Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich, 

Dopiero mam zamiar wstąpić do klubu karawaningowego :-) i właśnie stąd moje pytanie. Mam zamiar kupić przyczepę długość 6,93 m, masa własna 1200kg, DMC 1500. Dysponuje autem z silnikiem benzynowym 2,0, dopuszczalna masa przyczepy z dowodu to 1500 kg. Czy uda mi się takim  swobodnie przemieszczać takim zestawem ? Macie jakieś doświadczenia? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Opublikowano

witam, proponuję rozglądać się za czymś mniejszym,coby zwiększyć  komfort psychiczny i jakość podróżowania. W swoim volvo też mam na haku 1500 kg i jak ciągałem przyczepę z dmc 1300 kg to lekko nie było na wzniesieniach. teraz mam dmc 1000 i jest w sam raz.

Chyba, że planujesz krótkie przejazdy... 

może ktoś jeździ taki zestawem to się wypowie

Opublikowano

... Mam zamiar kupić przyczepę długość 6,93 m, masa własna 1200kg, DMC 1500. Dysponuje autem z silnikiem benzynowym 2,0, dopuszczalna masa przyczepy z dowodu to 1500 kg. ...

Złe dobranie zestwu maoże się tak skończyć http://forum.karawaning.pl/topic/20185-ostrze%C5%BCenie-tak-si%C4%99-ko%C5%84czy-w%C4%99%C5%BCykowanie-przyczepy-i-wymarzony-urlop/:miga:

Opublikowano

Będzie troszkę ciężko ciągnąć tak dużą przyczepę. Z własnego doświadczenia widzę że do takiej przyczepy auto 2.0 to troszkę za mało. Ja mam C5 2.0 hdi i przyczepę1500 DMC  i na prostej jest w miarę ale jak zaczynają się pagórki to i zaczyna się mały problem z mocą. Dlatego planuję zmianę holownika. 

Opublikowano

Tak na prawdę to nie jest do końca wiadomo czy to była na 100% przyczyna tego wypadku :hmm: , ale fakt jest taki

że to auto jest raczej za słabe to takiej przyczepki.

Aaaania  piszesz że na haku ma 1500kg ale jak jest MW i DMC tego auta, bo z reguły nie zawsze można tyle ciągnąć ile jest na haku.

Opublikowano

Dziękuję za szybką reakcję :-) MW auta to 1427 kg DMC 3490 kg. Jaką DMC przyczepy byłoby najlepiej ciągnąc takim zestawem, dodam, że planuje dłuższe podróże. A ta którą miałam kupić właśnie kupił ktoś inny. Ale poszukiwania trwają nadal ... Liczę na Wasze rady

Opublikowano

Dziękuję za szybką reakcję :-) MW auta to 1427 kg DMC 3490 kg. Jaką DMC przyczepy byłoby najlepiej ciągnąc takim zestawem, dodam, że planuje dłuższe podróże. A ta którą miałam kupić właśnie kupił ktoś inny. Ale poszukiwania trwają nadal ... Liczę na Wasze rady

1000kg to IMO optymalne DMC na dłuższe jechanie , i ok 4 metrów 

Opublikowano

F3 dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów to 3490 kg

Auto to Honda Accord

Ok tak dla jasności podaj co masz w DR w pozycji

F1-

F2-

F3-

G-

O1-

O2-

Ale i tak 1500kg to za dużo.

Opublikowano

Witam szanownuch forumowiczów mam pytanie czy zestaw holownik (w tym przypadku opel zafira b 2008 rok 1.8 bP 140 km i pramametrach mw1502kg dmc 2095kg)+ przyczepa o dmc 1050 kg to dobry pomysł czy raczej szukać coś mniejszego? z góry dziękuje za podpowiedzi i sugestie.

Opublikowano

Aaaania, 

Mam CR-V II 2.0 i-vtec 150 KM (DMC 1990kg) i jeżdżę z przyczepą o długości 5,5m (DMC 1500). W tym roku po powrocie z wakacji z ciekawości zważyłem zestaw - auto (bez pasażerów) + przyczepa + kompletne wyposażenie kempingowe =  3120kg. W takiej konfiguracji po osiągnięciu prędkości przelotowej 80 km/h trzeba podróżować głównie na 4tym biegu. Dynamika auta przypomina jazdę fiatem cinquecento 700 ccm ;)

Opublikowano

Witam szanownuch forumowiczów mam pytanie czy zestaw holownik (w tym przypadku opel zafira b 2008 rok 1.8 bP 140 km i pramametrach mw1502kg dmc 2095kg)+ przyczepa o dmc 1050 kg to dobry pomysł czy raczej szukać coś mniejszego? z góry dziękuje za podpowiedzi i sugestie.

Myślę że zestawienie dobre, pytanie też gdzie będziesz jeździł góry czy raczej po płaskim, większej przyczepy bym nie kupował do tego auta,

Druga sprawa to że jest to temat Aaaani i nie powinieneś tutaj zadawać pytania bo się robi zamieszanie. :ok: 

Tutaj pytaj.

http://forum.karawaning.pl/topic/11744-dmc/

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz dopiero zaczynam na forum zachowalem się jak smarkacz obiecuje się juz to nie powtórzy :blagac: