Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Jestem początkująca w temacie przyczep i kamperów. W tym roku po raz pierwszy spędzamy wakacje inaczej niż pod namiotem czy w hotelu.

Najpierw kusił zakup taniej przyczepy, ale po krótkim namyśle postanowiliśmy najpierw przetestować, która forma odpowiada nam bardziej - przyczepa czy kamper. 

Na pierwszy wyjazd wynajęliśmy przyczepę i było to bardzo fajne, dopóki nie stanęliśmy w miejscu, gdzie nie było prądu. Drugi problem z przyczepą ujawnił się podczas jazdy po nierównościach - nasze autko nie jest mistrzem uciągu i trochę się męczyło oraz podskakiwało razem z przyczepką na wybojach. Prędkość przelotowa 40-50 km/h trochę odstrasza, a szybciej strach jechać, no i do tego manewry na nierównym terenie - silnik się zagrzał i wiatraczki musiały go długo chłodzić. ;-)

Obecnie jesteśmy po kilkudniowym wypadzie na Litwę wypożyczonym od znajomych kamperem i muszę przyznać, że doznania z jazdy są znacznie przyjemniejsze niż przyczepą - lepsza widoczność na drogę, lepsza amortyzacja na dziurach, zasilanie akumulatorów podczas jazdy (lodówka nie tylko chłodzi, ale i mrozi!), łatwe manewrowanie. Z minusów widzę na razie tylko jeden, który można rozwiązać zabierając rower albo skuter - jak się człowiek rozstawi z markizą i namiotem to szybki wypad do sklepu oddalonego o 5 km po lody w 30-stopniowych upałach nie wchodzi w rachubę, trzeba dygać pieszo. :-P

Przed nami jeszcze podróż kamperem do Bułgarii przez Węgry i Rumunię, ale już czujemy, że kamper to jest to.

W naszym przypadku w grę wchodzi używka do 30 tysięcy zł i za takim będziemy się rozglądać na przyszły sezon. 

Z tego co się orientowaliśmy w tej cenie można kupić kampera rocznik '90 - '95. 

Teraz jeździmy Hymerem Citroen rocznik 1993 i jedyne zastrzeżenia do jazdy jakie mam to ciut słabe przyśpieszenie i słabiutkie światła podczas jazdy w nocy, no i jeszcze brak klimy.

Czego szukamy?

Kampera dla dwóch osób, najchętniej z alkową (teraz mamy opuszczane łóżko i jest to trochę kłopotliwe) oraz miejsca na klatki dla 3-4 niedużych psów (podróżujemy z naszymi zwierzakami). 

Z wyposażenia fajnie byłoby mieć:

- kuchenkę

- lodówkę 12V/220V/gaz

- ogrzewanie postojowe

- kibelek i umywalkę

Jeśli ktoś po sezonie chciałby się pozbyć swojego kamperka, proszę o kontakt. Sprawa nie jest pilna, tak jak pisałam zakup będzie aktualny zapewne zimą/wczesną wiosną.

Jesteśmy z Warszawy, dlatego łatwiej nam będzie podjechać na oględziny  w naszym województwie, ale dla ciekawego sprzętu chętnie bujniemy się gdzieś dalej :-)

Na załączonych fotkach - nasze tegoroczne testy z kamperem i przyczepą :)

post-19838-0-81832200-1439378150_thumb.jpg

post-19838-0-46444100-1439378156_thumb.jpg

post-19838-0-18589700-1439378160_thumb.jpg

Opublikowano

O qrde, macie więcej psów niż jest na niejednym wiejskim komisariacie :]

Opublikowano

O qrde, macie więcej psów niż jest na niejednym wiejskim komisariacie :]

Ha ha ale się uśmiałem !  :]

Opublikowano (edytowane)

To na początek muszę Was uprzedzić o kosztach związanych z piesiełami na kempingach, nierzadko ceny są przesadzone że czkawką się odbija.

O przemycie nie ma mowy a za granicę każdy piesieł ma mieć cywilizacyjne świństwo czyli kwit na siebie i i kod kreskowy pod skórą. 

Co do wrażeń budka - kamper mogę się zgodzić, miałem budek różnych wiele ale jednak kamper lepiej mi odpowiada, to na drodze karawaningowej ewolucji i właśnie dlatego że podróżujemy z ukochaną we dwoje + 2,5kilo piesieła.

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Tom, połamanych plastików nigdzie nie kupisz a lepione źle wyglądają i ściana jakaś po przejściach. 

No ale nie szukajmy egzemplarza bo zaraz posypią się linki :)

Opublikowano

Układ jak dla mnie idealny kampera pytanie jaki jego stan bo cena jakaś taka nie za wysoka

Opublikowano

No właśnie ta niska cena troszkę odstrasza ;)

Wolę dać więcej, ale za "pewniaka". Obecny kamper, który gościnnie użytkuję kosztował ok. 35 tys. a i tak wychodzą drobne niedoróbki, które na szczęście niewielkim kosztem można usunąć. W końcu wiadomo, że używka to nie nowy. :)

Opublikowano

Bardziej chodziło mi o model i wielkość i silnik niby już 2,5l i 95KM, link tak wkleiłem.

Silnik ok, mój Peugeot też ma 2,5TD/95KM ale to inny silnik bo spoza PSA no i legendarnie cichszy wobec Fiata.

Opublikowano

Silnik ok, mój Peugeot też ma 2,5TD/95KM ale to inny silnik bo spoza PSA no i legendarnie cichszy wobec Fiata.

A jak on sobie po serpentynach radzi ? na takiej budce jak ten 600.

Opublikowano (edytowane)

A jak on sobie po serpentynach radzi ?

Zaskakująco bezstresowo. Sam zobacz:

https://www.youtube.com/watch?v=tzMUXTrDguA

Temperaturka ani drgnie ale mam nową i większą o 20% chłodnicę, to zaowocowało tym że przez kilka-naście km wspinaczki mogłem go równomiernie dociskać bez utraty tchu i przymusowego odpoczynku.

Edytowane przez WojtEwa (wyświetl historię edycji)