Skocz do zawartości

coś dla początkującego (ale nie do końca) :)

Jaśki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich doświadczonych i tych troszkę mniej doświadczonych "karawaniarzy"

Tak jak napisałem w temacie jestem początkującym, ale nie do końca :)

Początkującym ponieważ nigdy jeszcze nie miałem "cepki" a jest to moim marzeniem....a "nie do końca" ponieważ ten rodzaj turystyki trochę znam (jak byłem dzieciakiem to prawie każde wakacje z rodzicami to był namiot, a w zeszłym roku udało mi się na taki namiot namówić moją żonę ;). Kolejny przykład to taki że razem z żoną od kilku lat żeglujemy na mazurach, a przecież żeglarstwo to taki karawaning tylko na wodzie :)

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem przyczepy, aby móc ten rodzaj wypoczynku pogodzić z kilkoma innymi formami spędznia wolnego czasu w wakacje...chociaż nie tylko, ale po kolei:

- mam w tym roku zaplanowane kilka startów w triathlonach (nie jestem profesjonalistą, ale się tym bawię) i uznałem że zamiast szukać noclegów dla całej rodziny to fajnie było by wykorzystać "cepkę" - takich wyjazdów mam zaplanowanych 5 w tym sezonie (od maja do września)...

- do tego urlop dwu tygodniowy - kierunek bałkany

- kilka razy w sezonie wpadamy do naszych teściów na działkę, ale ponieważ dzieciaki szybko rosną i miejsca w domku jest coraz mniej to i w tym przypadku własny domek na kółkach wydaje się być dobrym rozwiązaniem

To tyle tytułem wprowadzenia i opisania dlaczego zdecydowałem się na przyczepę :)

Proszę szanownych forumowiczów...podpowiedzcie czy dla trzyosobowej rodziny (synek 6 lat -  w planie kolejne dziecko) poniższe propozycje są godne rozważenia.

Dodam jeszcze kilka kilka oczekiwań techniczno finansowych:

- cena do max 25000 zł

- żona nie chce "za starej"...czyli "2" z przodu daty produkcji

- holownik: Skoda Octavia Kombi 2.0 TDI 81kW (w przyszłym tygodniu jestem umówiony na montaż haka, więc "projekt przyczepa" zaczyna być realizowany)

- DMC - max 1300 - proszę podpowiedzcie czy dla powyższej Octavki będzie ok

- ponieważ wraz z żoną jesteśmy dość zapracowani i w chwili obecnej w ciągu tygodnia nie mamy jak się ruszyć nie chcemy wyjeżdżać poza okolice trójmiasta w oglądaniu wystawionych egzemplarzy :)

Wstępnie wytypowałem 3 przyczepy. Proszę Was o podpowiedź na co w nich zwrócić szczególną uwagę, oraz czy znacie sprzedających

1.

http://olx.pl/oferta/adria-502-up-rok-2002-CID5-IDeIaST.html#cf69b5b944

2.

http://olx.pl/oferta/przyczepa-sprite-musketeer-1995r-zarejestrowana-4os-przedsionek-CID5-IDckcRl.html#fed1f18b5e

wiem..wiem jest trochę starsza niż powyższe wymagania...ale ma bardzo fajne parametry (gniazdo 13 pin oraz dość niskie DMC)

3.

http://olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-hobby-440sf-deluxeeasy-200r-CID5-IDeHWo9.html#9bf7a891c9

tą nawet już oglądałem (na zdjęciach jest identyczny , ale nie ten konkretny egzemplarz) i ma pęknięte przednie okno, które sprzedający zobowiązał się wymienić, Wg mnie jest w naprawdę bardzo dobrym stanie (zaglądałem we wszystkie zakamarki i nie znalazłem najmniejszych oznak wilgoci). minusy jakie zauważyłem to 7pinowa wtyczka, oraz 11 letnie opony

Szanowni forumowicze,

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki i podpowiedzi. Jeżeli mam sprecyzować jeszcze jakieś inne moje oczekiwania to dajcie proszę znać

Z góry dziękuję za pomoc

Paweł

temat przyczepy nr 3 to ja osobiście bym odpuścił, chociażby dlatego co sam wspomniałeś, inny egzemplarz na zdjęciu, a inny sprzedaje...czemu? druga sprawa to jak poszukasz dobrze na forum to znajdziesz wątek o sprzedającym....jeżeli się nie mylę to na alle  miał nick CITROOEN lub bardzo podobnie.

Edytowane przez Roobertino (wyświetl historię edycji)

Masz zamiar jeździć od kwietnia do września na zawody. W tym czasie nie zawsze znajdziesz czynny kemping, a już na pewno nie wszędzie będziesz miał ciepłą wodę. Pamiętam, że nawet na majówkę nie wszędzie woda w łazienkach była już uruchomiona. Gdy ciepła woda jest to zimno na dworze skutecznie zniechęca do wycieczki w szlafroku pod prysznic.

