Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Mam problem z instalacją w nowo kupionej przyczepie jest to Fendt Saphir 450 z 2007r.

Po podłączeniu do sieci 230 działa tylko to co jest na 230 a odbiorniki na 12V -część oświetlenia

i wąż ledowy,oświetlenie lodówki nie działa. Po odpięci 230 i podpięciu do samochodu gdzie jest 13 pin działa  wszystko na 12V (bez węża ledowego - pewnie spalony) razem z lodówką (przy włączonym silniku).Bezpieczniki sprawdzone i nie wiem gdzie szukać dalej.

Pozdrawiam

Dawid

post-14791-0-51474200-1437250111_thumb.jpg

post-14791-0-53321200-1437250160_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

@danfil  > Po podłączeniu do sieci 230 działa tylko to co jest na 230 a odbiorniki na 12V

-część oświetlenia i wąż ledowy,oświetlenie lodówki nie działa.

Proszę ponownie włączyć przycisk "włączone" potem rozłączyć, odczekać 3 minuty i ponownie włączyć.

U nas taka procedura/lekarstwo sprawdza się = mamy 12V wszędzie.

Dodadkowo zapala się zielona dioda informująca że wszystko jest OK !

Zielona dioda pali się NON STOP !

Zerknij na bezpieczniki, u nas pod bezpiecznikiem przepalonym pali się czerwona dioda.

Pozdrawiamy z Chorwacji,

Ir & Ed

PS

W tym roku wyżej opisaną procedurę włącz/wyłącz + 3 min. wykonałem mamy 12V = OK !

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Witam,

O którym przycisku piszesz? może chodzi o główny włącznik 230-bezpiecznik?

Bezpieczniki są OK, kontrolki czerwone led także nie świecą.

W którym miejscu jest ta zielona dioda?

Pozdrawiam

Dawid

post-14791-0-81335500-1437291358_thumb.jpg

Edytowane przez dawfil (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Więc zrobiłem tak, po włączeniu 230 do przyczepy wyłączyłem wszystkie bezpieczniki i po 3 minutach wszystko

zadziałało!!!Ale gdy włączę jakiś odbiornik to z tego zasilacza wydobywa się dziwny szumiąco piszczący

głos a gdy wyłączę odbiornik 12V to przestaje. Po włączeniu odbiornika 230 nic się nie dzieje....Dziwne

jest to ale w lodówce także jest światełko które świeci na 12 ale po otwarciu lodówki nic nie piszczy.

Jak już mam zasilanie na 12V ale wszystko jest wyłączone (12V) i wyłączę główny bezpiecznik to także

krótkotrwale zapiszczy i coś pstryka. Może mam jakiś problem z przekaźnikiem, który coś tam przełącza.

Pozdrawiam

Dawid

Edytowane przez dawfil (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@dawfil  > Czy ten problem można jakoś naprawić? <= tak

Tak jak opisałem wyżej, my naprawiawy przez RESTART i jest OK !

Owowiązkowo trzeba odzczekać 3 minuty.

Na nalepce powyżej napisu Achtung ! w obu językach D / GB jest zalecenie min. 2 minuty.

Pozdrawiamy,

Ir & Ed

Edytowane przez ired (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Co do piszczenia to mogą piszczeć cewki ,dławiki, kondensatory w zasilaczu lub inne elektroniczne ustrojstwo.

naprawa? najpierw trzeba zidentyfikować co piszczy w zasilaczu.

Opublikowano

Witajcie,

Dzisiaj poszło do naprawy. Profesjonalny serwis powinien dać radę.

Pozdrawiam

Dawid