Skocz do zawartości

Lustrzanka, kompakt, czy telefon? Czym robimy zdjęcia na wakacjach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poważnie myśle o fuji x100t, lub jakiś z wymienną optyką.

My umówiliśmy się w jednym ze sklepów na zakup aparatu (lustrzanki). Nasza przeszła kolejnego dzwona i wizytę w serwisie i niestety dalej wizjer nieostry. :( Byliśmy prawie zdecydowali na D7200 lub EOS 70D (ze względu na gabaryty i cenę nie chcemy pełnej klatki) - mieliśmy zdecydować w sklepie.

Zaczęliśmy dyskutować i polecono nam Olympus OM-D E-M5 MK II, jako najlepszą propozycję (stosunek ceny do ...) w bezlusterkowcach i tak nam pomieszano, że do dzisiaj nic nie kupiliśmy a wakacje przeszły ze starym aparatem.

W bezlusterkowcach optyka też sporo kosztuje ale rzeczywiście bije wszystko lekkością i wielkością. Ale w sklepie jak wziąłem go do ręki to wygoda trzymania zerowa - sprzedawca mówił, że do tego można się przyzwyczaić. Ale największym minusem jest ilość zdjęć możliwych do zrobienia na jednej baterii (jak dobrze pamiętam gdzieś koło 300) - czyli powrót do przeszłości - zapasowe baterie i ciągłe ładowanie.

Teraz znów mocno myślę jednak nad EOS 70D ale jako, że to wiekowy już aparat, może poczekam na następce.

Robię zdjęcia telefonem jak nie mam pod ręką aparatu ale jednak według mnie dalej telefon nie maja u mnie szans z aparatem - jak mam go przy sobie. :)

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

My umówiliśmy się w jednym ze sklepów na zakup aparatu (lustrzanki). Nasza przeszła kolejnego dzwona i wizytę w serwisie i niestety dalej wizjer nieostry. :( Byliśmy prawie zdecydowali na D7200 lub EOS 70D (ze względu na gabaryty i cenę nie chcemy pełnej klatki) - mieliśmy zdecydować w sklepie.

Zaczęliśmy dyskutować i polecono nam Olympus OM-D E-M5 MK II, jako najlepszą propozycję (stosunek ceny do ...) w bezlusterkowcach i tak nam pomieszano, że do dzisiaj nic nie kupiliśmy a wakacje przeszły ze starym aparatem.

W bezlusterkowcach optyka też sporo kosztuje ale rzeczywiście bije wszystko lekkością i wielkością. Ale w sklepie jak wziąłem go do ręki to wygoda trzymania zerowa - sprzedawca mówił, że do tego można się przyzwyczaić. Ale największym minusem jest ilość zdjęć możliwych do zrobienia na jednej baterii (jak dobrze pamiętam gdzieś koło 300) - czyli powrót do przeszłości - zapasowe baterie i ciągłe ładowanie.

Teraz znów mocno myślę jednak nad EOS 70D ale jako, że to wiekowy już aparat, może poczekam na następce.

Robię zdjęcia telefonem jak nie mam pod ręką aparatu ale jednak według mnie dalej telefon nie maja u mnie szans z aparatem - jak mam go przy sobie. :)

6D bierz jak bardzo musisz nosić lustrzankę ;)

Dobór aparatu to bardzo indywidualna sprawa nie ma rozwiązania uniwersalnego dlatego każdy producent ma tego od groma w ofercie. 300 zdjeć to też nie dramat, raz dziennie będziesz w zasięgu zasilania.

Wygodny uchwyt potrzebują głownie pracujący aparatem, dla turysty matryca aps-c upchnięta w bezlusterkowcu to rewelacja (i inne bajery typu elektroniczna migawka). Ja z lustrzanki nigdy nie zrezygnuję ale na wakacje upoluję coś bez lustra co pozwoli na dyskretną reporterkę, ładowanie z usb itd.

Opublikowano

Taka luźna rozmowa, czym robicie zdjęcia na wakacjach? Wiadomo że dzisiejsze telefony maja aparaty

chyba już po 20 Mpixeli, ale czy jakość tych zdjęć jest porównywalna z aparatem fotograficznym o tej

samej rozdzielczości  :hmm:  czy warto targać ze sobą lustrzankę kiedy może ją zastąpić mały kompakt lub właśnie aparat? 

Opublikowano

Dotychczas była to małpa i uzupełniająco telefon. Jest to wygodne bo lekkie, można wsadzić w kieszeń. Niestety taki sprzęt nadaje się do rekreacyjnego pstrykania przy dobrych warunkach oświetleniowych. Nie mnNiej jednak pozwala na uwiecznienie wielu pięknych obrazów i zamknięciu chwili w kadrze dzięki czemu może ona trwać i trwać.

Kompakt właśnie mi padł :( mam ochotę na coś lepszego no ale te gabaryty :/

Dobry sprzęt to też nie wszysko, do pięknych zdjęć trzeba też trochę wiedzy z techniki fotografii.

