Skocz do zawartości

Elektrozawór gazowy

MARIOczy

Rekomendowane odpowiedzi

Orientuje się ktoś czy przepustowość ø4,5mm wystarczy do zasilania wszystkich urządzeń gazowych w przyczepie (piec, bojler, lodówka, kuchenka). Taka przepustowość jest najczęściej w elektrozaworach. Rurka w przyczepach ma najczęściej wew. ø6mm. Chcę sobie takie założyć aby nie wychodzić z przyczepy by przełączyć butle jak w jednej skończy się gaz. Ewentualnie jak to obliczyć przy ciśnieniu gazu 5bar? 

post-19606-0-75391800-1461436422_thumb.jpg

Za reduktorem również.

Dysze w urządzeniach mają średnice poniżej milimetra.

Niby tak jak mówisz ale czy na pewno? Po drodze są przewody różnej długości i różnie pozaginane, zawory itd. Czy w tym przypadku nie nastąpiłby za duży spadek ciśnienia?

Bo przed reduktorem nie będzie problemów, tak mi się wydaje, bo w zaworze z butli jest mniejsza średnica otworu.

...

przewody różnej długości i różnie pozaginane, zawory itd. Czy w tym przypadku nie nastąpiłby za duży spadek ciśnienia?

...

W przypadku gazów nie ma to większego znaczenia.

Na krótkich odcinkach nawet nie da się tego zmierzyć. Rurociąg "Przyjaźń", rurociąg..., rurociąg...

Fizyka.

Orientuje się ktoś czy przepustowość ø4,5mm wystarczy do zasilania wszystkich urządzeń gazowych w przyczepie (piec, bojler, lodówka, kuchenka). Taka przepustowość jest najczęściej w elektrozaworach. Rurka w przyczepach ma najczęściej wew. ø6mm. Chcę sobie takie założyć aby nie wychodzić z przyczepy by przełączyć butle jak w jednej skończy się gaz. Ewentualnie jak to obliczyć przy ciśnieniu gazu 5bar? 

Średnica wewnętrzna wyjść zaworu, rurki, czy "czegoś tam", zawsze ma wpływ na ciśnienie oraz wielkość przepływu i chyba bez względu na to, czy jest to gaz, czy ciecz.

Przykładowo, każdy reduktor posiada na tabliczce podaną wielkość przepływu. Dla urządzeń gazowych w przyczepie, nawet w bardzo rozbudowanej ilości, spokojnie wystarczy wartość 1,5 kg/h

Nie wiem, jakie masz zewn. średnicę rurek w swojej przyczepie, ale jeśli pokazany przez Ciebie zawór uważasz za nieodpowiedni, a rurki masz np. 8 mm, to kup inny zawór, np.:

http://lpg.sklep.pl/elektrozawor-gazowy-valtek-type-07-8mm-p-172.html

http://lpg.sklep.pl/elektrozawor-gazowy-brc-et98-my07-max-8mm-p-596.html

PS

Homologacja przyczepy nie przewiduje raczej takich przeróbek (kwestie wykonania i bezpieczeństwa pomijam, bo zakładam, że jest to dobrze przemyślane i tak też będzie zrobione). Na razie w Polskich przepisach jeszcze to chyba może przejść niezauważone, ale nie jestem pewien, czy możesz na to liczyć za granicą. Tak, czy inaczej, podróżując tam wyłącznie z takim zaworem i standardowym reduktorem, gaz w butlach będziesz musiał mieć zakręcony zaworami butli.

Kolejną sprawą jest to, że zawory są przeznaczone dla gazu w fazie ciekłej, więc nie jestem pewien, czy identycznie będą się zachowywać z gazem w stanie lotnym.

To wyłącznie moje wątpliwości, ponieważ nie mam w tej dziedzinie takiej wiedzy, aby jednoznacznie i miarodajnie takie zachowanie określić.

IMHO

Po drodze są przewody różnej długości i różnie pozaginane, zawory itd. Czy w tym przypadku nie nastąpiłby za duży spadek ciśnienia?

Moim zdaniem, rozumujesz słusznie. Wszelkie zagięcia, kolanka, kurki (zawory) i cała reszta osprzętu instalacyjnego ma wpływ na przepływ i ciśnienie gazu. Nawet są specjalne tabele do korekcji obliczeń długości danej instalacji, jeśli po drodze występują tego typu elementy - patrz np. tu:

http://www.instsani.pl/projgaz3.htm