Skocz do zawartości

Georges Jacques R460A elektryka

Malko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przyczepa G&J R460A z 1985.

Jestem w trakcie remontu ścianki, więc warto pomyśleć o ewentualnych kablach przed jej zamknięciem.

Wraz z przyczepą dostałem dwa kable do przyłączenia przyczepy do prądu. Jeden to kabel 12V pod akumulator, 2 krokodyle i 2 piny w gnieździe, pod wtyczkę przyczepy.

6863022f02b8.jpg

Drugi kabel, to jak sądzę, przejściówka z przedłużacza do przyczepy, zasilanie 230V, wtyczka sieciowa i gniazdo do przyczepy.

c27d5387c9c1.jpg

Niestety nie mam pojęcia gdzie go wpiąć, bo w koło przyczepę obszedłem i nic na ścianach nie ma, gdzie można ten kabel podłączyć. W schowku na dyszlu też nic nie zauważyłem, a poprzedni właściciel nigdy tego nie używał.

Przyczepa ma od spodu widoczne jakieś kable, ale się temu jeszcze nie przyjrzałem uważnie. W środku znalazłem naścianie dwa gniazdka sieciowe, jedno podpisane 12V a drugie 230V oraz przełącznik na lodówce 12/230V. Zakładam zatem że jest możliwość przyłączyć ją do sieci, tylko jeszcze nie wiem jak.

Z tyłu znalazłem jeszcze takie coś

bee1fa9a050e.jpg

Napis głosi że to lodówka, ale co to i po co, przykręcone na 4 wkręty, nie otwiera się ....

Ma ktoś jakieś pomysły ? Gdzie szukać przyłącza sieciowego ? Może być pod spodem ? albo w jakimś zakamarku na który jeszcze nie natrafiłem ?

Witam!
Jeśli na ścianach nie ma gniazda przyłączeniowego, to szukaj pod podłogą. Przy okazji, lepiej je chyba zamontować na ścianie.
To "coś" z tyłu, to komin lodówki.

PS
Chyba czegoś nie rozumiem. :niewiem:
Robisz generalny remont przyczepy, zrobiłeś już tyle rzeczy, a nie zdążyłeś dokładnie przyjrzeć się przyczepie, aby poznać jej wszystkie "tajemnice" i niespodzianki? :hmm:
Poza tym, przy takim przedsięwzięciu, jak Twoje, wszelkie instalacje zrobiłbym nowe,  a już na pewno elektryczne (12 V oraz ~230 V) i w/g dzisiejszych wymogów.
Choćby takie minimum, czyli niewielki, ale własny akumulator, automatyczna ładowarka/zasilacz i oświetlenie LED.
Wnikliwie i kompleksowo przyjrzałbym się też instalacji i urządzeniom gazowym. Warto je sprawdzić, uruchomić i ewentualnie usprawnić jeszcze przed ukończeniem remontu. Gdyby się okazało, że będziesz musiał coś wymienić, na nowszy model, to będziesz mógł to uwzględnić i odpowiednio zaplanować, bo nie zawsze nowszy odpowiednik jest taki sam pod względem wymiarów, podłączenia itd.
IMHO

Dzięki za podpowiedź. Szczerze to nie miałem czasu jeszcze wszystkiego obejrzeć, poza tym, mam trochę taką naturę, że staram się rozwiązywać problem po problemie a nie wszystko naraz. Ale o przeniesieniu/zamontowaniu gniazda na ścianie myślę już teraz, wzorując się na przyczepach oglądanych w necie.

Co do oświetlenia led, to nie wiem czy potrzebuję, na każdym kampie jest słup z prądem więc z aku korzystać raczej nie będę. Muszę jedynie przerobić tak instalację, żeby uwzględnić przetwornik 230/12V do zasilenia elektrycznej pompki na wodę w kuchni i łazience. Reszta niech idzie z sieci. Sprawdzić muszę jedynie lampki w sypialni, bo w salonie jest na 230. Ale dużych przeróbek nie planuję.