Wniosek - powinieneś mieć prawdziwą łazienkę z prawdziwym prysznicem w przyczepie. A takich jest mało. Poza tym jeśli stoisz bez kempingu to potrzebujesz też mieć zbiornik z wodą czystą (minimum 100 l) i zbiornik na wodę szarą. A takich przyczep jest jeszcze mniej. A już zupełnie nie ma takich w masie do 1300 kg.

Czyli albo zrezygnuj z wyjazdów sportowych albo poszukaj sprzętu pozwalającego na w miarę komfortowe użytkowanie na zawodach. A takim sprzętem jest kamper. Niech będzie nawet stary (byle sprawny!), ale nie przyczepa. Mam za sobą niejedną noc w przyczepie i choć częściej stałem na kempingach to poza nimi też mi się zdarzało i zdecydowanie odradzam to rozwiązanie z punktu widzenia zawodów w Polsce.

Co innego wakacje w ciepłych krajach w sezonie, gdy kempingi są otwarte. Tam przyczepa ma swoje minusy, ale też swoje plusy. Każdy sam ocenia czy woli kampera czy przyczepę. Nie ma jednoznaczej odpowiedzi. Ale w Polsce poza sezonem i na zawody to przyczepa jest totalną porażką. Oczywiście można przyczepę zbudować albo dostosować do takich wymogów. Ale to kosztuje czas, pieniądze i masę zestawu. Nie zmieścisz w 1300 kg budy dla całej rodziny i do tego łazienki, zbiorników, bojlera gazowego itd. No i nie za 25 tys. zł.

Przemyśl plan, bo moim zdaniem przyczepa nie spełni oczekiwań.

temat przyczepy nr 3 to ja osobiście bym odpuścił, chociażby dlatego co sam wspomniałeś, inny egzemplarz na zdjęciu, a inny sprzedaje...czemu? druga sprawa to jak poszukasz dobrze na forum to znajdziesz wątek o sprzedającym....jeżeli się nie mylę to na alle  miał nick CITROOEN lub bardzo podobnie.

Przypomnę więc wątek pana Piotra bo sam go zakablowałem :zlo:  ( o ile uda mi się ten trick):

http://forum.karawaning.pl/topic/20567-silne-parcie-na-przyczepkę/?p=447402

Rzuć okiem , może u Klaji w Mostach coś Ci wpadnie w oko bo doszło mu kilka używek na placu.

Edytowane przez NOBOCAMP (wyświetl historię edycji)

Bardzo dziękuję za powyższe podpowiedzi :)

@ inhalt

Może troszkę sprecyzuję moje "sportowe zapędy"...nie jestem profesjonalistą. Te zawody traktuję jako dobrą zabawę i weekendowe wypady z rodziną. Podkreślę weekendowe (wyjazd w piątek po pracy, powrót niedziela wieczór). W tym roku takich wyjazdowych startów mam zaplanowane pięć bo pozostałe są w Trójmieście.

Z tego co sprawdzałem praktycznie w każde miejsce gdzie pojadę jest kemping

13-15.05 - Olsztyn - kemping nad jeziorem Ukiel...czyli w tuż obok miejsca zawodów

10-12.06 - Charzykowy - kemping w Stanicy wodnej

24-26.06 - Susz - tutaj jeszcze nic nie znalazłem, ale będzie dobrze :)...najwyżej parking pod Biedrą :)

19-21.08 - Chmielno - Camping Tamowa

26-28.08 - Mrągowo - tutaj to nawet kilka do wyboru :)

Jak widać w każdym z wybranych przeze mnie miejsc jest jakiś kemping, a w następnych latach planując start najpier będę sprawdzał czy jest gdzie postawić przyczepkę

Jeżeli chodzi o wychodzenie pod prysznic w szlafroku w momencie jak nie jest na dworze najcieplej, to tutaj to też nie jest dla mnie problem. Tak jak wspomniałem wiele razy jeździłem pod namiot oraz na mazury żeglować. Pamiętam kilka majówek gdzie wychodząc rano z kabiny poślizgnąłem się na oszronionym pokładzie :)

Mam nadzieję że powyższe trochę bardziej "tłumaczy" mój punkt widzenia i cały czas wydaje mi się że przyczepa będzie rozwiązaniem dla mnie korzystniejszym. Niemniej bardzo dziękuję za podpowiedzi, bo wszystkie wskazówki są dla mnie bardzo cenne i w końcu w takim celu zarejestrowałem się na forum

Odnośnie DMC. to tutaj również uważam że 1300 to max co może ciągnąć mój samochód. Jak na razie nie mam w planach zmiany samochodu, bo ten niedawno co kupiłem. W dowodzie mam wpisane, że mogę pociągnąć 1400 kg...niemniej przeglądając forum wiem że powinienem przyjąć niższą wartość.

