Skocz do zawartości

Scudo 2007 a przyczepa :: informacje od fachowca potrzebne

pmg

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich i ciesze sie, ze znalazlem to forum.

Mam taki problem ze czytajac wiekszosc postow przestaje rozumiec co moge a czego nie.

mam scudo w dowodzie Fiata Scudo 2007:

G: masa wlasa auta: 1841kg

F2: DMC auta 2791kg

F3: DMC zestawu 4510kg

O1. max masa calk. przyczepy 2000kg

Hak westfalia: 2200kg/122kg

Mam (jeszcze) prawko "B"

Teraz najwazniejsze pytanie.

Jaka przyczepe bede mogl ciagac po zrobieniu kat. B+E (maksymalnie)? Interesuje mnie jej DMC

Prosze dla laika najlepiej z przykladem biorac pod uwage dane z dowodu dla dokladnie tego przypadku.

Prosze jednak nie pisac aktow prawnych poniewaz je znam ale ich nie rozumiem...

zagubiony przemek..

mając B+E nie masz ograniczenia.

z calym szacunkiem, ograniczenia sa, patrz roznica miecy B a C - B+E a C+E

chyba ze przyczepa kampingowa ma inne przepisy niz np. przyczepa laweta...

Prosze zdefiniowac naciezsza przyczepe DMC jaka moge cagnac ww. scudo, z moich obliczen to 1715kg DMC przyczepy dla B+E

ale potrzebuje wsparcia

Jak ciężką przyczepę będziesz mógł ciągnąć przy B+E określają parametry już wpisane do dowodu rejestracyjnego autka.

Z podanych przez Ciebie wartości wynika, że DMC przyczepy będzie mogło wynosić 1.719 kg, bowiem DMC zestawu 4510 - DMC auta 2791 = 1719 kg.

Wpisana wartość max masy przyczepy O1 (2000 kg) nie ma w tej sytuacji żadnego praktycznego znaczenia. Wartości przy haku oznaczają jedynie tylko to, że jest dostosowany do ciągnięcia przyczep o DMC max 2200 kg i że nacisk na hak może dochodzić do 122 kg.

patrz roznica miecy B a C - B+E a C+E

Przecież chodziło Ci o dodatek do B w postaci E

mając C + E na pewno nie stawiałbyś takiego pytania

nie chcialem dalej debatowac patrzac na posta wyzej sa ograniczenia i to powazne...

ale moze sie nie zrozumielismy...

Jak ciężką przyczepę będziesz mógł ciągnąć przy B+E określają parametry już wpisane do dowodu rejestracyjnego autka.

Z podanych przez Ciebie wartości wynika, że DMC przyczepy będzie mogło wynosić 1.719 kg, bowiem DMC zestawu 4510 - DMC auta 1841 = 1719 kg.

Wpisana wartość max masy przyczepy O1 (2200 kg) nie ma w tej sytuacji żadnego praktycznego znaczenia. Wartości przy haku oznaczają jedynie tylko to, że jest dostosowany do ciągnięcia przyczep o DMC max 2200 kg i że nacisk na hak może dochodzić do 122 kg.

racja, pomylilem sie o 4 kg, 1719 kg... inaczej liczylem ale wyszlo to samo:

DMC zestawu z dowodu 4510kg - DMC auta 2791 = DMC 1719 przyczepy przy B+E

w miedzy czasie znalazlem cos takiego na innym forum:

Na kat B dopuszczalna masa całkowita zestawu (holownik+przyczepa towarowa ) nie może przekroczyć 3,5 tony. Do tego trzeba pamiętać że licząc powyższą masę przyjmujemy:

1. dopuszczalną masę całkowitą holownika ( bez znaczenia czy załadowany czy nie) W moim przypadku: 2791kg

2. dopuszczalną masę całkowitą holowanej przyczepy towarowej( nie jest ważna masa ładunku ) DMC 1700kg np przyczepa 1600-1700

dodatkowy warunek :

1. DMC przyczepy nie może być większa niż DMC holownika.( z tego co wiem to ostatnie nie dotyczy przyczep kempingowych ).