Przy okazji, lepiej zamontować gniazdo sieciowe przy drzwiach na tyle przyczepy czy przy schowku na przedzie ?

Edytowane przez Malko (wyświetl historię edycji)

Widzę, że masz już sprecyzowany tok postępowania, więc sam musisz rozważyć, gdzie będzie to dla Ciebie wygodniejsze. Myślę, że najłatwiej w sąsiedztwie istniejącego już gniazda, jeśli takie znajdziesz pod podłogą. Musisz wziąć pod uwagę rozkład mebli i gdzie zamontowany będzie zasilacz i główne zabezpieczenia (zwykle blisko tych urządzeń jest gniazdo do podłączania zasilania zewnętrznego), a skrzynka z zabezpieczeniami montowana jest najczęściej w szafie.

Tak, bardzo dobry pomysł  :yes:  W szafie była wnęka na grzejnik oddzielona przegrodą tak w 1/3 od dołu szafy. Grzejnik zajmuje tylko kilka centymetrów w tej przestrzeni a reszta jest nie zagospodarowana. Za "plecami" szafy przebiegały kable, jeden do lampki na zewnątrz, jeden do gniazdka przy szafie i kabel antenowy i chyba jeszcze jakiś (nie pamiętam teraz), więc dlaczego by nie skumulować wszystkiego w tym właśnie miejscu ?

A przy okazji zasilania, to jakiego typu zabezpieczenie dać ? Na przykład "esy" 10 lub 16A ? Przewiduję jakąś mikrofale albo mały opiekacz.

Tak, zdecydowanie pasuje mi pomysł gniazda w w okolicy szafy, jest to na środku przyczepy i bez względu jak ją ustawię do skrzynia na kampie, to i tak łatwo będzie podłączyć i kabel nie powinien przeszkadzać. Tylko muszę się zastanowić, czy zrobić dziurę w poszyciu i zamontować gniazdo na ścianie, czy lepiej w podłodze.

Z tego, co wiem, to najczęściej w przyczepie jest zabezpieczenie 10A. Ale, jak już myślisz o mikrofali, opiekaczu... - też 10A powinno wystarczyć ;) Jeśli na większości pól masz 10A, to lepiej w przyczepie nie mieć większego zabezpieczenia. Inna kwestia, to przewody, które masz w przyczepie. Raczej wątpię, żeby instalacja była ciągnięta w przekrojach 2,5 mm. Raczej ma 1,5. W tym układzie zastosowanie zabezpieczenia 16A to proszenie się o kłopoty. Jak weźmiesz pod uwagę, że miejscami przewody idą w wąskich korytkach, albo za szafą, czy też pomiędzy ciuchami, to przewód mający tendencję do przegrzewania się może skutkować ... Jeśli będziesz robił instalację całą nową i pociągniesz sobie przynajmniej główne przewody w przekroju 2,5 mm, to jeszcze weź pod uwagę, że na kempingach, gdzie zabepieczenie jest 10A będziesz biegał po podłączenie głownego zabezpieczenia, jak je przeciążysz. Jak masz wewnęrtzne zabezpieczenie mniejsze, to wybijesz swój bezpiecznik i już wiesz, że nie powinieneś mieć równocześnie czajnika, kuchenki mikrofalowej i opiekacza. A obsługi kempingu nie absorbujesz swoimi problemami...

Słuszna uwaga  :ok:  10 amper to 2300W mocy przy zasilaniu z sieci , przewód 1.5mm2 to 15A czyli bez problemu najpierw wyskoczy "es" nim spali się przewód. Choć z tego co zauważyłem, to do gniazdka 230V przy szafce idzie linka miedziana 2.5mm2. Być może fabryczna instalacja miała być zasilana z innego źródła niż skrzynia na kampie, lub w 1985 nie było takich ograniczeń co do mocy odbiorników w przyczepie, lub 3 opcja, instalacja została zmodyfikowana przez lata.

Ale to nie problem, mam jeszcze stare uprawnienia "SEP-owskie" na linie niskiego napięcia, to ogarnę instalację w budce.