Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W weekend 18.07. ruszam na urlop. Najpierw kieruję się w stronę Torunia więc autostrada A1 byłaby dla mnie jak znalazł na pierwszy odcinek. Niestety kasują na niej idiotycznie jak za Tir'a (kto nie wierzy niech zajrzy w cennik - zestaw do 3,5 tony auto z przyczepą płaci tak samo jak zestaw ciągnik siodłowy z naczepą o masie kilkudziesięciu ton). Dla mnie to zbyt drogo, ale jeśli bramki by były otwarte to jadę.

No i moje pytanie. Jak sprawdzić na 2-3 godziny wcześniej czy bramki na A1 są otwarte albo w jakich godzinach będą otwarte? Czy jest jakaś strona internetowa podająca takie informacje? Widział ktoś?

Patrzyłem na stronę amberone.pl i niczego podobnego nie ma. Chcę uniknąć sytuacji w której podjeżdżam pod bramki i dopiero wówczas dowiaduję się czy są otwarte czy zamknięte.

Jeśli ktoś wie jak pozyskać takie informacje (pewne) to proszę o poradę.

Opublikowano
Info z trojmiasto.pl:

"Podnoszenie bramek będzie zależało od natężenia ruchu i będzie możliwe w wakacyjne piątki od godz. 16 do 22:30 oraz soboty i niedziele w godz. od 7 do 22:30"

Nigdy nie będziesz miał pewności..
Jechałem 3 razy w tym roku w w/w godzinach i były otwarte.

Udanego urlopu.

Opublikowano

Z dwa tygodnie temu nawet przy braku ruchu były otwarte. Spokojnie można wybrać autostradę.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Rozbraja mnie nasz piękny kraj. Okazuje się, że informacja jest towarem deficytowym. Każdy podatnik płaci za przejazd pojazdów w pewnych godzinach, bo tak ustalił rząd. Ale już podatnik nie jest informowany kiedy ta usługa została wykupiona. Kpina normalnie.

Dla mnie jest to trudne do przyjęcia, żeby jechać w ciemno i dopiero na bramkach dowiedzieć się czy mam płacić jak za Tira czy nie płace wcale.

Opublikowano

Patrzyłem na stronę amberone.pl i niczego podobnego nie ma.

Na stronie http://a1.com.pl/wiadomosci/ są wzmianki o zwolnieniu z opłat, które patrząc na daty ukazują się w piątki. Nie wiem ile wcześniej i czy wogóle wcześniej czy może po fakcie ale jutro będę śledził temat, bo jadę na weekend i niby mam tylko 70 km ale A1 byłoby zdecydowanie szybciej niż przez lokalne dróżki.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Rozbraja mnie nasz piękny kraj. Okazuje się, że informacja jest towarem deficytowym. Każdy podatnik płaci za przejazd pojazdów w pewnych godzinach, bo tak ustalił rząd. Ale już podatnik nie jest informowany kiedy ta usługa została wykupiona. Kpina normalnie.

Dla mnie jest to trudne do przyjęcia, żeby jechać w ciemno i dopiero na bramkach dowiedzieć się czy mam płacić jak za Tira czy nie płace wcale.

Jechałem w zupełnie przypadkową sobotę i wracałem w przypadkową niedzielę opłat nie było. Dlaczego zakładasz, że przed Tobą bramki zamkną ? Zdarzyło się komuś w lipcu, że były zamknięte ?

Marudzisz na zapas. Pakuj się spokojnie i korzystaj i tak za to wszyscy zapłacimy tylko drożej jak za wszystko co "funduje" nam państwo.

Opublikowano

Rzeczywiście przejazd A1 to koszt miesięcznej winiety na Słowację. Nie dowiesz się wcześniej czy bramki są otwarte, ale jeśli to najlepsza droga do celu to pomysł tak: za 70 zł kupujesz sobie komfort i bezpieczeństwo podróży. To jednak mają być bezstresowe wakacje.

Opublikowano

Na stronie http://a1.com.pl/wiadomosci/ są wzmianki o zwolnieniu z opłat

To była podpowiedź w dziesiątkę. Ruszam jutro więc bramki otwarte - potwierdzone wpisem na ww. stronie autostrady.

Dzięki!

Opublikowano

Hej Wszystkim cz macie wiedzę jak wygląda przejazd na płatnym odcinku a4 Gliwice Wrocław ponoć duże są remonty i straszne korki jeśli ktokolwiek jechał ostatnio proszę o info i czy jakaś alternatywna droga w miarę do poruszania się z góry dziekuje