Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z racji podjęcia odświeżenia wnętrza przyczepy, postanowiłem zająć się także elektryką. Gdy zajrzałem do rozdzielni elektrycznej, szybko z powrotem zamknąłem dostęp. Przeróbki poprzedniego właściciela przyczepy nie odpowiadały mojej wizji i trzeba to teraz doprowadzić do kultury i możliwości bezpiecznej eksploatacji. Z instalacji były wyprowadzone przewody do akumulatora bezpośrednio, nie było zasilacza 12V ani żadnej ładowarki tegoż akumulatora. W chwili obecnej zasilanie 12V jest realizowane przez ładowarkę Waeco, któ spełnia dwie funkcje , zasialcza oraz ładowarki do akumulatora.

post-17464-0-90396700-1447011199_thumb.jpg

Po dostaniu sie do puszki 12V ukazał się taki oto widok:

post-17464-0-26526300-1447011045_thumb.jpg

"Rozpiska" wyjść:

post-17464-0-61840900-1447011065_thumb.jpg

Zastanawaim się nad tym przekaźnikiem, jaką pełni funkcję, bo chciałbym do istniejącej płytki podłączyć zasilacz oraz w przypadku odpięcia się od 230V przejść na zasilanie z akumulatora. Na samym dole są wolne wyjścia z instalacji 12v, w sumie nie wiem do czego.

Proszę o informację

Opublikowano

Jeżeli jest to przekaźnik to przypuszczam, że automatycznie odłącza aku gdy masz podpięte 230V. Zdjęcie jest trochę mało wyraźne bo nie widać dokładnie czy to przekaźnik czy mostek prostowniczy. Jak mostek to gdy jest 230 to stale ładuje akumulator.

Opublikowano (edytowane)

Na samym dole są wolne wyjścia z instalacji 12v, w sumie nie wiem do czego.

:niewiem:  konkretnie :hmm:

Witam!

Na wstępie pytanie: jak podłączyłeś się do instalacji z zacisków akumulatora, który zamontowałeś, skoro wszystko działało?

Na fotce widać przekaźnik przełączający między akumulatorem, a zasilaczem (wskazuje na to układ ścieżek).

Układ PCB i opis wyprowadzeń wskazują też, że po drugiej stronie płytki może być zamontowany mostek prostowniczy.

Gdzieś musisz mieć jeszcze transformator, którego pierwotne uzwojenie jest podłączone do skrzynki ~230 V, natomiast wyjście wtórnego (niskonapięciowe) powinno być podłączone do widocznej na fotce płytki (w miejscu, które opisałem).

Generalnie jest to najprostszy zasilacz z możliwych i w obecnym kształcie Twojej instalacji, nie ma on racji bytu.

W zasadzie najprościej by było podłączyć wyjście Twojego akumulatora w miejscu do tergo przewidzianym na tej płytce (patrz opis na rysunku).

Jednocześnie musisz odłączyć końcówki transformatora, jeśli są do płytki podpięte. W zasadzie możesz wymontować z przyczepy cały ten transformator, bo to obecnie tylko zbędny balast. Odłączyć też musisz końcówki zasilania lodówki, ponieważ zasilacz z akumulatorem tego nie udźwignie, a i bez sensu jest takie jej zasilanie. Gdy tak zrobisz, to bezpieczniki oświetlenia i pompki zachowają swoje funkcje i wszystko będzie działać automatycznie, bez względu na to, czy podepniesz przyczepę pod ~230 V, czy też nie.

post-8228-0-04403400-1447083296_thumb.jpg

post-8228-0-81698600-1447083669_thumb.jpg

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Witam w kolejnym wątku

Transformatora żadnego nie było bo poprzedni właściciel już dobrze namieszał. Ja chcę to teraz doprowadzić do właściwego stanu. Pytanie czy jak podłączę pod styki na samym dole płytki zasilacz to będzie ok?

:niewiem:  konkretnie :hmm:

Witam!
Na wstępie pytanie: jak podłączyłeś się do instalacji z zacisków

Witam

Ktoś już wcześniej pozbył sie transformatora i wypuścił instalację od razu do akumulatora. Zatem w miejsce akumulatora wpiąłem zasilcz ale teraz chcę to zrobić podłączajac sie po płytę.

Edytowane przez Robert1975 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

W takim razie, już Ci napisałem, jak to należy zrobić (post #3). Być może końcówki od accu masz podłączone właśnie w to miejsce.