Skocz do zawartości

Knaus Sudwind

alexw200

Rekomendowane odpowiedzi

To moja pierwsza przyczepka. 

Z dokumentów wynika, że kupiliśmy Knaus Sudwind Extraline 8905 z 1993 roku o DMC 1300 kg i tu pojawia się pierwszy problem, w żadnej z dokumentacji odszukanej na tym forum nie znalazłem takiego modelu, może ktoś z Was zidentyfikuje tak na oko co to za model  :ee:

Kupiliśmy ją w ciemno, bez wcześniejszego oglądania.

Obawiałem się, że za cenę 1400 zł będzie w opłakanym stanie.

Na szczęście brak ewidentnych objawów gnicia, konstrukcja jest sztywna i sucha.

Instalacje wewnętrzne działają.

W 2 miejscach widoczne ślady uszkodzenia poszycia, wygląda jak uszkodzenia przy przestawianiu, samej blachy zewnętrznej, nawet styropian nie jest uszkodzony.

Wszystkie okna są uszkodzone, bądź nieoryginalne.

Od wczoraj zastanawialiśmy się co z nią zrobić dalej  :look: No i doszliśmy do wniosku, że jak już jest to trzeba jej przywrócić dawną świetność, to już prawie zabytek  :]

Plan jest taki:

- wymiana wszystkich okien na nowe, otwierane, z roletami i moskitierami

- wymiana wywietrzników dachowych na nowe okna (zrobi się jaśniej i przytulniej)

- wywalenie piętrowego wyrka i wstawienie pełnowymiarowego łóżka

- wymiana toalety na nową

- odświeżenie wnętrza (tapety, boazerie itp)

- wymiana gąbek z poszyciami na nowe

- ułożenie czegoś nowego na podłodze (wykładzina dywanowa lub drewno)

- unowocześnienie ogrzewania, instalacji wodnej i oświetlenia

- odnowienie budki z zewnątrz

Może zbyt ambitny plan ale postaramy się  :miga:

Na ostatnim zdjęciu widać uszkodzenie poszycia, o którym mówiłem.

post-21372-0-93568600-1466591610_thumb.jpg

post-21372-0-54979300-1466591612_thumb.jpg

post-21372-0-78708100-1466591613_thumb.jpg

post-21372-0-05011200-1466591616_thumb.jpg

post-21372-0-26170400-1466591617_thumb.jpg

post-21372-0-31209000-1466591618_thumb.jpg

post-21372-0-40759400-1466591884_thumb.jpg

Edytowane przez alexw200 (wyświetl historię edycji)

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy na 2 zdjęciu widać łatany dach?

dokładnie, jest tak jak piszesz, ja osobiście uważam że ładowanie takiej kwoty pieniążków /a to wynika z ambitnych planów/ mija się z celem, po prostu szkoda tracić więcej , ale to moje zdanie.

Tak jak napisałem wcześniej, nie mam w tej kwestii doświadczenia, i nie mam pojęcia jakie były by koszty remontu. Totalny strzał to okolice 10-12 tyś z naszej strony ale nie mam pojęcia jaki będzie faktyczny koszt. Jak odrestaurowywałem Corvettę to całkowity koszt zamknął się w 45 tyś euro :P

Co do dachu to nie wydaje mi się, że był łatany, takie listwy ma z obu stron i wyglądają jakby były tam od zawsze.

Co do waszych wypowiedzi to rozumiem, że powinniśmy się zastanowić nad celowością robienia przy niej czegokolwiek? :(

post-21372-0-99990700-1466673358_thumb.jpg

post-21372-0-94056600-1466673737_thumb.jpg

Daj sobie spokój z tą przyczepą bo ona miała grubszą przygodę i prędzej na budowę się nadaje niż do użytku prywatnego. A 1400 odzyskasz a nawet zarobisz sprzedając piec, lodówkę i kibel.

a ja bym się zastanowił co chcę osiągnąć.

Są tutaj tacy co odbudowali cepki po wypadku, kosztowo nie było nie źle, są tacy co odbudują po zgniliźnie, cenowo też ok.

Oczywiście nie będzie to tanio i takie 12-14 tyś PLN to taka realna kwota (jak konstrukcja i ściany ok to nawet mniej).

Baza jest, podłubać troszkę i tu płytę dokręcić, tam łóżko wywalić ;), itd :).

1400zł to żadna kwota, na częściach jest już do przodu. Teraz pytanie czy rozsprzedaż i dokładasz i szukasz gotowca, czy bawisz się w odbudowanie.

Przy takiej cenie wyjściowe zakupu ja bym myślał o odbudowie.

Okna, można przecież wymieniać na spokojnie, te co przeciekają, te co uszkodzenie i te co nieoryginalne.

Jeżeli nie ma zgnilizny, t w zasadzie i bez tego można prowizorycznie już gdzieś pojechać i w miarę upływu czasu robić to jedną rzecz, to drugą itd.

Nie dodały się załączniki, teraz już są.

Rozebrana do ostatniej nakrętki i odbudowana w 100%, moje maleństwo :) Koszt odbudowy cepki przy tym to drobnostka :P;):D

post-21372-0-73702300-1466698543_thumb.jpg

post-21372-0-13946700-1466698551_thumb.jpg