CZY TO PRAWDA ?

ograniczenia w przypadku kat E do B są i dotycza rzeczywistych mas przyczepy jak i pojazdu ciągnącego.... a mianowice.....

przepisy PoRD określają, że

cyt: "..... rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:

1/ samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej macie całkowiej nie przekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego:

2/ samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej tego samochodu powiększonej o 40 %:..."

tu jest interpretacja policyjna hihi

Reasumując należy stwierdzić, że zgodnie z Ustawą Prawo o ruchu drogowym osoba posiadająca uprawnienia kategorii B+E może kierować zespołem pojazdów, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3.5 tony jednakże w takim przypadku rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3.5 tony lub autobus – nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnacego.

znalazlem to: cala prawda o problemie, musze to przanalizowac, ale nie dzisiaj bo zamykaja sie patrzalki....

47062250cc0c6.l.jpg

tu jest interpretacja policyjna hihi

Reasumując należy stwierdzić, że zgodnie z Ustawą Prawo o ruchu drogowym osoba posiadająca uprawnienia kategorii B+E może kierować zespołem pojazdów, którego dopuszczalna masa całkowita przekracza 3.5 tony jednakże w takim przypadku rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3.5 tony lub autobus – nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnacego.

wiec w moim przypadku:

przy B+E

DMC Przyczepa nie wieksza niz 1841kg(masa wlasna) czy 2791kg (DMC Auta)

To jak?. nie musimy liczyc? hehhe bylo jasno ale robi sie ciemno...

Juz niby nie trzeba liczyc, jak nie ma okreslonych warunkow tecznicznych danego samochodu, a w Twoim przypadku sa i to gorne wyliczenie jest dobre. Bo normalnie moglbys ciagnac przyczepe ktora ma DMC samochodu przy B+E, ale jestes ograniczony warunkami technicznymi postawionymi przez producenta... czyli Twoja przyczepa nie moze przekroczyc 2 t no i trzeba odjac jeszcze zeby zestaw sie zmiescil w ciezarze przewidzianym w papierach.

wiem ze to skomplikowane, ale tylko na poczatku :)

teraz wszystko rozumiem:

i mysle ze inni uzytkownicy tez beda mieli latwiej poniewaz temat nie jest prosty

wiec robie cos takiego

Robie B+E(inaczej kat E do prawka :) bo inaczej jezdzimy przyczepka lekka do 750kg.

Biore wydrukowana tabelke i licze

u mnie wyszlo 2099kg DMC Przyczepy

teraz sprawdzam dane w dowodzie czy moge ciafnac przyczepe o DMC 2099kg moim autem i zalezy od auta - u mnie NIE poniewaz:

a) producent ustalil granice przyczepy dla mojego auta na 2000kg (pole O1)

:) producent ustalil granice calego zestawu tak, ze nie osiagne 2000kg a 1719kg (

Pole F3

a jak wyliczylismy te 1719kg?? tak:

wiec

Biore dowod rej i licze:

Pole F3: DMC zestawu u mnie 4510kg

- minus -

Pole F2: DMC auta u mnie: 2791kg

= Suma

Masa calkowita Przyczepy jaka mozesz ciagnac danym pojazdem z uprawnieniami B+E

u mnie 1719kg

Wiec:

F3 - F2 = Masa calkowita Przyczepy (jaka mozesz ciagnac przy prawku B+E)

Przy tej okazji znalezlismy blad w moich dokumentach na innym forum:

zgodnie z dyrektywami unijnymi

rubryka F3 (DMC zestawu) = DMC holownika (F2) + DMC przyczepy (O1).

U mnie sie nie rowna, dlatego mam 1719 a nie 2000 ale to wyjasnie sobie u fiata.

