Skocz do zawartości

Rzeczywista waga holownika ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości zważyłem dzisiaj swoje auto - Scenic II 1,6 16V 83 kW i trochę się zdziwiłem bo: masa własna wg. homologacji i dowodu to 1395 kg. a na wadze (atestowanej) wyszło 1440 kg. Auto oczywiście puste, bez jakichkolwiek dodatków typu kierowca :skromny: , bagażniki dachowe itp. Auto ma dołożony hak, ale w Scenicu w jego miejsce demontuje się oryginalną belkę więc powinno się mniej więcej zrównoważyć... Paliwa w baku gdzieś z 20 litrów, ale masa własna z tego co wiem obejmuje paliwo ..... więc ciekawe gdzie te 55 kg. ???  :hmm:

Z forum wiem :yay:  że z przyczepami to ciężko z masą własną ale z samochodami myślałem że podana masa własna to jest faktyczna waga , a jak jest w Waszym przypadku ?? macie jakieś doświadczenia ? 

hak waży zdecydowanie więcej niż wzmocnienie tylne. Zależnie od modelu auta, ja miałem 3 kompletne zestawy montażowe w ręce, ich waga to dobre 40kg+ natomiast wzmocnienie tylne to cienka blacha do pochłaniania siły uderzenia i wazy z 5-7kg.

rzeczywistość jest brutalna. Na podwoziu masz trochę błota (może w progach też), złośliwy powie, że to co brakuje to szpachla ale tego nie wie nikt

hak waży zdecydowanie więcej niż wzmocnienie tylne. Zależnie od modelu auta, ja miałem 3 kompletne zestawy montażowe w ręce, ich waga to dobre 40kg+ natomiast wzmocnienie tylne to cienka blacha do pochłaniania siły uderzenia i wazy z 5-7kg.

i tak to pewnie będzie .....  :skromny: , ale to dobrze ... holownika nie zamierzam odchudzać ....  :yay:

no to mój Scenic jest coś ciężkawy ......

nie masz najgorzej,

u mnie Ceed kombi 1.6 CRDI:

G: 1344,

rzeczywista (z hakiem, bez kierowcy, paliwo jakies 80-90%): 1509

DMC: 1920

sprawdzane w kilku punktach, w tym na wadze w SKP, różnica była kilku kg

ASO tłumaczyło to tym że homologowany był egzemplarz z podstawowym wyposażeniem, a nie ta konkretnie wersja którą mam

Edytowane przez mcmaly (wyświetl historię edycji)

MW samochodu podana jest zawsze  razem z kierowcą +- 70kg. . 

Chyba nie koniecznie... Ze mną (100kg) na pokładzie Focus miał prawie 1600kg na wadze "złomowej" przy MW z DR 1430kg. Klamoty w bagażniku nie ważyły więcej jak 10kg. 

Chyba nie koniecznie... Ze mną (100kg) na pokładzie Focus miał prawie 1600kg na wadze "złomowej" przy MW z DR 1430kg. Klamoty w bagażniku nie ważyły więcej jak 10kg. 

Michał na złomowej byłeś  ? coś mi nie pasuje. Gdyby to była waga z punktu sprzedaży węgla to rozumiem ,że powinna zawyżać ale żeby  na złomie zawyżała tego nie mogę pojąć      :hehe: 

A wracając do tematu MW samochodu, to jest  gdzieś przepis mówiący dokładnie co na tą masę się zalicza.   

MW masa własna zgodnie z  prawem o ruchu drogowym jest to masa pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego

Rzeczywista masa całkowita – masa pojazdu łącznie z masą znajdujących się na nim rzeczy i osób.

Tu powstaje problem z wagami ponieważ pojazdy które posiadają oryginalne homo maja dane bezpośrednio od producenta . Pojazdy sprowadzone i rejestrowane w kraju mają rożne dane techniczne niz zawarte by były w oryginalnych homologacjach.