Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum i kompletnie zielony w karawaningu . Trzeba od czegoś zacząć i planujemy wraz z żoną zakup naszej pierwszej przyczepy.

Jako , że mamy mała córkę i ograniczony budżet szukamy okazji  w dobrym wyposażeniu co nie do końca jest pewnie dobrym kierunkiem. Jeśli chodzi o ocene przyczepy dzięki forum jestem już troszkę mądrzejszy aczkolwiek pozwolę sobie zapytać o wstępną opinię na temat dwóch przyczep które chcemy jechac obejrzeć jako pierwsze:

http://allegro.pl/przyczepa-kempingowa-avard-tristar-92r-4-6-osob-i5820940719.html

http://allegro.pl/kemping-schiwt-93r-4-6-osob-do-rejestracji-przedsi-i5820883563.html

Jeśli chodzi o przyczepy i ich wyposażenie bardzo nam odpowiadają, cena też jest do przejścia ale mam do tego handlarza mały kawałek drogi i chciałbym poznać wasze opinie, może ktoś korzysta z podobnych przyczep i może mi coś wiecej napisac . Według komentarzy na Allegro na temat handlarza  raczej same pozytywy . Proszę o jakieś opinie i sugestie. Z góry bardzo dziękuje.

Opublikowano

Okazji u handlarza nie znajdziesz,a angielki to już na pewno,co do dobrego wyposażenia  to różnica jest taka że ma piekarnik (którego nikt prawie nie używa ) i bojler gazowy który jeśli się zepsuje to zostanie grzanie wody w czajniku .Z tym budżetem to celuj w mniejsze niemieckie a i tak musisz mieć dużo szczęścia żeby trafić na dobra sztukę.

Opublikowano

Okazji u handlarza nie znajdziesz......................

Niestety......obawiam się, że Andzejo19 ma rację. Szukając przyczepy oglądałem trochę takich. Do wielu ciężko bbyło wejść. Zapach już przy dzwiach jakby coś tam w środku jakiś czas temu zdechło i nadal tam leży  ;) W tej cenie to tylko coś bez takiego wyposażenia i starszego lub zwiększenie budżetu.

Opublikowano

Innymi słowy według tego co mi doradzacie to mam szukać przyczepy z początku lat 80 w tej cenie wtedy moze będzie ok a resztę odpuszczać i wogóle nie brać pod uwage ?

Opublikowano

Miałem podobny problem na początku. Chciałem angielkę bo podobało mi się wnętrze i wyposażenie, i cena. Zbytnio nie zwracałem uwagi na DMC, byleby nie przekraczało 1200kg. Jeździłem i oglądałem, rozmawiałem ze sprzedającymi. Podczas poszukiwań trafiłem na osobę, która pracuje w Holandii i jak jedzie do Polski to czasami dorabia sobie przyprowadzając przyczepki. Niedrogo kupiłem "gołą" przyczepkę bo takie nie budzą za dużego zainteresowania. Powoli ją sobie doposażam (ogrzewanie, ciepła woda, fotowoltaika, oświetlenie LED itd.). Można powiedzieć, że mam dobrą przyczepkę na raty, która taniej mi wyjdzie (przyczepa + koszty doposażenia) niż taka sama tylko, że z ogrzewaniem, na polskim rynku. Jest to mała budka z MW 494kg i DMC 850kg, rok 1989. Spokojnie mogę przyspieszyć zestawem bez potrzeby "bujania" np. przed wyprzedzaniem.

Na początku nie byłem przekonany do tej przyczepki a teraz uważam, że to był najlepszy wybór.

Opublikowano

Innymi słowy według tego co mi doradzacie to mam szukać przyczepy z początku lat 80 w tej cenie wtedy moze będzie ok a resztę odpuszczać i wogóle nie brać pod uwage ?

Niekoniecznie budżet ok 7 tysi wymaga pewnych ograniczeń, możesz  kupić przyczepę ang nawet 95 r i wdepnąć w minę (przeczytaj tematy odbudowy po przeciekach)lub poszukać Hobby ,Adri ,Burstnera z lat 90-92 o wielkości ok 400 w układzie 2+2 .Oczywiście potrzeba dużo szczęścia .

Opublikowano

Poprzednicy mają rację, ja jeszcze dorzucę , że względnie tanio można kupić przyczepkę holenderską czy belgijską , które nie cieszą się takim powodzeniem jak niemieckie a nie wiem dlaczego. Ja posiadam Chateau la car i jestem z niej zadowolony. Przy niskim budżecie lepiej kupić starszą ale zadbaną , gołą i samemu ją doposażyć.Poza tym gdy będziesz używał przyczepy tylko latem to unikaj tych całorocznych bo są droższe i często w gorszym stanie bo wilgoć jesienią , kąpiele bez wietrzenia, wilgoć wewnątrz ogrzewanej przyczepy zimą i tym podobne./ oczywiście to nie reguła/.  

Opublikowano (edytowane)

@smkrot  > ...planujemy wraz z żoną zakup naszej pierwszej przyczepy.

...mamy mała córkę i ograniczony budżet

mundek28 napisał: Ja posiadam Chateau la car i jestem z niej zadowolony.

Również polecamy    Chateau la car

Pozdrawiamy,

Ir & Ed

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Mruk często jeździ do Holandii i chyba tylko stamtąd przywozi przyczepy i sprzęt. Ma też hale w której trzyma i remontuje przyczepy. Przy zakupie oglądać trzeba jak wszędzie a w przypadku, o którym pisze ired masz fakturę w razie czego (odpukać).

Opublikowano

Mruk z Trzcianki ma tylko przyczepy ściągane z Holandii i dlatego to stawia te przyczepy nieco wyżej. Holendrzy to nie Włosi , Francuzi czy tym bardziej nie angole pakujący się do wyra w buciorach.

Opublikowano (edytowane)

Ja też mam Chateau tylko Cantara rocznik 1989, którą kupiłem w tym roku w podobnej cenie. Ma ogrzewanie, fajny przedsionek w super stanie, tylko kasety brakuje ale z turystycznym też da się żyć. Z czasem dołożyłem solar+aku+ledy i nic więcej nie trzeba, no może ciepła woda by się przydała ale to z czasem też pewnie będzie. Była to druga przyczepa jaką oglądałem w czasie poszukiwań. Pierwsza była w podobnej cenie tylko starsza i innej marki. Obie były suchutkie także da się w tej kasie kupić przyczepę w dobrym stanie.

Edytowane przez reflexes (wyświetl historię edycji)