Skocz do zawartości

wypozyczenie przed zakupem.....dobry pomysl?

sidspeed

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zawsze chcialem kupic campera ale po ostatnich targach stwierdzialem ze przyczepa jest jednak wygodniejsza wewnatrz.... poza tym ulatwiony transport..mniejsze koszty ... czy sie myle?

zastanawiam sie czy nie wynająć na 2-3 miesiace przyczepy pojezdzic po kraju z rodziną. ..moza maly zagraniczny wyjazd .... aby nauczyc sie zycia w takim ukadzie ( nigdy wczesniej nie mialem do czynienia z przyczepa-camperem).

Chec jest ogromna sprawdzenia sie no i w teori powinno Nam sie podobac...ale zycie musi to zweryfikowac .... co o tym myslicie?czy to dobry pomysl? i gdzie najlepiej wynajac taka przyczepe?

Kameper a przyczepa to przynajmniej dla mnie dwa różne światy w sposobie zwiedzania i odpoczynku. My ( czyli moja rodzina) przyczepę traktuję jako stacjonarny domek w okół, którego jest coś ciekawego do zobaczenia, w zasadzie tylko w niej śpimy. Mamy wolne auto, którym po zakotwiczeniu przyczepy na kempingu się przemieszczamy.  Żeby tak robić w kamperze musisz się zbierać na inną miejscówkę co dla mnie jest niezwykle uciążliwe (2+2). 

Wypożyczenie jest idealne gdy sam jeszcze nie wiesz co wybrać. W okolicy coś na pewno znajdziesz. 

Edytowane przez --==SZULER==-- (wyświetl historię edycji)

temat rzeka. Wieczny powód do sporów - wyższość campera nad przyczepą i odwrotnie. Dla mnie na dzień dzisiejszy sprawa jasna i prosta. Jak zaczniemy śmigać we dwoje to najpóźniej wtedy będzie camper + np motocykl.

Aktualnie nie wyobrażam sobie wczasów 2-3 tygodnie bez samochodu - po 2 dniach musiałbym się ruszyć, bo lubimy zwiedzać okolicę. Camper nie wszędzie wjedzie, nie wszędzie zaparkuje a samochód podczas zwiedzania już tak.

Kolejna sprawa to ładowność - z moją ilością sprzętów montowanych na stałe (klima, markiza ze ścianami, rowery i inne) nie sposób upchać się w 3,5 tony. Także zmieniłbym zestaw na campera z towarówką na haku. Zyskałbym w porównaniu z przyczepą na wygodnym dojeździe ( na pewno fajniej jedzie się w camperze, lepiej nawet niż w vanie, lodówka dostępna, dzieciaki z dużym TV), ale na miejscu dalej zerowa mobilność.

Wypożyczenie na 2-3 miesiące ? raczej bez sensu. Po 1 wyjeździe będziesz wiedział, że to jest to. Wybierz tylko czyste, droższe campingi, żeby się rodzinka nie zraziła a i przyczepę z porządnej wypożyczalni (czyli taką 2-3 letnią a nie 25letnią). Wypożyczenie na 2 miesiące, nawet po negocjacjach to i tak wielka kwota. Wypożyczanie tylko na wczasy i weekendy wchodzi w grę, ale kosztowo to pewnie z 8000 - 10000 zł wyjdzie. Wyjechałbym raz na 3-5 dni, a resztę kasy wydał już na swoją sztukę.

powodzenia

temat rzeka. Wieczny powód do sporów - wyższość campera nad przyczepą i odwrotnie. Dla mnie na dzień dzisiejszy sprawa jasna i prosta. Jak zaczniemy śmigać we dwoje to najpóźniej wtedy będzie camper + np motocykl.

Aktualnie nie wyobrażam sobie wczasów 2-3 tygodnie bez samochodu - po 2 dniach musiałbym się ruszyć, bo lubimy zwiedzać okolicę. Camper nie wszędzie wjedzie, nie wszędzie zaparkuje a samochód podczas zwiedzania już tak.

