Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

kupiłem rok temu toaletę Campingaz Monarum. Pomyślałem sobie że to dobra firma i takie tam.... Niestety o ile zbiorniki są z tworzywa którego pewnie i czołg by nie zniszczył to sam mechanizm zamykania zbiornika na nieczystości jest zbudowany z dość kruchego materiału. W poprzednie wakacje niestety złapałem górny zbiornik za ucho z tyłu i właśnie dźwignię otwierania z przodu (tak "fajnie" jest umieszczona, że wydawało się naturalne za nią złapać) i rozłamałem mechanizm zamykania - tu pomógł klej modelarski i sprawa załatwiona. Ale niestety w ten weekend przy pierwszym posiedzeniu wstałem bez zamykania otworu i w poszukiwaniu papieru ułamałem wystającą między nogami dźwignię - wrrr - nic chyba tak nie wścieka jak uszkodzenie toalety (no może jeszcze to że mój syn jak się dowiedział to krzyknął na podwórku do mojej córki "Awaria toalety!!!" więc wszyscy w promieniu 500m też wiedzieli ;) ).

post-17802-0-26292800-1465757227_thumb.jpg

Czy ktoś z Was jest równie pomysłowy jak ja i też sobie ułamał tą dźwignię? Jak ktoś ma pomysł na modernizację żeby już tego nie łamać to proszę o info - wolałbym to przerobić na inne rozwiązanie bo jak ułamałem oryginał to klejony ułamię tym bardziej...

pozdrawiam. Kamil 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie toalety campingaz do elity nie należą. Na bodajże forum niewiadów.pl był opis z któregoś forumowiczów na temat tej toalety i niestety był negatywny. Polecam Tobie zakupienie toalety firmy Thetford. Zero problemów,markowy produkt.  Można trafić używaną w bardzo dobrym stanie, jeśli to dla Ciebie nie problem. Tej co masz w ogóle bym nie naprawiał bo szkoda nerwów i Twojego czasu.

przykładowy link, oferta ok:

allegro.pl/toaleta-turystyczna-21l-porta-165-lux-thetford-i6253551634.html

Pozdrawiam

Edytowane przez Robert1975 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Mam identyczną tylko bez wskaźnika zapełnienia. Też kupiłem używana lecz użyta chyba raz bo 3 miesiące od zakupu była data na paragonie i gwarancja i nawet płyny te po 150 ml były z czego niebieskiego połowa a czerwony ori zamknięty

Opublikowano

witam,

kupiłem toaletę z linku, mam nadzieję, że będzie ok chociaż mechanizm otwierania "dziury" wygląda podobnie. Generalnie jak by mi ktoś pokazał oba urządzenia i kazał wybierać to na 100% wybrałbym campingaza, jego pojemniki sprawiają wrażenie o niebo bardziej nieśmietrelnych, ma lepiej pomyślane otwory "wylewowe" i średnica dolnego powoduje że da się wylać sporo grubszy "ładunek". A do górnego mogę wlewać płyn po 10 piwach bez problemu trafiając ;) Z tego powodu nie miałem żadnej potrzeby zastanawiania się jakiego papieru używać - używałem normalnego + mokrych chusteczek. No i zakrętka jest przeźroczysta więc żaden wskaźnik poziomu nie jest potrzebny. Żeby jeszcze zrobili z innego plastiku obudowę i cięgno mechanizmu zamykania "dziury" to byłby miód.

A w temacie uszczelek to od nowości posmarowałem je smarem silikonowym i nie napotkałem na żaden problem. Tyle że jestem początkującym posiadaczem przyczepy i campingaz był opróżniany ze 6 razy więc to żaden wynik jeśli chodzi o trwałość uszczelek.

Jeśli chodzi o pompkę to lepiej jest w Thetfordzie - wlałem trochę wody i faktycznie woda opływa całość - w campigazie jest nieźle ale woda nie dociera wszędzie.

W każdym razie dzięki za poradę, a campingaza i tak spróbuję naprawić.

pozdrawiam. Kamil