Skocz do zawartości

Podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uświadomcie mnie czy od zakupu cepki muszę zapłacić ww podatek? Nie pamietam jak to było przy zakupie pierwszej budki.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, tak jak napisał jacek00.

Wykształciła się praktyka, że o obowiązku uiszczenia podatku od czynności cywilno-prawnych (kiedyś nazywał się on podatkiem uiszcznym do Rejestru Wymiaru Doraźnego), winien traktować zapis w umowie. Zatem od umowy powinno zależeć, kto płaci: czy sprzedający, czy kupujący, względnie strony płacą solidarnie po połowie.

Jeżeli takiego obowiązku nie zapisano w umowie, to obowiazek podatkowy spada na nabywcę. W tym celu należy zgłosić się do Urzędu Skarbowego, pobiorą należność, na umowie przystawią pieczątkę i z tym dopiero można smarować do Wydziału Komunikacji przerejestrować nabytek.

Edytowane przez powolniak (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
( ... )

Jeżeli takiego obowiązku nie zapisano w umowie, to obowiazek podatkowy spada na nabywcę. W tym celu należy zgłosić się do Urzędu Skarbowego, pobiorą należność, na umowie przystawią pieczątkę i z tym dopiero można smarować do Wydziału Komunikacji przerejestrować nabytek.

Lucek ! od jakiegoś czasu  nie potrzeba mieć takiej pieczątki na umowie ! WK - domyślnie zakłada, że Nabywca uiścił podatek od PCC. Jeśli nie uiścił to US w najmniej spodziewanym momencie przypomni sie o " swoje " wraz z odsetkami. Natomiast napewno do US trafia stosowna informacja z WK o transakcjach powyżej 1 tys.

Opublikowano

Kupujesz prywatnie czy od firmy ?( np. komisu) 

Zakup od osoby prywatnej.

Wieć w poniedziałek z bólem serca trzeba zasilic kasę US. :(

Opublikowano

Lepiej opłać i to w terminie do 14 dni bo za nieterminowe opłacenie mandat i postępowanie skarbowe ( przesłuchania, wezwania i co tam jeszcze te pazerne państewko wymyśli). 

Opublikowano

Lepiej opłać i to w terminie do 14 dni bo za nieterminowe opłacenie mandat i postępowanie skarbowe ( przesłuchania, wezwania i co tam jeszcze te pazerne państewko wymyśli). 

Dokładnie do 14 dni ja byłem w US 17 dni po zakupie i były problemy na szczęście obyło się bez kary :yay:

Opublikowano

za nieterminowe opłacenie PCC co najwyżej odsetki karne jakieś groszowe dostanie o ile komuś będzie się chciało dochodzić czegokolwiek - zazwyczaj do pół roku nikt się nie czepia (oczywiście o ile chodzi o kwoty kilkuzłotowe jak to przy przyczepkach bywa) 

Dokładnie do 14 dni ja byłem w US 17 dni po zakupie i były problemy na szczęście obyło się bez kary :yay:

a ja po 5 miesiącach sobie przypomniałem - poszedłem , zgłosiłem , odsetki były poniżej iluśtam zł to kazali zapłacić tak jak wyszło z wyliczeń bez kar czy innych wymysłów  :ee:

Opublikowano

za nieterminowe opłacenie PCC co najwyżej odsetki karne jakieś groszowe dostanie o ile komuś będzie się chciało dochodzić czegokolwiek - zazwyczaj do pół roku nikt się nie czepia (oczywiście o ile chodzi o kwoty kilkuzłotowe jak to przy przyczepkach bywa) 

Skoro tak to dlaczego miałem sprawę karno-skarbowa za zaległość w opłacie pcc 3 dni (chodziło o zapłatę jakiś drobnych za kupno starego auta). Mam jeszcze kwity mogę wkleić. Oczywiście odbyło się bez rozpraw i kar bo wyraziłem tzw. czynny żal i logicznie się usprawiedliwiłem. Ktoś kto miał kiedykolwiek do czynienia z US wie o czym pisze reszta to tylko domysły i teoria ( żeby nie powiedzieć wprowadzanie nieświadome w błąd) .

Co w takim przypadku może US - art. 57kks lub 54kks. czyli sprawa sądowa i przestępca skarbowy lub mandat od 140 do 2700 zł.  Odsetki za zwłokę to inna sprawa. To, że nie dostałeś jeszcze powiadomienia o wszczęciu postępowania jeszcze nic nie znaczy bo mną się zainteresowali po ok roku.  

Opublikowano

Skoro tak to dlaczego miałem sprawę karno-skarbowa za zaległość w opłacie pcc 3 dni (chodziło o zapłatę jakiś drobnych za kupno starego auta). Mam jeszcze kwity mogę wkleić. Oczywiście odbyło się bez rozpraw i kar bo wyraziłem tzw. czynny żal i logicznie się usprawiedliwiłem. Ktoś kto miał kiedykolwiek do czynienia z US wie o czym pisze reszta to tylko domysły i teoria ( żeby nie powiedzieć wprowadzanie nieświadome w błąd) .

Co w takim przypadku może US - art. 57kks lub 54kks. czyli sprawa sądowa i przestępca skarbowy lub mandat od 140 do 2700 zł.  Odsetki za zwłokę to inna sprawa. To, że nie dostałeś jeszcze powiadomienia o wszczęciu postępowania jeszcze nic nie znaczy bo mną się zainteresowali po ok roku.  

A wiesz o tym, że w POlandii nie jest istotny zapis jakiejkolwiek Ustawy tylko jego interpretacja przez szeregowego urzędasa, i co urząd to inna interpretacja !

Opublikowano (edytowane)

Ktoś kto miał kiedykolwiek do czynienia z US wie o czym pisze reszta to tylko domysły i teoria ( żeby nie powiedzieć wprowadzanie nieświadome w błąd) .

praktycznie z każdym PCC mam opóźnienie po kilka miesięcy , i jeszcze nigdy nie dostałem nic poza odsetkami karnymi mimo zwłoki od miesiąca do prawie roku, w przypadku małych kwot nawet odsetek nie chce im się naliczać czasem  :ee:

zależy od gorliwości urzędników i ich chęci do pracy  :]

Skoro tak to dlaczego miałem sprawę karno-skarbowa za zaległość w opłacie pcc 3 dni (chodziło o zapłatę jakiś drobnych za kupno starego auta). 

wszyscy mają prawo do szczęścia, nie wszyscy mają szczęście do prawa - to taka stara maksyma Gorkiego  :fuck:

Edytowane przez chris_66 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

praktycznie z każdym PCC mam opóźnienie po kilka miesięcy , i jeszcze nigdy nie dostałem nic poza odsetkami karnymi mimo zwłoki od miesiąca do prawie roku, w przypadku małych kwot nawet odsetek nie chce im się naliczać czasem  :ee:

zależy od gorliwości urzędników i ich chęci do pracy  :]

Do czasu kolego, do czasu. Jak się nazbiera, to solidnie z KKS bekniesz- uwierz mi, wiem co mówię. W US-ach obowiązuje tzw. polityka karno- skarbowa, jest to dokument wewnętrzny, poufny -uwierz mi i się popraw bo czarne chmury nad Tobą. Pozdrawiam