Opublikowano

Najlepiej jak jedno uzupełnia drugie. Telefon zawsze mamy w kieszeni więc najprościej robić nim dobry reportaż, zarejestrować emocje. Tylko podobnie jak to jest z każdym sprzętem to musi być zakup przemyślany.

post-373-1440316907,03_thumb.jpg

post-373-1440316950,63_thumb.jpg

Na zaplanowane zwiedzanie, spacer można zabrać już dedykowany sprzęt, który poradzi sobie lepiej z trudniejszym światłem lub brakiem światła. Tu od dłuuuugiego obiektywu ważniejsza jest czuła/nieszanująca matryca i jasny stałoogniskowy obiektyw - dopiero to tworzy magię.

W skrócie kompakt spokojnie zastąpi telefon. Jak ktoś musi kupić aparat to bezlusterkowiec/lustrzanka z dwoma jasnymi obiektywami jeden do widoczków drugi do portretów.

Opublikowano

Wydaje mi się że problemu nie ma gdy jest dobre światło, czyli słoneczko i piękny dzień, problem jest gdy go nie ma

lub jest strasznie słabe. Byliśmy w tym roku w Sztokholmie w muzeum Vasa, oświetlenie jakie tam panuje jest to taki półmrok

statek jest ogromny i robienie zdjęć z lampą odpada, nic nie widać na drugim planie, jedynie długie naświetlanie, ale trzeba

stać nieruchomo, w takich przypadkach widać różnice między dobrymi aparatami, tak mi się przynajmniej wydaje.    

U mnie aparat jest raczej słaby, różnica między telefonem a aparatem jest słaba w słabym oświetleniu.

Aparat

post-7306-0-90163800-1440321737_thumb.jpg

Telefon

post-7306-0-56195300-1440321755_thumb.jpg

Natomiast władnym oświteleniu wystarczy chyba wszystko co ma przynajmniej 2MPxele  

post-7306-0-60083200-1440321939_thumb.jpg

Opublikowano

Tomek bo znaczenie ma nie ilość pikseli tylko ich wielkość. Im większy korpus aparatu, tym większa fizycznie matryca matryca i zdolność aparatu do zarejestrowania obrazu w takich warunkach. W powyższym przypadku napewno pomoże lustrzanka z jasnym obiektywem.

Jeżeli statek oświetlony był światłem sztucznym to też jest dramat dla aparatu, pojawiają się nienaturalne kolory, przebarwienia. Wtedy pozostaje korygowanie tego przed komputerem w domu.

Opublikowano

Właśnie,  dlatego żaden telefon nie zastąpi porządnego aparatu, szczególnie w słabym oświetleniu, ale mnie się jakoś

nie chce targać ze sobą lustrzanki, ale i nigdy nie próbowałem a więc mogę się mylić. :hmm:

Opublikowano

:hmm:  czy warto targać ze sobą lustrzankę kiedy może ją zastąpić mały kompakt lub właśnie aparat? 

tablet minimum 10 cali zapwenia najlepsze efekty - szczególnie jak obserwujesz takiego dziwaka z boku  :]

do robienia zdjęć są lustrzanki, ewentualnie kompakty , współcześnie wymyślono hybrydy do połączenia wad i zalet obu wcześniejszych - telefon słyży do dzwonienia, ewentualnie maili i neta w trasie 

Opublikowano

Taka luźna rozmowa, czym robicie zdjęcia na wakacjach?

mam lustrzanke K20 z fajnymi obiektywami...

mam nikona p600 z superzoomem (naprawdę niesamowite zbliżenia przy bardzo dobrej jakości zdjec) ...

mam idiotenkamera...

a robie telefonem :D (nokia925)

Opublikowano (edytowane)

mam lustrzanke K20 z fajnymi obiektywami...

mam nikona p600 z superzoomem (naprawdę niesamowite zbliżenia przy bardzo dobrej jakości zdjec) ...

mam idiotenkamera...

a robie telefonem :D (nokia925)

to tak jak ja - mam wszystko a nie robię zdjęć wogóle (no czasem coś komórką) :hehe:

znacznie częściej filmiki kręcę 

Edytowane przez chris_66 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Ja żałuję braku tylko jednej funkcji w moim aparacie, ustawiania czasu naświetlania/przechwytywania w słabym świetle i przy następnym zakupie będzie to priorytet.

Mam cegłę iPhona, fajne foty robi i często używam podczas czynności w pracy, natomiast na urlopach/wypadach/weekendach/imprezach zawsze biorę aparat i statyw.

Najważniejsza jest optyka, a nie plakatowa wielkość zaszumionych 20Mpix

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Mnie sony Xperia Z3 w.zupełności wystarcza i robi ładne foto nawet przy słabym oświetleniu a i zoom jest całkiem niezły

Opublikowano

rozumiem ze schowałeś do pudła jak wyprowadziła sie sąsiadka ... ;)

rozumiem ze cały czas temat jest o fotografowaniu REKREACYJNYM

tu jest taki dość już stary test (teraz pewnie róznice są jeszcze mniejsze)

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/wideo-pojedynek-canon-5d-mark-iii-samsung-galaxy-note-3.html

ps.

ja zawsze będę powtarzał ze zdjęcia robi fotograf a nie aparat ...

und:

http://www.chip.pl/news/sprzet/telefony/2015/02/samsung-note-4-zmiazdzyl-lustrzanke-canona-i-iphonea-6-plus