Kolejna sprawa to ładowność - z moją ilością sprzętów montowanych na stałe (klima, markiza ze ścianami, rowery i inne) nie sposób upchać się w 3,5 tony. Także zmieniłbym zestaw na campera z towarówką na haku. Zyskałbym w porównaniu z przyczepą na wygodnym dojeździe ( na pewno fajniej jedzie się w camperze, lepiej nawet niż w vanie, lodówka dostępna, dzieciaki z dużym TV), ale na miejscu dalej zerowa mobilność.

Podpisuję się "obiema rencami" pod wypowiedzią kolegi .

Zapytałbym jeszcze tylko o kwestię prawka i możliwości holownika.

Warte podkreślenia z wypowiedzi kolegi - DOBRE i dobrze usytuowane kampingi - to bardzo zachęci rodzinkę do tej

formy wypoczynku.

Odwrotnie czyli kiepski kemping w marnym miejscu - skutki nieodwracalne.

Wypożyczenie na 2-3 miesiące ? raczej bez sensu. Po 1 wyjeździe będziesz wiedział, że to jest to. Wybierz tylko czyste, droższe campingi, żeby się rodzinka nie zraziła a i przyczepę z porządnej wypożyczalni (czyli taką 2-3 letnią a nie 25letnią). Wypożyczenie na 2 miesiące, nawet po negocjacjach to i tak wielka kwota. Wypożyczanie tylko na wczasy i weekendy wchodzi w grę, ale kosztowo to pewnie z 8000 - 10000 zł wyjdzie. Wyjechałbym raz na 3-5 dni, a resztę kasy wydał już na swoją sztukę.

powodzenia

w odpowiedzi na temat wątku, odpowiem:

Bardzo dobry pomysł!!!!.

Jeżeli nie masz ciśnienia na już, wolisz sprawdzić itd.

Jeżeli będziesz wypożyczał to przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie jak będziesz wypoczywał.

Stacjonarnie - np. tydzień tu a tydzień tam, czy dwa tygodnie tu.

Mobilnie - jeden dzień tu, drugi i trzeci tam, czwarty gdzie indziej itd.

Nie ma czegoś takiego jak lepsze/gorsze w przypadku cepka/camper. Jest tylko źle lub dobrze dobrane do swoich oczekiwań :).

Ja byłbym zadowolony gdybym w stajni miał:

- cepka na urlop

- camper na wypady weekndowe

a, że mam jedno to mam cepkę bo długi urlop dla mnie ważniejszy, na weekend dojadę najwyżej 40 minut później niż kolega kamperem :)

Wynajmować, wynajmowałbym jednak coś najbardziej wielkościowo i rocznikowo zbliżone do Twoich możliwości.

Wiesz, wypoczynek w cepce 25-letniej a 3 letniej to inne wypoczynki, chociaż dla mnie oba super :)

Dokładnie, jak ja bym miał wynajmować, to coś, na o mnie stać(w sensie kupna) i co mi się aktualnie podoba (układ, marka). Ja dwa lata temu wynająłem cepkę 4 osobową z chyba 2002r na dwa tygodnie i wydałem chyba jakieś 2500PLN. A doświadczenie bezcenne i wiedziałem, co powinienem zmienić w kupowanej cepce.

Maarec sugerował, by wypożyczyć prawie nową. Ma to sens, jeżeli chcesz zachęcić kobietę czy rodzinę. Problem może się później okazać, że to, na co Was stać, już nie jest aż takie fajne. Tak więc bakcyl złapany ale może być problem z kupnem odpowiedniej. No i nadal nie będziecie mieć doświadczenia z cepkami z tych roczników, które chcecie kupić.

Pzdr.

Myślę podobnie jak koledzy podpowiadają.Na te wakacje mam zarezerwowaną przyczepkę taką jaką ewentualnie chciałbym kupić i jaka myślę że będzie najlepsza dla naszej rodzinki (2+3).

Mamy spędzić w niej prawie trzy tygodnie,w tym dwa na kempingach w Chorwacji i we Włoszech.

Mam nadzieję że te wakacje dadzą nam odpowiedź co jest,będzie dla nas najlepsze.

Pozdrawiam i życzę tylko udanych wyborów!