Powinno byc jedno z tych 3ch:

F2 2791, F3 4791, O1 2000 albo

F2 2510, F3 4510, O1 2000 albo

F2 2791, F3 4510, O1 1719

Wymyslila to wielka glowa .... dziekuje za to bo nigdy sam bym na to nie wpadl:

Robie B+E(inaczej kat E do prawka :) bo inaczej jezdzimy przyczepka lekka do 750kg.

tez tak nie jest :) przy B mozesz ciagnac tez wieksza przyczepe niz lekka (750kg), tylko ze DMC przyczepy nie moze byc wieksze niz MW samochodu, a caly zestaw nie moze przekraczac 3.5 t.

Czyli np samochodem o DMC 1800kg i MW 1500kg mozesz ciagnac przyczepe o DMC 1.500kg, bo zestaw ma dopiero 3.300kg... to tylko przyklad.

Musisz pamietac tez przy swoim wyliczeniu ze producent napewno nie kierowal sie tym jakie kto ma prawko i tak to wyliczyl :) przepis obowiazuje wszystkie pojazdy samochodowe, nie tylko te ktore maja ograniczenia tonazowe (sa przeciez samochody ktore moga ciagnac duzo wiecej niz same waza np jeep-y).

Zwroc tez uwage ze w przepisie nie ma mowy o DMC ani samochodu, ani przyczepy (ja piszac zeby nie motac tez napisalam DMC ale tyczy sie to tylko Twojego technicznego "prawa do ciagniecia) tylko o rzeczywista mase calkowita. Zeby wiecej nie mieszac to np w Twoim Scudo, masa rzeczywista auta byla by wyzsza niz DMC bo trzeba dodac wage osob, wage paliwa itp hihi i jezeli producent nie wprowadzil by ograniczenia tonazowego to moglbys ciagnac jeszcze ciezsza przyczepe.

Przy tej okazji znalezlismy blad w moich dokumentach na innym forum:

zgodnie z dyrektywami unijnymi

rubryka F3 (DMC zestawu) = DMC holownika (F2) + DMC przyczepy (O1).

U mnie sie nie rowna, dlatego mam 1719 a nie 2000 ale to wyjasnie sobie u fiata.

Powinno byc jedno z tych 3ch:

F2 2791, F3 4791, O1 2000 albo

F2 2510, F3 4510, O1 2000 albo

F2 2791, F3 4510, O1 1719

Wymyslila to wielka glowa .... dziekuje za to bo nigdy sam bym na to nie wpadl:

W dokumentach nie ma błędu. F3<=F2+O1 i wszystkie wartości określa producent (są to ograniczenia konstrukcyjne auta). Z nierówności nie wolno robić równania, bo wychodzą bzdury.

Upraszczając, w Twoim przypadku można z B+E w zasadzie ciągnąć przyczepę o DMC 2000kg i w rzeczywistości do tej masy ją załadować, chyba, że załadujesz auto i przyczepę tak, że w sumie będą miały ponad 4510kg (czyli np. przyczepa na maxa i auto powyżej 2510kg lub odwrotnie: auto na maxa i przyczepę powyżej 1719kg) to trzeba się będzie pozbyć części obciążenia ponad 4510kg :)

heheeh, ciezki kawal chleba...

dobra, wiem jedno 1719kg jest to moja waga, ktorej mam sie trzymac...

A tak z ciekawosci:

Jakie auto na rynku moze ciagnac najwiekszy ciezar:

Patrzac oczywiscie na auto osobowe i kat. B+E

Moze warto cos dokupic.

Silne ale nie za ciezkie, najlepiej jakis pickup moze ??

Jak masz instrukcje obslugi to pewnie na koniec pisze dokladnie

Mozesz ciagnac 2000 kg jesli masa samochodu w momencie ciagniecia przyczepy nie przekroczy 2510 kg. czyli mozesz 2000 przyczepa + 669 kg do samochodu.

To samo mam w lagunie 1500 przyczepa dle tylko wtedy gdy do samochodu max zaladuje 320 kg