Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem jak w temacie (na 230 V działa).

Przejrzałem posty na forum i nie wszystko jest dla mnie jasne, wynika z nich, że najczęściej występują dwa problemy:

- z płomieniem (żeby było dobrze ma być niebieski) - i tu rodzi się moje pytanie, jak jest z jego regulacją - u mnie jest tak, że przy pokrętle ustawionym prawie na minimum płomyk jest mały, zwiększając moc w pewnym momencie staje się większy (jeszcze przed 1) i później już nie zauważam zwiększania się - czy tak ma być czy powinien powiększać się stopniowo aż do max ustawienia?

- ze środkiem chłodniczym (pomaga obracanie lodówki) - i tu mam pytanie - czy środek chłodniczy jest wspólny dla gazu i prądu? Jeśli tak to problem byłby raczej po stronie możliwości podgrzania za pomocą gazu (skoro na 230 chłodzi) - dodam, że temperatura spalin jest mocno ciepła, ale radiator jest chłodny (chwilowo nie mam możliwości podłączenia pod 230 V, żeby sprawdzić jakie ciepło wtedy wydostaje się z kominka).

Wychodzi na to, że aby coś zdziałać będę musiał wyjąć lodówkę albo trochę ja wysunąć i tu kolejne pytanie czy trzeba ją najpierw odłączyć od gazu (nie chodzi mi o zakręcenie gazu, ale fizyczne rozkręcenie rurek)? Jeśli tak, to gdzie to zrobić i czy gwinty są "lewe" jak to najczęściej przy gazie bywa?

Będę wdzięczny za każdą pomoc, bo trochę ciężko biwakować bez lodówki. 

Opublikowano (edytowane)

czynnik chłodniczy w lodówce jest jeden. Podgrzewany jest alternatywnie przez grzałkę elektryczną na 12V, elektryczną na 230V bądź przez gazową "świeczkę". Co do zwiększania się płomyka u siebie nie zauważyłem takiej zależności. Nie wiem czy jest regulowane chłodzenie wielkością płomienia, ale nie przypuszczam. Jeśli chodzi o samą obsługę płomyka, to zajrzyj do wątku: http://forum.karawaning.pl/topic/218-lod%C3%B3wki-problemy-eksploatacja/Tam było sporo pisane o lodówkach. Ale na forum jest jeszcze wiele opisów do lodówek, więc nie sugeruj się tym jednym wskazaniem.

O widzisz, a ten wątek czytasz:

http://forum.karawaning.pl/topic/20007-elektrolux-dlaczego-p%C5%82omyk-ga%C5%9Bnie-gdy-puszcz%C4%99-przycisk-regulacji-pilne-objazd%C3%B3wka/?do=findComment&comment=434443

?

Edytowane przez Michalc3 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dzięki,

tematy dotyczące lodówek przejrzałem zanim zdecydowałem się napisać.

Skoro jest jeden czynnik i chłodziła na 230V to skłaniam się ku problemowi ze zbyt niską temperaturą w kominku przy korzystaniu z gazu, ale nadal nie wiem jak to rozwiązać :((

Opublikowano (edytowane)

W mojej lodówce zepsuł się moduł iskrownika, wymieniłem na inny i tu moje pytanie:

Dlaczego po zapaleniu świeczki stary moduł wyłączał się a nowy nie robi tego.

Moduł zastępczy wyjść posiada tyle samo. Skąd stary moduł "wiedział" że płomień się palił ktoś ma jakieś sensowne rozwiązanie?

Edytowane przez bwolod (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Cosik, sprawdź czy masz odpowiedni reduktor do lodówki. Możesz mieć również niedrożny komin i płomień źle opływa miejsce grzania. 

Co do wyjęcia lodówki. Na tyle lodówek które wyjmowałem, zawsze był prawy gwint. Moment odkręcenia przewodów, to jest różnie. Każda zabudowa ma inaczej.

Opublikowano

Cosik, sprawdź czy masz odpowiedni reduktor do lodówki. Możesz mieć również niedrożny komin i płomień źle opływa miejsce grzania.

reduktor jest oryginalny i w poprzednich latach nie było problemu.

z tym kominem rozumiem, że mam go przedmuchać?

Opublikowano (edytowane)

Gdyby komin był przytkany, to raczej nie zapalił byś płomienia, bo gaz wyparł by powietrze. Skoro się jednak pali, to może płomień jest zbyt słaby, albo ścianki komina obrosła sadza i izoluje dopływ ciepła - cienka to teoria, ale od czegos trzeba zacząć. Jeżeli reduktor jest właściwy, to trzeba przeczyścić dyszę i komin, co wymaga wyjęcia lodówki. Gwinty niekonsekwentnie bywają na śrubunkach  jednocześnie "gazowe" i "normalne", więc ostrożnie z rozkręcaniem - trzeba próbować w obie strony, niezbyt mocno. Sprawdź, czy wylot spalin nie wypadł i czy nie nagrzewasz sobie radiatora sprawnym urządzeniem, ale nie działającym z powodu awarii połączenia komina z kratką na ścianie budy. Lodówki to wredna robota i nigdy pewności, że zadziała, jak powinna :'(

Edytowane przez adamkwiatek (wyświetl historię edycji)