Skocz do zawartości

Bezpieczniki i rozdzielnica w instalacji fotowoltaicznej

areko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kilka tygodni temu zapytywałem Was o zestaw fotowoltaiczny 400W na dach mojej cepki. Dziękuje forumowiczom za wszystkie rady. Za wasza namową trochę ograniczyłem moje potrzeby i cały zestaw tj. ostatecznie zamówiłem:

- 2 panele po 150 W (elastyczne, 8A, będa łączone równolegle)

- akumulator żelowy 12V 150 Ah

- regulator 30A + ekran LCD

- przewody 6mm2 do podłączenia paneli do regulatora (długość ok 2m)

Dużej przetwornicy nie kupuję, wykorzystam małą, którą już posiadam, pełny sinus 300/600W, praktycznie tylko do telewizora 20-40W który już posiadam. Cała reszta odbiorników została przystosowana do 12V.

Teraz zapytuję o bezpieczniki i rozdzielnicę. Czy montować zgodnie z tym schematem?: http://forum.karawaning.pl/uploads/monthly_03_2015/post-8228-0-20853300-1426727071.jpg

Czy taka rozdzielnica i takie bezpieczniki się nadają?

http://www.modernhome.pl/pol_m_Elektrownie-sloneczne_Zabezpieczenia_Rozlaczniki-406.html

http://www.modernhome.pl/product-pol-3653-Rozdzielnica-natynkowa-hermetyczna-ECH-IP-65.html

Jeśli nie to czy macie lepsze propozycje? Gdzie to się kupuje? Chcę wszystko schludnie zmontować w jednym miejscu w szafie.

I jeszcze jakiej grubości przewody zastosować pomiędzy akumulatorem, rozdzielnicą i regulatorem. To będą odległości poniżej 1m, wszystko jest bardzo blisko.

Te linki co podałeś to chyba raczej do bezpiecznikow na 230V... Schemat też nie do końca na miejscu, bo jest on pod konkretny zasilacz...

Musisz zastosować zwykle bezpieczniki samochodowe na 12V, na każdy obwód oddzielny.

Edytowane przez BiA (wyświetl historię edycji)

Bezpieczniki charakteryzują się przynajmniej dwiema ważnymi wartościami: znamionowa wartość prądu oraz napięcia.

Planując zastosowanie danego bezpiecznika w układzie, należy mieć na uwadze, że nie można tych wartości przekroczyć, a to choćby z powodów bezpieczeństwa. W momencie "spalenia się" bezpiecznika, powstaje łuk elektryczny i jednym z zadań bezpiecznika jest jak najszybsze jego wygaszenie (zapewnia to odpowiednia konstrukcja bezpiecznika i użyte do jego budowy materiały). Inaczej skonstruowany będzie bezpiecznik niskonapięciowy (np. tzw. samochodowy), a inaczej np. taki dla napięć, które mamy w gniazdkach sieci elektrycznej. M.in. z tych powodów potrzebna jest znajomość zakresu napięć znamionowych dla bezpieczników.

Wspomniana seria bezpieczników "Midival" jest oczywiście odpowiednia i przeznaczona m.in. dla takich właśnie zastosowań.

Obudowę (skrzynkę) wedle własnych potrzeb, możesz dobrać w większości sklepów z art. elektrycznymi lub w jakimś markecie budowlanym, np. OBI.

PS

Bezpieczniki, które pokazałeś we wcześniejszych odnośnikach, nie są odpowiednie, ponieważ łącznie z odpowiednią obudową, przeznaczone są do zabezpieczania przewodów instalacji PV przed prądami wstecznymi o wysokich wartościach, mogących wystąpić w bardzo rozbudowanych, stacjonarnych instalacjach PV, w których istnieje duża ilość połączonych z sobą rzędów paneli (min. trzy rzędy po x PV), czyli mają zupełnie inne zastosowanie, niż potrzebujesz.