Skocz do zawartości

Wlewka, kran - jak zabezpieczyć krociec aby nie wysunął się z wlewki

Rekomendowane odpowiedzi

Wariant dziadowski :

Obydwa kawałki tego przyczepowego badziewia można połączyć niezbrojonym wężykiem z marketu , który można zacisnąć opaskami metalowymi na obydwu końcach.

Średnica elementu białego jest mniejsza, niż czarnego, więc naciągasz na białe wężyk cienkościenny, aby wyrównać rozmiar z czarnym.

Nakładasz metalowe opaski , na łączone elementy przed połączeniem.

Na oba tak spreparowane elementy naciągasz wężyk, po uprzednim go rozgrzaniu w gorącej wodzie (opalarką, palnikiem) i po połączeniu dociągasz metalowe opaski.

Wariant profesjonalny :

Szukasz w Internecie gwintowanej, plastikowej złączki, którą jakiś kretyn wymyślił podczas obstrukcji.

Kupujesz takową za koszt 1 dnia na campingu.

Podczas montażu, lub tuż po nim, masz wodę na podłodze, bo menda pękła.

Trafia Cię szlag i stosujesz wariant dziadowski :-]

Adam ma rację. Brakuje Ci tam plastikowych nakrętek, które wszystko ściągną i doszczelnią. Odnoszę jeszcze wrażenie, że na dodatek brakuje Ci jeszcze oringu z jednej strony. Na tym cieńszym króćcu. Co do ceny - niestety Adam w tym przypadku również ma rację  :oslabiony:  W związku z powyższym - zalecam wariant dziadowski  :] Chyba, że dostałeś ostatnio podwyżkę i roczna premię  :]

O ile dobrze pamiętam, to w ten otworek, w gwincie powinna być wkręcana śrubka, której koniec wchodzi w rowek króćca na tyle, że nie pozwala mu się wysunąć, pozwalając jednocześnie obracać się temu przyłączu  dookoła.

Prawdopodobnie nie masz już gwintu wewnątrz tego otworka...

Króciec z oringiem powinieneś wcisnąć głębiej tak, by rowek był na wysokości otworka, oraz górny zatrzask przytrzymywał rant przyłącza. 

Plastikowe nakrętki, nakręcane na duży gwint zewnętrzny, służą jedynie do montażu wylewki do zlewu / szafki.

post-6371-0-44816100-1458462145.jpg

Panowie, dzięki za podpowiedzi.

Pewnie kupiłbym taki kranik od kolegi gdyby miał możliwość podłączenia węża. Mój takie coś ma i mogę wlewkę wysunąć z otworu w umywalce i używać jako prysznica.

Wysłałem do niego info z prośbą o wyjaśnienie jak to się podłącza.

Kajetan - nakrętki mam i służą one to zamocowania tego całego badziewiastego urządzenia do równie badziewnej plastikowej umywalki. :) Co do oringu to nie wiem czy tam powinien być ale po naciągnięciu wężyka i dokręceniu nakrętką nic tam nie puszcza.

Adamkwiatek- najchętniej zrobiłbym jak piszesz w wariancie dziadowskim ale jest duża różnica miedzy średnicami czarną i białą. :(

Adrian - też myślałem, że to na górze to zatrzask ale nie da się tak wepchnąć tego białego elementu do środka aby to jakoś złapało. Również ten zatrzask nie zachodziłby tak mocno na ten element biały, żeby go przytrzymać. Również myślałem o tych otworkach (są dwa), że tam się coś wkręca. Fajnie byłoby jakby ktoś mógł to potwierdzić.

Druga opcja to elastyczny pierścień który powinien znajdować się na tym białym elemencie i wtedy to on byłby blokowany o ten zatrzask. - to moja hipoteza.

Jeżeli ktoś ma podobny kranik, proszę o info.

Masz instalację ciśnieniową?

.

Uzupełnię adamakwiatek :)

Wariant majstrerkowicza:

Wkręć w istniejącą dziurkę grubszą śrubkę albo nawierć nową.

Wariant technicznego cwaniaka:

Wciśnij na Poxipol raz na zawsze i na amen.

Masz instalację ciśnieniową?

.

Uzupełnię adamakwiatek :)

Wariant majstrerkowicza:

Wkręć w istniejącą dziurkę grubszą śrubkę albo nawierć nową.

Wariant technicznego cwaniaka:

Wciśnij na Poxipol raz na zawsze i na amen.

No jakieś ciśnienie to tam jest ale nie za duże :)

Zwykła pompka w zbiorniku.

U mnie niby ten zatrzask jest (chodzi o ten pazur na końcu?) ale napewno nie zablokuje tego króćca. Wyglada na to jakby talerzyk króćca był za wąski aby wejść pod zatrzask i mimo maksymalnego docisku nawet bez sprężyny w środku powierzchnia talerzyka nie wejdzie pod zatrzask. Zastanawiam się czy poprzedni własciciel nie wymienił tego króćća, bo był on "przywiązany" gumką do kranu. Gumka była dość stara bo rozpadła się w ręce.

Chyba będzie to na stałe złożone.

Skoro chcecie się bawić w poprawianie fabryki, to niech ślusarz dorobi gwintowaną wewnętrznie tuleję, zakończona króćcem do nakładania wężyka. Tuleja może robić przy okazji za mocowanie w otworze umywalki, ewentualnie nagwintować ją jeszcze zewnętrznie, i dorobić nakrętkę, jako docisk do umywalki.

Kasę jakąś się wyda, ale można będzie toto rozebrać i wody na podłodze nie będzie ?