Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracając z Węgier straciłem okno dachowe w przyczepie. Prawdopodobnie nie było zabezpieczone zasuwkami które już kiedyś zamontowałem. Na wąskich drogach, mijając się z pojazdami o dużych gabarytach, czułem jak szarpie przyczepą. Na Słowacji zauważyłem, że w łazience jest zbyt widno i dobrze słychać hałas z ulicy. Spojrzenie na sufit wszystko wyjaśniło. Widać niebo.

W Jysk-u, na Słowacjii chciałem kupić jako tymczasowe zabezpieczenie, podstawkę na buty ale miała wymiary 38x72 cm. Moje okno to 40x40.

W Polsce, zatrzymałem się na kempingu w Ustrzykach Górnych. Dokonałem prowizorycznej naprawy przy użyciu taśmy zbrojonej i folii.  Otwór okna wzmocniłem aby zbierająca się woda nie znalazła się w środku.  Ponieważ dach był zakurzony ( kiepska przyczepność), pasy taśmy przytwierdziłem do drugiego okna oraz wywietrznika. W nocy, spadł testujący deszcz. Folia wytrzymała.

post-1062-0-97022600-1443513616_thumb.jpgpost-1062-0-12022600-1443513654_thumb.jpgpost-1062-0-02087500-1443513690_thumb.jpg

Rano ruszyłem dalej. Ponieważ nadal lał deszcz, zatrzymywałem się co chwilę sprawdzając szczelność. Byłem zdziwiony ale nadal trzymało.

W Praktikerze, w Rzeszowie zakupiłem pokrywę do pudełka -15,99 zł, zawiasy, kątowniki, śruby, nakrętki, gumowe podkładki.

post-1062-0-15841500-1443513853_thumb.jpg

W miejscu garażowania przyczepy, wykonałem (tak myślę) nieco lepsze zabezpieczenie. Rant otworu zabezpieczyłem uszczelką gumową do okien. Pod śruby podłożyłem gumowe podkładki. Chcąc zapewnić sobie trochę luksusu, z jednej strony otworu, przytwierdziłem pokrywę przy użyciu kątowników regulowanych, co umożliwia unoszenie pokrywy do góry. Z uwagi na jej kształt, nalałem na nią wody. Po około dwóch godzinach, sprawdziłem śruby pokrywy od wewnątrz ale były suche. W narożnikach pokrywy wywierciłem otwory w celu odprowadzenia gromadzącej się wody z opadów.

post-1062-0-90036100-1443513912_thumb.jpgpost-1062-0-05716800-1443513969_thumb.jpgpost-1062-0-48046700-1443513999_thumb.jpg

Myślę, że zanim zakupię nowe okno, to obecne pozwoli na najbliższy wyjazd na grzybobranie. Mam nadzieję, że zamieszczone zdjęcia i mój post pomogą komuś w razie podobnej awarii.

Opublikowano (edytowane)

Zamiast niebieskiej folii proponuję użyć białej a zamiast srebrnej taśmy klejącej również białą. Tym samym zapewnimy sobie więcej światła w toalecie co podczas sesji przy rozwiązywaniu krzyżówek nie jest bez znaczenia.

Edytowane przez Lepciak (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Mam stare okno dachowe 40*40 wymieniłęm w tym roku na nowe,. nie bardzo wiem co z nim zrobić  Jak chcesz to mogę Ci go przywieść do Białego Brzegu. W nim starta jest zębatka do podnoszenia. podnosi  częściowo. Pokrywa szczelna choć poklejona.

Do białego brzegu wyjeżdżam jutro.

Opublikowano

Mam okno 40x40 do oddania, prześlij na PW adres to ci wysle w poniedzialek :)

Dostałem je od kolegi z forum, wykorzystałem jeden element który był złamany a reszta jest (razem z wkladem ;) ).

Myślę że zdecydowanie lepsze rozwiązanie i unosić się da, moskitiera też jest ;)

On pomógł mi, ja pomogę Tobie ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Okienko już mam. Czeka na wiosenny montaż. Dziękuje wszystkim za okazaną pomoc. :thank: