Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje pomocy z regulacją drzwi w przyczepie Fendt Saphir.

Zauważyłem iż drzwi opadły i nie domykają się dołem do końca.

Przy zamykaniu i lekkim podniesieniu,drzwi pracują jak trzeba, więc

muszę je podnieść tylko nie wiem jak się do tego zabrać.

Pozdrawiam

Dawid

post-14791-0-47306800-1437910322_thumb.jpg

post-14791-0-19726700-1437910406_thumb.jpg

Opublikowano

Nie jestem fachowcem w tych sprawach ale wydaje mi się że te plastikowe tuleje do wymiany. Sądzę że jak go odkręcisz to będzie można go rozłożyć na czynniki pierwsze i wtedy będziesz wiedział co się dzieje.

Opublikowano

Moim zdaniem opadnięcie drzwi to jedno ale wygląda na to że też są przesunięte w lewo. Przy zawiasach dużo większa szpara niż przy zamku. Ja zdemontowałbym jeden zawias i oblukał: czy śruby mocujące zawiasy do ramy i do drzwi nie są w podłużnych otworach to jedna możliwość a druga to oś zawiasu. może być mimośrodowa i odpowiednie przekręcenie osi przestawia nam drzwi w stosunku do ramy.

Ja stawiam na to drugie.

ale i tak zdejmij zawias wtedy wszystko stanie się jasne

Opublikowano

A nie masz przypadkiem luzu na samym zawiasie? Dolna część drzwi pracuje tylko na jednym, więc jeśli używasz czasami tylko dolnej części mógł się wyrobić zawias.

Opublikowano

Witam,

Drzwi otwierają się tylko jako całość, nie tak jak w większości na dwie połówki.

Spróbuje rozebrać i w tedy będzie wszystko jasne.

Pozdrawiam

Dawid

Opublikowano

Odkręć dolną część zawiasu z ościeżnicy i załóż podkładkę na trzpień pod zawias drzwiowy.

Opublikowano

@DAWFIJ,

sprawdź, czy przyczepa stoi prosto, czy jest równomiernie podparta. Miałem coś podobnego kilka dni temu. Po dokładnym wypoziomowaniu problem zniknął.

Z Lom pozdrawia

MaK

Opublikowano

Ta hipoteza brzmi złowieszczo. Na czym ją opierasz?

Te zawiasy nie wyglądają na wymagające regulacji. Jeżeli drzwi nie pasują do futryny to pewnie buda straciła sztywność, tak tylko gdybam.

Opublikowano

Jak ściana jest ok, to przy braku poziomu muszą się drzwi też dobrze zamykać. MaK ma przypuszczalnie problem ze ściana.

Opublikowano

Ja bym obstawił same drzwi, zawias wygląda tam na lekko obsunięty. Natomiast zawiasy w samej ościeżnicy wydają się w porzadku.

Opublikowano

Nie straszcie usera :)

Zacząłbym od porady MKJ - zauważcie, że na każdym z trzech zawiasów nad każdym zawiasem (częścią ruchomą) i tuleją jest szczelina. Oznaczałoby to po prostu starcie tych samych tulei pod spodem zawiasu i obniżenie drzwi.

Zdjąć drzwi, zmierzyć grubość górnej tulei, dobrać podobne i wymienić na dole każdego.

Jak nie zadziała - zacząć się martwić.

Można tez posiłkować się wiedzą chłopaków z center-campu - handlują tymi budkami więc ewentualne bolączki nie będą im obce.