Skocz do zawartości

Regulator solara i najprostrze podłączenie do instalacji cepki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeczytałem wiele tematów (głównie na tym forum ale nie tylko) i nadal nie jestem pewien jak powinno się ( najprościej) połączyć solar i regulator ( Tracer 2210BN) do instalacji...

To prosta instalacja- załączam schemat- czy wystarczy że podłączę wyjście aku regulatora bezpośrednio do aku  i wyjścia odbiorników regulatora mam niepodłączone ???

A co będzie w przypadku, kiedy podłączę dodatkowo cepkę pod zasilanie 230 V, czy nie będzie się to "gryzło" tj. ładowarka cepki i regulator solara , bo one będą niejako

równolegle podłączone w przenośni i dosłownie...

477ec9ae27156b7dm.jpg

pzdr ! Nix

Opublikowano

Sorki, schemat "do góry nogami" był

ade9cf642b5b2063m.jpg

Opublikowano (edytowane)

Sorki, chodzi dokładnie o 2215BN a nie 2210BN, różnice główne co do wersji RN to Vocc=150V a nie 100V i inny design.

pzdr! Nix

Edytowane przez Nix2 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Hej.

A tego: http://www.bartek.eu.org/Panele_sloneczne_w_przyczepie.pdf z tematu:  http://forum.karawaning.pl/topic/16435-poradniczek-o-solarach/#entry363273 nie czytałeś?

Twoje rozwiązanie jest poprawne. Generalnie wszystkie źródła prądu przystosowane do ładowania akumulatora można łączyć równolegle bez szkody dla żadnego z nich.

Tracisz tylko możliwość korzystania z funkcji zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem dostępnej w regulatorze. Masz jednak do dyspozycji elektroblok, który bądź wskazuje Ci stan akumulatora, bądź sam go zabezpiecza.

Opublikowano

Dzięki za odzew, tego pdf-a akurat nie czytałem. Wynika z tego że jednak powinien być przekaźnik odłączający który zadziała przy podpięciu 230V do instalacji...

pzdr! Nix

Opublikowano

No to nie dokładnie poczytałeś- przekaźnik jest potrzebny przy innym podłączeniu. Tak jak Ty pisałeś może być nawet równocześnie włączony prostownik i alternator;)

Opublikowano

Cytuję z w/w pdf-em

"Można podłączyć wyjście regulatora ładowania do zacisków akumulatora w energobloku ale nie powinno się
wtedy podłączać 230V jeśli energoblok ma funkcję ładowania akumulatora "

i dalej

"Można to podłączenie zrobić przez jakiś przekaźnik, który odłączy regulator od ebloku po podłączeniu 230V."

To jest dokładnie sytuacja którą przedstawiłem, mój eblok oczywiście ładuje aku w cepce.

No to jak ?

pzdr Nix

Opublikowano

Ale Ty chcesz podłączyć wyjście akumulatorowe z regulatora a nie wyjście na odbiorniki;)

Tak, ale czy w w/w cytacie mowa o wyjściu na odbiorniki???  To w jakiej sytuacji stosuje się przekaźnik ?

pzdr Nix

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Koledze tarapukuara

wszystkie wątpliwości zostały rozwiane, wszystko jest ok( i bez przekaźnika). Dzięki !

pzdr! Nix

Edytowane przez Nix2 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam kolegów po przerwie wakacyjnej i moim pierwszym wyjeżdzie z przyczepką.Mam pytanie do kolegi Tarapukuary od którego już wcześniej uzyskałem wiele pomocy.Mój system solarny działał bez zarzutu.Musiałem jednak odłączyć od systemu zasilacz 230 na 12 V połączony poprzez przekażniki bo one uległy awarii/chyba/ I teraz moje pytanie-w tej chwili moja instalacja wygląda tak jak na pierwszym twoim schemacie.Chciałbym będąc na kempingach z dostępem do 230 V podłączyć bezpośrednio do mojego żelowego akumulatora automatyczną ładowarkę CETEK podłączoną do 230V a odłączyć ogniwo fotowoltaniczne od kontrolera ładowania.W ten sposób akumulator byłby ładowany przez ładowarkę a energia 12 V poprzez kontroler ładowania szłaby na odbiorniki 12V. Czy będzie to poprawne?

Opublikowano (edytowane)

Witam!
Przepraszam, że się wtrącę, bo pytanie jest do Bartka i na pewno udzieli odpowiedzi, gdy się pojawi.
Tymczasem: nie rozumiem, dlaczego tak chcesz zrobić? :hmm:
Rozumiem, że odbiorniki w przyczepie zasilasz z akumulatora (praktycznie z kontrolera "wyjście na odbiorniki"). Skoro tak, to w jakim celu chcesz odłączać panel od kontrolera. Zostaw go, jak jest, a ładowarkę podłącz bezpośrednio do wyprowadzeń akumulatora (na stałe), drugi jej kabel wetknij w gniazdko ~230V (też na stałe) i zapomnij o wszystkim.
Gdy przyczepa nie będzie podłączona do sieci ~230V, to accu będzie ładowany przez solar, a jak się podłączysz do ~230V, to będzie doładowywany przez solar i ładowarkę lub tylko ładowarkę, jeśli solar będzie odłączony, ew. nie będzie warunków świetlnych dla poprawnej jego pracy.
Jedna i druga "instalacja" ładowania ograniczą je, gdy wykryją, że accu ma już dość energii.
IMHO

PS

Teraz sobie coś kojarzę, że panel masz chyba przenośny  :hmm:  i podłączasz go dopiero będąc gdzieś na miejscu.

Nawet w takim przypadku, ładowarkę trzeba podłączyć tak, jak proponuję wyżej.

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dzięki Kristofer za odpowiedż. Tak,  dobrze kojarzysz-panel mam mobilny.Czyli podłączenie na stałe ładowarki do zacisków akumulatora nawet bez odłączenia ogniwa będzie ok.Zrozumiałem.