Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc jak podlaczyc i gdzie przewody z akumulatora do mojej instalacji.

Kompletnie sie nie znam na tym. Wiem, ze plus do plusa :) minus do minusa ale tam sa dwa plusy i co dalej ?

mam je polaczyc i przez bezpiecznik do aku ??

Pomóżcie

Może ktoś jest w posiadaniu jakiejsc ksiazki lub instrukcji do mojej przyczepki ??

Cepka z 1991 roku.

Z gory dziekuje za odp.

Pozdrawiam

Grzesiek - Mazurypost-19571-0-83099400-1436349666_thumb.jpgpost-19571-0-31071900-1436349674_thumb.jpg 

Opublikowano

Grzesiek, a jaki efekt chcesz osiagnąć?

Pytam, ponieważ ten transformator ma tylko 2,5A i jest do zasilania pompek wody. Żadnego oświetlenia nie będzie zasilał (chyba, że ktoś coś przerobił w instalacji - ale wątpię).

Opublikowano

Witam

Głównie o to mi chodzi, żeby zasilić pompki wody ale przy okazji oświetlenie 12v, które tam jest.

Opublikowano

Należało by pomierzyć miernikiem, ale wydaje mi się (brak opisu na obudowie), że:

- czerwony to wyjście +12V

- czarny to wyjście -12V

- szary to wejście +12V z instalacji haka samochodu (np. z przeciwmgielnego)

- jeden wolny pin to prawdopodobnie wejście -12V (niepodłączone i wpięte w instalacje w innym miejscu).

Ale musisz wziąć miernik w łapkę i to potwierdzić. Czyli cepka pod 230V i sprawdzasz jakie napięcia masz na wyjściach, potem odłączasz 230V i podłączasz auto i włączasz przeciwmgielne i sprawdzasz.

Jeżeli tak będzie to wpięcie akku w miejsce szarego i wolnego pinu powinno załatwić sprawę.

Opublikowano

Dzis wieczorem sprawdzę podłączenie ze światłem przeciwmgielnym bo to mi umknęło. 

Jeśli tak będzie to aku pod szary jako plus i minus czarny i powinno byc ok?

Opublikowano

jak podłączysz przeciwmgielne to sprawdź czy na szarym jest +12V a na czarnym -12V.

"-" z haka powinien być według mnie wpięty w ten wolny pin obok szarego ale głowy nie dam.

Miernik elektroniczny pokarze Ci który to "+" a który to "-". 

Wtedy można by spróbować odłączyć ten szary i:

- zaizolować go

lub

- przedłuzyc i zrobić z niego światło przeciwmgielne na tyle cepki

a na te piny podpiąć "+" i "-" z akumulatora.

Jeżeli nie do końca czujesz temat jak to posprawdzać itd to może podjedź z tym do elektryka samochodowego z informacją, że ten transformator ma wejście 230V i 12V oraz wyjście 12V.

On już sobie powinien poradzić.

Jeżeli masz jakieś oświetlenie na 12V a nie działa ono podczas podłączenia na 230V (tak być powinno) to samo takie wpięcie tez nie pomoże i trzeba by się wpiąć w układ wiązki w kable "+" i "-" dla przeciwmgłowego gdzieś w czepce. Wtedy już powinno wszystko co na 12V działać razem z pompkami itd.  

P.S.

Oczywiście, wiesz, że ten transformator nie będzie ładował akku w czasie podłączenia na 230V?

Opublikowano

Witam

Sprawa wygląda następująco.

Po podłączeniu pod aku (dwa przewody plusowe czerwony i szary) i minusowy czarny działa światło :) i pompki (zlew i prysznic) ale .....

... pompka od prysznica nie działa bez włączonej pompki w zlewie. Muszę włączyć ją na minimum i dopiero mogę włączyć prysznic. Tak jakby były połączone szeregowo.

Sytuacja zmienia się jak podłączę to wszystko oryginalnie i pod 230 V.

Gdzie jest problem? albo w czym?

P.S. Tak wiem, że transformator nie naładuje aku.

Aku wystarczy mi na weekend korzystania z oświetlenia i pompek. To chyba nie jest źle.

Opublikowano

A jak zachowuje sie cepka podlaczona tylko do auta i wlaczonym przeciwmgielnym, bez 230V?

Opublikowano

Ok. Wtedy bedziemy mieli jasnosc co i gdzie podlaczyc w najprostrzy sposob.

Jak akku wystarczy ci na weekend i tyle Ci pitrzeba to jest :ok:

Opublikowano
Po podłączeniu pod aku (dwa przewody plusowe czerwony i szary) i minusowy czarny działa światło :) i pompki (zlew i prysznic) ale .....

... pompka od prysznica nie działa bez włączonej pompki w zlewie. Muszę włączyć ją na minimum i dopiero mogę włączyć prysznic. Tak jakby były połączone szeregowo.

Sytuacja zmienia się jak podłączę to wszystko oryginalnie i pod 230 V.

Gdzie jest problem? albo w czym?

Witam!

Przepraszam, że się "wcinam' w dyskusję, ale w/g mnie, wolne wyprowadzenie z zasilacza i to z czarnym przewodem, są wewnątrz krosowane razem, dlatego ta jedna końcówka jest wolna. Czarny przewód, to zapewne wspólny minus (masa).

Poza tym, miałeś odłączyć od zasilacza jedynie (tylko!) przewód szary i plus z accu podać w jego miejsce, a nie również do czerwonego! Minus z accu podajesz do wolnego wyprowadzenia w zasilaczu lub do czarnego przewodu, którego z zasilacza nie wypinasz.

Opublikowano

Kristofer, kto jak kto ale Ty nie masz za co przpraszac ze swoja wiedza w zakresie elektryki :).

Opublikowano

Podłączyłem cepke pod samochod i swiatla przeciwmgielne.

Pojawilo sie swiatlo w srodku :) dziala rowniez pompka w zlewie kuchennym ale znowu nie dziala pod prysznicem.

Po wlaczeniu pompki w zlewie (chociaz na minimum) pozwala na korzystanie z prysznica.

Wykrecilem pokretlo z prysznica i wydaje mi sie, ze jest ok. sparwdzalem miernikiem i obieg wlacza i wylacza. Prad dochodzi do kostki.

Zostaje mi jeszcze podlaczyc sie pod 230v i zobaczyc czy bedzie sie dzialo to samo.

Zastanawiam sie czy prad z aku i prad z transformatora to to samo?

Opublikowano

tak być powinno. 

Właśnie dla tego transformator ma też wejście 12V aby działać jako przekaźnik. To tak w dużym ".

Zastanawia mnie tylko kwestia tych kranów, to by oznaczało, że coś jest źle podłączone i należy to poprawić. 

Teraz pytanie, czy chcesz mieć akku na stałe w cepce czy okazjonalnie jak będziesz wiedział że wyjeżdżasz gdzieś na chwilę?