Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym pozbyć się rys na szybach okien mojej przyczepy. W kilku wątkach na forum znalazłem posty osób polerujących szyby.Mam pytanie jak to zrobić żeby nie uszkodzić okna. Czy ręczne polerowanie bez demontażu szyby ma sens?Jaki środek będzie najlepszy?Czy szyby z plexi mają jakąś zewnętrzną warstwę ochronną która może zostać uszkodzona? Proszę o podzielenie się doświadczeniem.

Opublikowano

Można polerować pastą lekko ścierną do lakieru samochodowego i tylko ręcznie, aby nie przegrzać miejsca. Zadowalający efekt jest trudny do uzyskania i zależny od głębokości rys.

Opublikowano

Nie wiemnjak szyby cepki ale np. poliweglan w lampach samochodowych jest pokryty jakims czymsik co zabezpiecza go przed utlenianiem od UV.

Niby lampy mozna polerowac ale potem zabieg trzeba powtarzac dosc czesto (1-1,5 roku) bo tak szybko matowieja.

Nowym lampom zajmuje to kilka ladnych lat (ok. 6).

Ja bym chyba ich nie polerowal albo ewentualnie potem u jakiegos lakiernika prysnal jakim lakierem bezbarwnym do takich tworzyw.

Opublikowano

Można polerować pastą lekko ścierną do lakieru samochodowego i tylko ręcznie, aby nie przegrzać miejsca. Zadowalający efekt jest trudny do uzyskania i zależny od głębokości rys.

Metoda starych wiarusow ktorzy robili pamiątki z wojska to była pasta do zębow o  pieknej nazwie nivea ktora była na bazie kredy efekt- powalający no i oczywiscie lsniące elementy

Opublikowano

Mój sposób na rysy to tylko PLAK do kokpitów samochodów ,jak miałem angielkę to po zimie pod plandeką pozostały porysane  szyby umyłem przyczepę i pokryłem plakiem .Efekt przerósł moje oczekiwanie,oczywiście zabieg trzeba powtarzać ale koszt to żaden.

Opublikowano

Ja polerowałem szlifierką kątową z tarczą gumowa i barankiem. Doskonały efekt ale trzeba to robić bardzo delikatnie. Prawie bez dociskania.

Opublikowano

@seba75

Nasze rysy zostały pod     folią przeciwsłoneczną  znajdź swojego lokalnego przedstawiciela...

Pozdrawiamy,

Ir & Ed

Myślałem, że folie tego typu przykleja się od wewnątrz? Które konkretnie nadają się na zewnątrz i do plastiku, bo coś nie mogę doczytać na stronce z linka?

Opublikowano

Witaj 

Ja stosowałem to:http://www.motochemia.pl/sonax-preparat-do-renowacji-reflektorow-plastikow-75ml-p-1305.html

U mnie zadziałało.

Tylko wszystko zależy od grubości rys.

Przy odświeżaniu lamp przednich w autku prze polerowałem pierw bardzo drobnym papierem wodnym lampy, potem ręcznie polerowałem wskazaną pastą.

Efekt był na miesiąc, potem wyglądało jak przed polerką.

Podobno trzeba jeszcze zabezpieczyć jakimś lakierm.

Pozdrawiam 

i znowu sto samo :pad:    :pad:    :pad:  co to ma wspólnego z tematem :niewiem:

cenisz wzrok to nie czytaj :yes:

Przygadywał kocioł garnkowi  :]  :yay:

Opublikowano

Witam Wszystkich

Wracając do tematu głównego, proponuję przejrzeć filmy na YouTube "Renowacja i naprawa lamp samochodowych".

Udać się do sklepu z chemią motoryzacyjną i zakupić;

- papier wodny 2000,

- gąbkę do polerki na wiertarkę,

- pastę do polerowania lamp samochodowych,

- lakier bezbarwny do zabezpieczenia przed matowieniem.

Myślę że w doborze pomoże Ci sprzedawca.

Powodzenia i pozdrawiam.

Opublikowano

Tak tylko przypomne rzecz oczywistą :]  obojętnie czego użyjemy to najpierw trzeba zrobić próbke :miga:  no i raczej ręczna robota bo maszynowo łatwo o kuche ;)

Opublikowano

Nawet jak by było to samo to są zupełnie inne płaszczyzny i sztywność  :skromny:  uważam że dla amatora o wiele bezpieczniejszą metoda jest ręczna polerka  ;)  tym bardziej że dostępność i ceny szyb nie zachęcają do ryzykowania :D

Opublikowano

Pamietajmy tylko, ze zrywamy powlake ochronna, to moze miec skutek odwrotny ( utlenianie).

@ed,

Przepraszam, wiekszosc czasu spedzam piszac na telefonie. Mam tu ustawiny jezyk angielski i pisanie z polskimi znakami jest strasznie trudne.

Jak pisze z komputera to staram sie ogonkow uzywac.

Na co dzien malo z nich korzystam nawet na komputerze.

Nie mniej, rozumiem i dzieki.

Postaram sie pogrzebac w ustawieniach.