Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rurka pcv, fi odpowiednie (chyba 50), nacięta tak, aby pasowała do filtra  :]

zdjęcie poglądowe z sieci

post-5201-0-29102600-1465547107_thumb.jpg

pozdr

Opublikowano

Dzisiaj wykonałem klucz z pcv i akcja zakończona sukcesem.Filtr został odkręcony.

Super pomysł , brawo dla pomysłodawcy.

:yay:  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:  :yay:

Opublikowano

Mam taki sam, jak już go wykręciłeś to proponuję wywalić wszystko ze środka i zostawić pusty. Jego przydatność jest na 30 dni ciągłego używania. Jeśli jednak korzysta się z niego np. tylko w weekend to po spuszczeniu wody z istalacji środek filtra jest ciągle wilgotny i po kilku dniach zielony, czyli na następnym wyjeździe, woda z czepki nie nadaje się nawet do mycia zębów.

Opublikowano

........................po kilku dniach zielony, czyli na następnym wyjeździe, woda z czepki nie nadaje się nawet do mycia zębów.

do kupna w aptece - lapis , używany do zwalczania tzw. kurzjek, zawiera ok. 97% azotanu srebra, koszt ok. 25 -30 zł,

ale lepiej kupić np. na Allegro azotan srebra cz.d.a. ( czysty do analizy) , koszt ok. 20 - 25 zł/ 5g. Odpowiada to około 310 g preparatu, czyli starczy na 310 x 100 l wody = 31000 litrów = 31 m3 wody.

Po wrzuceniu do wody azotan i tak wytrąci się w postaci chlorku srebra ( czyli będziemy mieli to samo co w preparacie, ) a ten rozpuści się w wodzie. Dokładnie to samo !

Oczywiście należy azotan srebra "rozcieńczyć" jakąś substancja obojętna, by można łatwo wsypać łyżeczką. np. cukrem pudrem, solą kuchenną ...

Przeczytać wątek:

http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=23268

Opublikowano (edytowane)

Dobry link.

Z tego co rozumiem proponujesz nie wywalać wkładów filtra-tam jest jakaś gąbka i węgiel aktywny,  tylko sypać ten środek do baniaka i wtedy filtr nie zzielenieje?

P.S. BTW Ten filtr jak już raz się zapiekł, to przy którejś kolejnej próbie odkręcania zacznie pękać gwint na zewnętrznej obudowie, tej przykręconej do przyczepy, dlatego proponowałem wywalić wkład, wkręcić pusty i już więcej nie ruszać.

Edytowane przez maciejkos (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

U mnie w oryginalnej instrukcji obsługi jest napisane żeby posmarować gwint filtra olejem roślinnym wtedy unikniemy problemów z otwarciem.Szczególnie po zimie zawsze jest problem.

Wczoraj sprawdziłem na allegro azotan srebra 

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=Allegro+azotan+srebra+cz.d.a.&bmatch=s0-uni-1-4-0510

Edytowane przez TIGERLUNAR (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
......................tylko sypać ten środek do baniaka i wtedy filtr nie zzielenieje?
...............

Metoda stara jak żeglarstwo, już w zamierzchłych cywilizacjach żeglarze wrzucali do amfor z wodą srebrne przedmioty coby im woda nie gniła.