Skocz do zawartości

Sprzedawcy alle...drogo

MARIOczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na aukcjach internetowych można trafić czasami na okazyjnie niską ceną za produkt do naszej przyczepki. Klikamy i czekamy, i czekamy, i nie dostajemy albo towar jest mizernej jakości w porównaniu z opisem.

Takie aukcje ma wystawione piotr1705 z zachodniopomorskiego. Nie dużo brakowało a bym się "naciął". Chciałem odebrać osobiście i zadzwoniłem. Usłyszałem, że sprzedawcy teraz nie ma i nie wie kiedy będzie. Na pytanie jak realizuje przesyłki odpowiedział "tak to wygląda".

Niestety tak bywa. Ja bardzo dużo rzeczy kupuję na allegro, bo leniwy jestem i nie chce mi się chodzić po sklepach ale na szczęście bardzo rzadko zdarzają się problemy chociaż nie da się uniknąć całkowicie. Ostatnio wylicytowałem przedmiot za cały 1 (słownie: jeden) złoty polski. Koszt przesyłki kurierskiej był 20 zł. Sprzedawca chcąc sobie zrekompensować straty z powodu braku zainteresowania aukcją przedmiot wysłał poleconym za 8,30 zł. Niestety zignorował moją prośbę o zwrot nadpłaty więc za chwilę zarobi pięknego negatywa. Ktoś powie, że się czepiam tych kilku złotych i co za różnica czy przyszło pocztą czy kurierem. Niby tak ale nie chodzi o kasę tylko chodzi o zasady. Wielu sprzedawców daje ceny z kosmosu, a później dorabia kosztami przesyłki i takich skutecznie unikam. Tu zakupy zrobiłem świadomie, bo przedmiot był dość rzadki, a mi potrzebny.

A już najgorszy trik sprzedawców/kombinatorów jest taki że przedmiot warty 50zł wystawiają na "kup teraz" za 5zł a wysyłka wynosi 50zł, no a później w razie naszego zwrotu zwracają tylko za towar a za przesyłkę już nie, czyli w tym przypadku 5zł. 

A już najgorszy trik sprzedawców/kombinatorów jest taki że przedmiot warty 50zł wystawiają na "kup teraz" za 5zł a wysyłka wynosi 50zł, no a później w razie naszego zwrotu zwracają tylko za towar a za przesyłkę już nie, czyli w tym przypadku 5zł.

A se on może takie triki robić. Jeśli to jest u niego najtańszy kosz przesyłki to oczywiście sprzedawca musi zwrócić i ten koszt bo to jego psi obowiązek.

Art 32.1 Ustawy o prawach konsumenta:

Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy.

Czyli w skrócie jeśli było kilka rodzajów dostawy to sprzedawca zwraca koszt za najtańszy sposób dostawy

Art. 33. Jeżeli konsument wybrał sposób dostarczenia rzeczy inny niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez przedsiębiorcę, przedsiębiorca nie jest zobowiązany do zwrotu konsumentowi poniesionych przez niego dodatkowych kosztów.

Edytowane przez jacek00 (wyświetl historię edycji)

...

przedmiot warty 50zł wystawiają na "kup teraz" za 5zł a wysyłka wynosi 50zł,...

Przedsiębiorcom wolno zarabiac na kosztach wysyłki.

Do tego przekalkulowane mają ceny z uwzględnieniem prowizji alleportalu, która naliczana jest od wartości sprzedaży bez kosztów wysyłki.