Skocz do zawartości

Pomoc dla nowicjusza.

Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum i mam do was kilka pytań bo macie doświadczenie z caravaningiem. 

Zacznę od tego, że nie posiadam ani nie posiadałem nigdy przyczepy ani campera ale coraz częściej się zastanawiam nad kupnem.

Bardziej interesuje mnie przyczepa ponieważ chodzi tu o cenę.

Nie chce wydawać dużo pieniędzy ponieważ nie wiem czy taka forma podróży mi się spodoba, myślałem na kupnem czegoś bardzo taniego za około 4-5 tyś zł.

I tutaj moje pytanie, czy jest sens wydawać pieniądze na taką tanią przyczepę, czy będzie się ona nadawała do podróży powiedzmy do 1500km w jedną stronę.

Czy będzie zbyt stara na takie wyprawy. Dodam, że raczej chcę podróżować w ciepłe klimaty. 

Szukałem czegoś dla 5 osób z wc, myślałem żeby kupić coś i wsadzić w to jeszcze z 2 tyś zł żeby jakoś wyglądało i funkcjonowało. 

Chciałem także, żeby była lekka ponieważ mam prawko B. 

Narazie pominę temat mojego auta i czekam na wasze porady co zrobić? 

Odpowiem na wszelkie wasze pytania bo nie wiem za bardzo co jeszcze musicie wiedzieć.

Pozdrawiam. Patryk :D 

Wypożycz sobie budkę na dobę lub dwie jedź i przekonasz się sam. Budżet mały a po co kupić za 5 i wkładać te 2 jak piszesz skoro możesz dołożyć i za 7 kupić sprawną.

Ghost - jeśli nie jeździłeś nigdy z przyczepą i nie wiesz, czy Ci się spodoba, to ja bym sugerował w pierwszym roku wypożyczyć przyczepę - nie rzucać się na głęboką wodę z zakupem. W międzyczasie postudiuj forum, poskładaj trochę więcej kasy. Pierwsze wakacje jednak spędź z przyczepą wypożyczaną. Jeśli dojdziesz do wniosku Ty i Twoja rodzina, że to nie dla Was (musiałby byc bardzo źle, ale nie wykluczam takiej możliwości), to nie masz problemu z pudłem, które musisz teraz sprzedać. A jeśli się spodoba, to na następny sezon będziesz miał już trochę więcej uzbierane i spectrum możliwości się poszerzy. Przy okazji będziesz miał też pierwsze doświadczenia i łatwiej będzie Ci powiedzieć czego potrzebujesz. A tak bliżej, to te 5 osób, to jaki skład wiekowo? Pomijasz temat auta, a w przypadku rodziny 5-cio osobowej przyczepka już powinna mieć pewną wielkość (dla wygody) i wtedy przedstawia się pytanie ile może właśnie Twój holownik...

5 podróżników od 20-25 lat, zawsze podróżujemy razem i pomyślałem żeby zwiedzić europe nie w hotelach  w jednym miejscu tylko zrobić trasę np 2 tygodnie po chorwacji. 

Jako że jest nas 5ciu mamy do wyboru auta:

laguna 2 kombi 1.9dci

laguna 2 1.6 hatchback benzyna/gaz

renault espace 3 2.2td

alfa romeo 159 ale nie ma haka.

mitsubishi colt z30 ale z małym silniczkiem chyba 1.3 benzyna

Nie znam na chwile obecną DMC tych aut ale według mnie najpewniejszy jest pierwszy i najmniej awaryjny 

Polecacie jakieś wypożyczalnie koło poznania lub w wlkp ? 

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź

Młodzi jesteście, w niektórych wypożyczalniach 25 lat to minimum, żeby rozmawiać o wypożyczeniu a to bez wątpliwości najlepsza dla Was opcja.

Ja również jestem świeżak w temacie przyczepki ale od wielu lat jeździłem i zjeździłem Europę z namiotem. Jeźeli nie chcecie hoteli to na objazdówke po południu Europy wystarczy namiot na początek i przy ograniczonym budżecie.

Jeżeli pod namiotem będzie ok to w przyczepce może być już tylko lepiej więc wątpliwości bedą mniejsze w przyszłym sezonie.

Edytowane przez slavko (wyświetl historię edycji)

No zaczynam się poważnie zastanawiać nad wypożyczeniem na próbę :D 

I tak zrobię w te wakacje, ale jak już mi się spodoba to ile muszę mieć na przyczepkę żeby spokojnie pojechać np do włoch, chorwacji, tak żeby nie musieć co chwilę czegoś wymieniać, remontować to waszym zdaniem ile powinienem uzbierać na pierwszą przyczepkę i jaka powinna być, tzn, na co zwracać uwagę? co jest zbędne w takiej podróży a co można sobie odpuścić 

No zaczynam się poważnie zastanawiać nad wypożyczeniem na próbę :D

Wypożycz sobie tylko przyczepę  z rocznika z jakiego będziesz kupował, w miarę możliwości.

I tak zrobię w te wakacje, ale jak już mi się spodoba to ile muszę mieć na przyczepkę żeby spokojnie pojechać np do włoch, chorwacji, tak żeby nie musieć co chwilę czegoś wymieniać, remontować to waszym zdaniem ile powinienem uzbierać na pierwszą przyczepkę i jaka powinna być, tzn, na co zwracać uwagę? co jest zbędne w takiej podróży a co można sobie odpuścić 

Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na forum, jakie wyposażenie, na co zwracać uwagę podczas kupna przyczepy, co jest niezbędne a co tylko bajerem.

Poszukaj na pewno znajdziesz.

http://forum.karawaning.pl/topic/4622-na-co-zwraca%C4%87-uwag%C4%99-przy-kupnie-przyczepy/

http://forum.karawaning.pl/topic/5697-wyposa%C5%BCenie-obowi%C4%85zkowe-przyczepy/

No to teraz dowaliłeś :ok: wybacz ale piszesz głupoty nowemu użytkownikowi.

Nie piszę głupot moja jest sprawna i chciałbym 7 za nią dostać. Potrzebujemy większej dla 2+3 do tego pies z kotem