Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowiłem wymienić moją przyczepę na nowszy model. Początkowo zamysł był taki że kupujemy podobnej wielkości czyli 6m razem z zaczepem. Niestety jak to zwykle bywa podczas oglądania okazało się że bardziej pasuje nam trochę dłuższa czyli w sumie 6,5m no i jest bez bagażnika na rowery który jeszcze ją przedłuży. Ale czy ma to jakieś znaczenie, tak mała różnica? Pewnie z bagażnikiem z tyłu będzie do 1m, w sumie to nie dużo ale pewnie z 17% długości przyczepy;)

Druga sprawa o którą chce zapytać to prysznic, w starej przyczepie nie dało się używać, na nową patrzę już pod tym kontem by był bardziej do użytku, ale czy faktycznie się z niego tak korzysta? Noszenie wody uciążliwe, a i miejsca niezbyt dużo w środku a ja dosyć szeroki w barach jestem;) My brak prysznica odczuliśmy raz na kempingu w Krynicy M gdzie było mało kabin i jeszcze dodatkowo płatne- masakra jak dla mnie, nie polecam kempingu.

Wracając jeszcze do bagażnika to zastanawiam się czy lepszy z przody czy z tyłu?

No i ostatnie pytanie czy kupować teraz czy poczekać do końca września? Teraz już w różnych firmach piszą o zimowych wyprzedażach ale pewnie za miesiąc będzie bardziej martwy sezon więc może większe szanse urwać z ceny.

Opublikowano

Z prysznica da się korzystać, lepiej go mieć niż nie mieć. Przyniesienie wody jest mniej uciążliwe niż brak możliwości umycia się. Argument z płaceniem za prysznic jest słaby, płacisz za to że nie musisz taszczyć wody do przyczepy i za ciepłą wodę (zwykle w tych płatnych jest). Bagażnik z przodu jest najcześciej bezpieczniejszy dla przyczepy, łatwiejszy w montażu.

Polska to mały rynek sprzedawcy wolą nie sprzedać niż robić mega przecenę. Bierz jak znalazłeś to co Wam się podoba.

Opublikowano

Co do prysznica moim zdaniem lepiej jak jest nawet gdy się korzystało niewiele,można kupić bez ale wtedy okaże się że był to błąd i teraz go brakuje.

Opublikowano

Argument z płaceniem za prysznic jest słaby, płacisz za to że nie musisz taszczyć wody do przyczepy i za ciepłą wodę (zwykle w tych płatnych jest). Bagażnik z przodu jest najcześciej bezpieczniejszy dla przyczepy, łatwiejszy w montażu.

Może weteranem nie jestem ale to pierwszy taki kemping z którym się spotkałem by dodatkowo płacić za każdy prysznic, nad morzem z małymi dziećmi bardzo uciążliwe a przecież byli tam też ludzie w namiotach którzy na pewno nie mają innej możliwości. W każdym razie my zmyliśmy się po 2 dniach właśnie z tego powodu.

W sensie bezpieczeństwa dla przyczepy to chodzi Ci o montaż czy o późniejsze użytkowanie ? że rowery obciążają ścianki czy coś w tym stylu?

Co do prysznica moim zdaniem lepiej jak jest nawet gdy się korzystało niewiele,można kupić bez ale wtedy okaże się że był to błąd i teraz go brakuje.

Prysznic tak czy siak będzie z tym ze znalazłem jedną która ma jakby dodatkowe drzwi z kabiny prysznicowej które za bezpiczają te normalne, ale to właśnie w tej dużej, no i sama łazienka jest większa trochę choć muszę ją jeszcze zobaczyć na własne oczy.

Opublikowano

Może weteranem nie jestem ale to pierwszy taki kemping z którym się spotkałem by dodatkowo płacić za każdy prysznic, nad morzem z małymi dziećmi bardzo uciążliwe a przecież byli tam też ludzie w namiotach którzy na pewno nie mają innej możliwości. W każdym razie my zmyliśmy się po 2 dniach właśnie z tego powodu.

W sensie bezpieczeństwa dla przyczepy to chodzi Ci o montaż czy o późniejsze użytkowanie ? że rowery obciążają ścianki czy coś w tym stylu?

Prysznic tak czy siak będzie z tym ze znalazłem jedną która ma jakby dodatkowe drzwi z kabiny prysznicowej które za bezpiczają te normalne, ale to właśnie w tej dużej, no i sama łazienka jest większa trochę choć muszę ją jeszcze zobaczyć na własne oczy.

Kiedyś to dla mnie była wada, pisałem o tym recenzując campingi. Jak się wystałem w kolejkach, a po wejściu była zimna woda bo ludzie nagle mają potrzebę 10 min się szorować traktuję to jako zaletę. Z dzieckiem więcej nie płacę bo najcześciej myjemy się razem, nie ma kolejek i jest ciepła woda (często te opłaty są symboliczne typu 2 zł, a robią robotę).

Opublikowano

Jeżeli ma być prysznic w przyczepie to polecam rozwiązanie jakie zastosowano w moim Elddisie. Jest całkowicie szczelne i wygodne w użytkowaniu.

post-1091-0-76528000-1440504742_thumb.jpg   post-1091-0-83705300-1440504753_thumb.jpg

post-1091-0-64371700-1440504758_thumb.jpg

Opublikowano

Kiedyś to dla mnie była wada, pisałem o tym recenzując campingi. Jak się wystałem w kolejkach, a po wejściu była zimna woda bo ludzie nagle mają potrzebę 10 min się szorować traktuję to jako zaletę. Z dzieckiem więcej nie płacę bo najcześciej myjemy się razem, nie ma kolejek i jest ciepła woda (często te opłaty są symboliczne typu 2 zł, a robią robotę).

W krynicy morskiej było po 5 pln i po 3 kabiny na płeć a kemping całkiem spory więc kolejki na jakieś 20-30 minut od 17.

Miejsce do zlewania ubikacji w centralnym miejscu kempingu na chodniku wiodącym na plaże... masakra.

Jeżeli ma być prysznic w przyczepie to polecam rozwiązanie jakie zastosowano w moim Elddisie. Jest całkowicie szczelne i wygodne w użytkowaniu.

attachicon.gif8.jpg   attachicon.gif9.jpg

attachicon.gif10.jpg

fajnie to wygląda ale albo przyczepa duża albo 3 osobowa, bo spora ta łazienka.

Za rok chcieli byśmy zwiedzić trochę europy i więcej czasu pewnie spędzimy w trasie więc własny wygodny prysznic to fajna sprawa.

Opublikowano

Przyczepa faktycznie nie jest mała pomimo, że salonka. Długość -616 cm, masa własna - 930 kg, DMC - 1300 kg.

Opublikowano

Przyczepa faktycznie nie jest mała pomimo, że salonka. Długość -616 cm, masa własna - 930 kg, DMC - 1300 kg.

Bez dyszla tak ?

Ja mam teraz 6 m z dyszlem i się zastanawiam nad 6,7, ta mi się fajnie jeździ.