Skocz do zawartości

Jedna butla a 2 reduktory- pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako że nabyłem grilla gazowego, chcę dostosować instalację gazową aby go zasilić. Czy jest możliwe aby z jednej butli zasilić sprzęty w przyczepie i grilla na zewnątrz? Problemem jest ciśnienie,bo gdzie w przyczepie jest 37 mBar to grill potrzebuje 50 mBar. Kombinuję aby założyć do  trójnika  dwa reduktory czyli 37 oraz 50mBar

Proszę Was o opinię czy taki układ jest bezpieczny i zgodny ze sztuką...

Taki trójnik jest:

post-17464-0-90819100-1465671070.txt

i do tego na każde z wyjść reduktory wspomniane powyżej czyli takie:

post-17464-0-50812900-1465671216.txtpost-17464-0-49645800-1465671237.txt

Pozdrawiam

hmmm...

Teraz mam pod trójnik podłączony reduktor 37 mBar więc pasuje ponad wszelką wątpliwość. Pytanie czy jak podłączę pod drugie wyjście reduktor 50 mBar i zasilę nim grilla to będzie ok.

W swojej czepce mam coś takiego, w sumie jedyny produkt u nas na rynku w momencie jak chciałem kupić. Ten twój pasuje bez żadnych redukcji?

http://www.igaz.pl/index.php?p429,trojnik-w21-8lh

Edytowane przez maciejkos (wyświetl historię edycji)

hmmm...

Teraz mam pod trójnik podłączony reduktor 37 mBar więc pasuje ponad wszelką wątpliwość. Pytanie czy jak podłączę pod drugie wyjście reduktor 50 mBar i zasilę nim grilla to będzie ok.

Powinieneś mieć "karawaningowy" reduktor 30 mbar.

Co do reszty, to jeśli pasują wszystkie złącza i gwinty, to podłączenie do trójnika kolejnego reduktora, ale 50 mbar jest jak najbardziej poprawne. Są nawet modele przyczep, w których fabrycznie jest takie rozwiązanie. Jeśli reduktor przykręcony do trójnika "będzie jeździł", to oczywiście powinien być również "karawaningowy", ponieważ liczy się sposób eksploatacji, a nie to, co na jego wyjściu jest przyłączone.

@Robert1975

Jakiś czas temu kombinowałem z trójnikiem do grilla ale zakupiłem nową butlę turystyczną 2 kg.

Rozwiązanie to ma swoje plusy:

- nie kombinujesz z instalacją w przyczepie

- nie musisz tracić czasu na przeróbki

- dzięki oddzielnej butli jesteś mobilny z grillem i nie musisz być przywiązany na długość przewodu gazowego

Z minusów:

- konieczność nabijania 2 butli

Podsumowując nie żałuję i polecam to rozwiązanie.

Tutaj mój temat:

http://forum.karawaning.pl/topic/21115-dodatkowe-przy%C5%82%C4%85cze-do-grilla-gazowego/page-2

Edytowane przez Tsport (wyświetl historię edycji)

Powinieneś mieć "karawaningowy" reduktor 30 mbar.

Co do reszty, to jeśli pasują wszystkie złącza i gwinty, to podłączenie do trójnika kolejnego reduktora, ale 50 mbar jest jak najbardziej poprawne. Są nawet modele przyczep, w których fabrycznie jest takie rozwiązanie. Jeśli reduktor przykręcony do trójnika "będzie jeździł", to oczywiście powinien być również "karawaningowy", ponieważ liczy się sposób eksploatacji, a nie to, co na jego wyjściu jest przyłączone.

Mała poprawka , mam 30 mBar i tak jak pisze Kristofer, dokupię reduktor 50 mBar i sprawa załatwiona. Ten co mam jest właśnie "karawaningowy" i też z tej serii dokupię do grilla. Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,