Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ładowany jest akumulator na przyczepie?

Inność polega na tym, że na przyczepie wożony jest nietypowy pojazd, który ma akumulator i chciałbym żeby ten akumulator był doładowywany podczas przewożenia tego pojazdu na przyczepie.

Od wtyczki przyczepy będzie poprowadzony przewód do gniazda ładowania zamontowanego na przyczepie.

Gniazdo ładowania będzie miał też przewożony na przepie pojazd.

DO tego będzie przewód łączący.

Gniazdo haka i wtyczka przyczepy 13 stykowe.

Gdyby ktoś mógł podpowiedzieć jak to wygląda w przyczepach kempingowych.

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Myślę, że zupełnie niepotrzebnie zakładasz temat, który był omawiany na forum dziesiątki razy - robi się śmietnik.

Powinieneś poszukać, a z pewnością znajdziesz wszystkie informacje.

To chyba nic trudnego wpisać w wyszukiwarce np. "ładowanie akumulatora w przyczepie podczas jazdy" :hmm:

Sorry, ale takie mam zdanie, ponieważ coraz częścij obserwuję tą tendencję, czyli z łatwością poświęca się czas kogoś innego, zamiast własnego ;) 

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Szukałem, szukałem.

Wiem, że w internecie można znaleźć wszystko ale ja nie potrzebuję jakiś skomplikowanych informacji. Nie znam typów przyczep kempingowych, nie mam pojęcia które mają akumulator, a które nie.

Chcę się tylko dowiedzieć czy wystarczy ot po prostu prosty układ elektryczny i podpięcie akumulatora pod zasilanie gniazda po zapłonie czy potrzebny jest jeszcze jakiś regulator napięcia czy coś podobnego.

Dodam, że jest to trochę nietypowe gdyż chcę poniekąd ładować akumulator na przyczepie towarowej.

Dlatego pytam, a nie szukam odpowiedzi w gąszczu informacji, z których większość jest mi niepotrzebna.

Opublikowano

Dlatego pytam, a nie szukam odpowiedzi w gąszczu informacji, z których większość jest mi niepotrzebna.

Czy frytki do tego też podać?

Opublikowano

Szukałem, szukałem.

Chyba jednak nie, ponieważ gdybyś spróbował zrobić tak, jak napisałem, to bez względu na wyszukiwarkę (forumowa, a nawet Google) trafiłbyś na to, co Ci potrzeba.

Opublikowano

Chyba jednak nie, ponieważ gdybyś spróbował zrobić tak, jak napisałem, to bez względu na wyszukiwarkę (forumowa, a nawet Google) trafiłbyś na to, co Ci potrzeba.

Czy frytki do tego też podać?

Nie chce mi siętego kompentować.

No właśnie nie trafiłem na konkretną odpowiedź. Dlatego pytam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rozumie, że gniazdo w przyczepie będzie miało 12V. A ładowarkę do tego pojazdu też masz na 12 V? Jaki akumulator jest w tym pojeździe, żelowy czy kwasowy? Jakie ma napięcie i pojemność? Napisz mi te wartości coś postaram się podpowiedzieć. Dziwią mnie odpowiedzi poprzedników którzy bez znajomości parametrów wiedzą, że twój problem był już poruszany na forum.

Ale leniuszek z Ciebie :nono: , na 2 stronie działu jest taki temat - czytałeś nic tu nie ma ciekawego http://forum.karawaning.pl/topic/6026-%C5%82adowanie-akumulatora-w-przyczepie-podczas-jazdy/

Temat podany przez sosek rozwiązał twój problem?

Opublikowano

Dziwią mnie odpowiedzi poprzedników którzy bez znajomości parametrów wiedzą, że twój problem był już poruszany na forum.

Nie rozumiem Twoich rozterek. 

Skąd u Ciebie przekonanie, że "poprzednicy" nie znają parametrów accu. :niewiem:

Podaliśmy przecież Koledze dokładne miejsce na forum, w którym poszukiwane informacje się znajdują, więc chyba świadomie ;)

Gwoli wyjaśnienia tego, czego nie wiesz.

Kolega fred77 posiada nietypowy pojazd, nawiasem mówiąc bardzo ciekawy (drezyna), zwłaszcza, że własnego projektu, który napędzany jest tego typu silnikiem (chyba każdy go rozpozna):

post-8228-0-88033600-1438998779_thumb.jpg

Akumulator ma służyć do rozruchu owego silnika, czyli jest typowym akumulatorem rozruchowym:

post-8228-0-31895400-1438998874_thumb.jpg

Skoro tak, to temat jest identyczny, jak te, które były omawiane wielokrotnie na forum, choćby ten, który podałem (post #2) "Ładowanie akumulatora w przyczepie podczas jazdy".

Jaki akumulator jest w tym pojeździe, żelowy czy kwasowy?

:hmm:

Akumulator żelowy, to akumulator kwasowy.

Opublikowano

Nie wiem skąd masz takie informacje, ale skoro to prawda temat jest rozwiązany. Podejrzewałem że ów nietypowy pojazd to może być jakaś hulajnoga elektryczna etc. Akumulator żelowy ma inną specyfikę ładowania niż kwasowy. Żelowy lepiej znosi głębokie rozładowania itd. Wiec chyba jakaś różnica jest.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem skąd masz takie informacje, ale skoro to prawda temat jest rozwiązany. Podejrzewałem że ów nietypowy pojazd to może być jakaś hulajnoga elektryczna etc.

Jak to skąd? Np. z forum:

http://forum.karawaning.pl/topic/19313-samodzielna-budowa-przyczepy/

Nie sądzisz, że jeśli się komuś odpowiada lub coś pisze, to powinno być to poprzedzone jakimś wcześniejszym przemyśleniem? :hmm:

Mam nadzieję, że teraz już udzielone odpowiedzi Cię nie dziwią ;)

Gdybyś przed napisaniem swojego posta, prześledził wcześniejsze wpisy Kolegi fred77, choćby tylko na naszym forum, to również miałbyś te wszystkie informacje - to nie było tajemnicą :nono:

Żelowy lepiej znosi głębokie rozładowania itd. Wiec chyba jakaś różnica jest.

... ale jakaś różnica między czym :niewiem:

Edytowane przez Kristofer (wyświetl historię edycji)