarąbiście.

Czy ktoś testował klej: Cosmofen PMMA?

przykładowo: LINK

Muszę skleić szybę w przyczepie.

jeśli będziesz chciał zakupić ten klej to napisz bo tak sie składa że pracuje w tej firmie :hmm: więc załatwię jakiś super rabacik , o kleju nic nie powiem gdyz zajmuje sie aluminium , ale na jutro moge miec pełne informacje o klejach do PMMA , PC , PCV i innych

pozdrawiam

jeśli będziesz chciał zakupić ten klej to napisz bo tak sie składa że pracuje w tej firmie :hmm: więc załatwię jakiś super rabacik , o kleju nic nie powiem gdyz zajmuje sie aluminium , ale na jutro moge miec pełne informacje o klejach do PMMA , PC , PCV i innych

pozdrawiam

No to jak to możliwe to skonsultuj co będzie z Waszej oferty najodpowiedniejsze.

wiec temat przebadałem i jest :)

do klejenia poliwęglanu mamy CH2CL2 - 84.93 g/mol Metylenu chlorek hihiih nie wiem co to jest ale jest super . Postaram się na zlot dostarczyć jakąś buteleczkę tego to potestujemy :)

zapraszam do Luksusowej Budy

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Co się odwlecze to nie uciecze. Dzisiaj skończyłem 4 dniowe porządki w przyczepie no i zabrałęm się za klejenie szyby w/w chlorkiem metylenu. Zakupiłem 1l opakownanie w cenie 22,5zł; przelałem do słoiczka ~100ml i dorzuciłem pokruszone plexi (jako wkładka :look:) po dłuuugim mieszaniu, i mniej więcej 30 minutach wytworzyła się zawiesina, nakładałem to pędzlem na szybę zamontowaną na przeczpie - niestety demontaż szyby byłby zbyt ryzykowny. Należy chlorek trzymać w zamkniętym naczynku gdyż jest bardzo lotny i szybko paruje, moment i jest zaschnięty na szybie. Efekty przerosły moje oczekiwania! Jedna z podwójnej szyby była pęknięta po środku przez całą wysokość okna, kilka warstw nakładanych w odstępach ~5-10minut załatwiło sprawę na tyle, że szyba po zabiegu nabrała sztwności jak element nie popękany. Dodatkowo dorobiłem z plexi ubytek (10x5cm) w dole szyby i również jego dokleiłem przy użyciu tego chlorku (kilka zawstw z obu stron) i teraz można podnosić całe okno za ten fragment w ogóle bez obaw o jakieś pęknięcia czy obłamania. Jeśli chodzi o estetykę - użycie drobnego sztywnego pędzleka malarskiego i wprawna ręka powinna spowodować, że nie będzie się bardzo rzucało w oczy łączenie. Zawiesina jest przeźroczysta, aczkolwiek w moim wypadku widać, że szyba była klejona. Mnie to w ogóle nie przeszkadza, jestem niezmiernie rad, że udało się naprawić tanim kosztem okno za dorobienie którego pewno bym musiał zabulić kilka setek :swieca:.

• 7 miesięcy temu...
Kolego jimo tego kleju to akurat nie testowałem ale swoją szybkę w knausie skleiłem tym http://www.allegro.pl/item721099476_klej_dwuskladnikowy_do_plastiku_versachem_usa_hit.html#galleryklejem i trzyma zarąbiście.

Cześć, Masz może zdjęcie okienka jak wygląda sklejony tym klejem? Z góry dziękuję za odpowiedź.

• 1 miesiąc temu...

markpiotr07,

Miałem podobne uszkodzenie i połatali mi w zakładzie naprawy zderzaków.Po obróbce cieplnej nie wyglądało to super,ale szpachlówka i żywica zrobiła swoje i szybka jak nowa.W miejscu uszkodzonym jest mocniejsza niż w dobrym.

Po obróbce cieplnej nie wyglądało to super,ale szpachlówka i żywica zrobiła swoje i szybka jak nowa.W miejscu uszkodzonym jest mocniejsza niż w dobrym.

a możesz dać fotkę, jak teraz szyba wygląda? Dzięki z góry.

Chlorek metylenu...

Przypomniało mi się jak w dawnych czasach, gdy nie było klejów ojciec robił mi z tego klej do sklejania modeli samolotów. I właśnie tak jak pisaliście, resztki form plastikowych pocięte na małe kawałeczki i rozpuszczone w chlorku.

Jeśli dobrze pamiętam robiliśmy też coś takiego na bazie Toluenu.

Klejenie chlorkiem metylenu z roztopionym w nim kawałkiem plexi.

20100213373.th.jpg20100213327.th.jpg20100213328.th.jpg20100213329.th.jpg

20100213330.th.jpg20100213331.th.jpg20100213332.th.jpg20100213333.th.jpg

20100213334.th.jpg20100213369.th.jpg20100213372.th.jpg

Mało estetyczne, ale w przypadku tej szyby nie to się liczy, była w wcześniej w dramatycznym stanie, ten kawałek trójkątny na dole szyby przy uszczelce jest doklejony z plexi, można za niego podnosić całą szybkę tak się skubany trzyma.