Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu szukam informacji na temat klimatyzacji absorpcyjnej. Wszystkie tematy dotyczą tylko lodówek a o klimie nic nie ma. Skoro są lodówki to chyba mogłyby być też i klimatyzatory działające na tej samej zasadzie tylko, że byłby inny parownik czy np. kilka takich jak mamy w zamrażalniku i do tego rozprowadzenie. Może ktoś wie dla czego nie ma tego typu instalacji lub ma jakieś źródło na temat klimatyzacji absorpcyjnych.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że nasze lodówki wykonane w tej technologii, są w stanie dogrzewać budę w ciepłe dni, to klimatyzacja na podobnej zasadzie, by nas ugotowała.

Opublikowano

Sprawność chemicznych sprężarek jest sporo niższa niż tych mechanicznych. O ile w lodówce nie potrzebujemy dużo mocy chłodniczej o tyle już w klimatyzacji pomieszczeń żeby miało to sens moc musi być większa.

Opublikowano

Też mnie ten temat intrygował. Mamy w samochodach tyle ciepła wyrzucanego jako zbędne w atmosferę, można by nim napędzać klimatyzację w samochodzie ale porównując własności użytkowe chłodziarki absorbcyjnej i sprężarkowej - czarno to widzę. Biegając po temacie taniej, doraźnie używanej klimatyzacji wpadłem na pomysł napędzania takiej instalacji tzw. " suchym lodem ". W międzyczasie dorobiłem się samochodu z klimatyzacją-  temat zszedł z celownika. Ale w " literaturze" znalazłem że  takie rozwiązanie ( z "suchym lodem") było stosowane w limuzynach rządowych z czasów Gomółki. 

Opublikowano

"Biorąc pod uwagę, że nasze lodówki wykonane w tej technologii, są w stanie dogrzewać budę w ciepłe dni, to klimatyzacja na podobnej zasadzie, by nas ugotowała."

To prawda. Ciepła wydzielają dość dużo. Jeszcze się tym nie zdążyłem zająć u siebie ale.... z czasem pokombinuję.

"Sprawność chemicznych sprężarek jest sporo niższa niż tych mechanicznych. O ile w lodówce nie potrzebujemy dużo mocy chłodniczej o tyle już w klimatyzacji pomieszczeń żeby miało to sens moc musi być większa."

O klimatyzacji absorpcyjnej pisałem z zamiarem instalacji w przyczepie i korzystania z niej "na dziko" bez potrzeby dodatkowego agregatu prądotwórczego. Sprawność może być niższa byle układ klimatyzacji nie zajmował połowy przyczepy.... Gdzieś czytałem jakiś artykuł że niby te absorpcyjne były sprawniejsze :] 

Krzysztof a możesz podesłać źródła do chłodzenia suchym lodem bo jestem zielony w tej kwestii

Opublikowano

"Biorąc pod uwagę, że nasze lodówki wykonane w tej technologii, są w stanie dogrzewać budę w ciepłe dni, to klimatyzacja na podobnej zasadzie, by nas ugotowała."

To prawda. Ciepła wydzielają dość dużo. Jeszcze się tym nie zdążyłem zająć u siebie ale.... z czasem pokombinuję.

"Sprawność chemicznych sprężarek jest sporo niższa niż tych mechanicznych. O ile w lodówce nie potrzebujemy dużo mocy chłodniczej o tyle już w klimatyzacji pomieszczeń żeby miało to sens moc musi być większa."

O klimatyzacji absorpcyjnej pisałem z zamiarem instalacji w przyczepie i korzystania z niej "na dziko" bez potrzeby dodatkowego agregatu prądotwórczego. Sprawność może być niższa byle układ klimatyzacji nie zajmował połowy przyczepy.... Gdzieś czytałem jakiś artykuł że niby te absorpcyjne były sprawniejsze :] 

Krzysztof a możesz podesłać źródła do chłodzenia suchym lodem bo jestem zielony w tej kwestii

Google : suchy lód. Znajdziesz informacje techniczne i oferty dostaw.

Opublikowano

Na forum camperteam  Bronek opisuje taki wynalazek i chwali sobie:  http://tinyurl.com/ohgnwe3

Nooo jak na pierwszy rzut oka może być to bardzo ciekawa sprawa, tym bardziej że nie zwiększa DMC przyczepki, co jest ważne, a i może być wykorzystane  w domu.

A kolega może wkleić link do tego opisu na CT???

Opublikowano

używam takiej od 4 sezonów, daje komfort snu nawet przy największych upałach na południu Europy

8dbd6ec10f79.jpg

Czy mógłbyś coś więcej opisać ?