@ NOBOCAMP & @ Roobertino

Bardzo dziękuję za powyższe wskazówki!! Już wiem dlaczego nie dostałem skanów dokumentów o które poprosiłem jak oglądałem przyczepę

Dodam jeszcze od siebie, że oglądałem przyczepkę nr 2 i widać że lata świetności ma już dawno za sobą...a wskazówki kolegów i koleżanek z forum na co zwracać uwagę oglądając są bezcenne :)

Przyczepka nr 1 - niestety tylko poczta głosowa :(

No cóż szukam dalej!!!, ale już coraz bardziej nastawiam się na jakiegoś "Hobbita" 440 z lat 2000-2002 i wiem że chyba będę musiał rozszerzyć zakres terytorialny poszukiwań :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie uwagi, podpowiedzi i spostrzeżenia!!!!

Edytowane przez pjaskiew (wyświetl historię edycji)

Witajcie ponownie!!

Dzisiaj u jednego z forumowiczów oglądałem przyczepkę, którą wystawił na sprzedaż. Powiem prosto i bez ogródek: spełniała wszystkie moje oczekiwania: wiek, rozkład wnętrza, wyposażenie, zarejestrowane w PL, brak zacieków, brak zapachów, blisko do obejrzenia (50km :)...chociaż to akurat nie  nie jest największy problem w niedzielę), stabilizator, gniazdo 13 pin etc...stan wręcz idealny (bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie uzna za uszkodzenie drobnej rysy na stoliku w salonie :))

Praktycznie już chciałem przejść do negocjacji (bo zawsze trzeba się, tak po polsku potargować :) ) ale mam jedną wątpliwość. Dodam jeszcze że nasz kolega podszedł do tematu bardzo fair i nawet podpowiedział że muszę się nad tym zastanowić i nie sprzedawał mi tego cuda za każdą cenę! WIELKIE DZIĘKI!!!!

Mianowicie:

dane przyczepy:

masa własna 1120

DMC 1360

dane mojego holownika:

masa własna: 1335

DMC 1400

Czyli w papierach wszystko OK, ale czytając to forum natknąłem się już w kilku miejscach, że trzeba dobrze dobrać cepkę do holownika. I tak jak wspomniał mi nasz kolega "na bliższe wyjazdy do na pewno dasz sobie radę...ale do Chorwacji to już może być ciężko"

Bardzo proszę wszystkich doświadczonych użytkowników: napiszcie czy przyczepa o powyższych parametrach nadaje się do ciągnięcia przez Skodę Octavia....a może by trochę podrasować silnik (jakieś czipowanie???)

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie

Stosunek 1:33 u Ciebie wychodzi 1052 kg więc tej wagi nie możesz przekroczyć wg naszych przepisów. Pomimo tego że w dowodzie w pozycji O1 byś miał np 1400 dmc.

A swoją drogą dmc holownika nie popieprzyłeś ? Bo coś mało

Niestety niedziela wieczór i to przy winku to nie jest najlepszy moment na pisanie postów :(

Oczywiście prawidłowe dane są poniżej

Przyczepa:

masa własna 1120

DMC 1360

Holownik:

masa własna: 1335 (G)

DMC: 1950 (F1 i F2)

a dopuszczalne DMC przyczepy 1400 (Q1)

więc w papierach oczywiście wszystko OK....ale mam te rozterki czy to co legalne w papierach to również OK dla praktyki.....

Edytowane przez pjaskiew (wyświetl historię edycji)

Nie widzę powodu aby odrzucić fajną przyczepę (o ile jest fajna???) tylko dlatego, że DMC przekracza o 60 kg naszą założoną granicę. Legalnie jedziesz z przyczepą 1400 kg. Ta ma 1360 kg. Nie musisz jej załadować na max jeśli nie chcesz. Co za różnica dla samej jazdy czy przyczepa ma DMC=1360 kg i jest załadowana do 1300 kg, w porównaniu do innej podobnej, która ma DMC=1300? No nie m różnicy w jeździe.

Jeśli Ci pasuje buda to bierz. Oglądać i sprawdzać trzeba zawsze - niezależnie od kogo kupujesz. Jeśli wszystko będzie ok to próbujcie się dogadać co do ceny. Nie zamartwiaj się 60 kg w papierach, skoro i tak legalnie ją będziesz holował. Nie wchodzisz też w via toll więc olej te 60 kg.

Dzięki inhalt!!

To mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z szanownych forumowiczów ciągnął może 110 konną Skodą Octavia przyczepę Burstner Venana 500 (lub podobną jeżeli chodzi o gabaryty i masę)?

Jak wygląda komfort prowadzenia takiego zestawu?

Dzięki elvis52 za podpowiedź :)

Czy może znacie jakiś użytkowników Skody Octavia, których mógłbym się w PW podpytać o zachowanie zestawu? 

Witaj

Z forum udało mi się wyselekcjonować tylko tych:

http://forum.karawaning.pl/index.php?app=members&module=list

Edytowane przez jankes (wyświetl historię edycji)