Skocz do zawartości

Pierwszy post i pierwsza przyczepa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, od jakiegoś czasu przeglądam forum i myślę sobie - też bym tak chciał :)

Przyszedł czas żeby poszukać własnej przyczepy i może uda się jeszcze w tym roku pojechać na wakacje. Rodzina 2+2 (7 i 3 lata). Raczej nastawiamy się na kempingi. Auto DCM 2400kg. Kompletnie nie wiem jak ocenić stan przyczepy, oglądałem kilka ale to co potrafię ocenić to jedynie stan zużycia wewnątrz a to raczej nie powinien być element decydujący?

Co myślicie o tej:

http://olx.pl/oferta/sprzedam-przyczepe-kempingowa-buerstner-club-1993-rok-CID5-ID72nP3.html#88bdcc157d

Czy cokolwiek się da ze zdjęć powiedzieć?

Opublikowano

Dzieci już w takim wieku że piętrowe łózko by się przydało, dmc holownika też duże, co zawęża a raczej ogranicza bardzo strefę poszukiwań, chyba że kat E i viatoll wchodzi w rachubę.

Opublikowano

Kat E jest. Viatoll wolałbym uniknąć. Ale jak patrzyłem to takie dwa łóżka jak na teraz powinny wystarczyć, nie wiem na jak długo.

Opublikowano

Miałem przyczepę o takim rozkładzie jak ta z linku, jeżdziłem że starszymi dziećmi i było Ok. Trochę mało przestrzeni jak rozłożyło się łóżka,ale na początek był to dobry wybór. Podstawowa różnica jest tylko taka, że w mojej była ubikacja z tyłu na lewo od wejścia, której nie ma w prezentowanej przez Ciebie przyczepie. Osobiście nie decydował bym się na przyczepkę bez ubikacji.

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Dwa słowa ode mnie, jako użytkownika przyczepy z dziećmi.

Proponuję przyczepkę z kibelkiem. O ile 7-latek pobiegnie do kibelka, to latać z 3-latkiem jest uciążliwe, a korzystanie z nocnika - mało komfortowe. Stąd proponuję budkę z wc.

Dwa łóżka to minimum. Póki co to trzy latek może spać na zmianę ze starszym rodzeństwem lub z Wami. I tak traktuj tę pierwszą budkę jako próbę. Dopiero ona pozwoli Ci określić oczekiwania i potrzeby. Budki w granicach 4-4,2 metra, przy dmc do 1100 spełniają już powyższe minimalne potrzeby rodzinki 2+2.

Reasumując - ta ze zdjęć - odpada. Uwierz mi.

PS

Nie ograniczaj szukania do lubelskiego województwa. Niestety u nas jest mały wybór. A forum to grono fajnych ludzi, gotowych obejrzeć budkę w każdym zakątku Polski. Jest nawet wątek o pomocy w oględzinach "na odległość". Ja pierwszą budkę kupiłem na Podkarpaciu. Napaliłem się i ... miesiąc włożyłem w remont... :-) Potem pojechałem do Holandii po kolejną. Nie muszę dodawać, że warto było.

Edytowane przez gfizyk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Sądząc po Waszych odpowiedziach widzę że WC jest ważne.

Jednak jak wezmę wszystkie parametry tzn

- co najmniej dwa łóżka

- DCM max 1100kg

- budżet im mniej tym lepiej ale tych 7tyś nie chciałbym przekraczać

- dobry stan techniczny - warunek obowiązkowy

to obawiam się że muszę z czegoś zrezygnować, bo takiego kompromisu nie znajdę :(

I tutaj powstaje pytanie czy znajdę coś zbliżonego naszym potrzebom z WC bo jak patrzę to przy tej masie z WC są głównie salonki a te na więcej osób już są większe i cięższe. Ta waga i wielkość to oprócz viatoll pewnie mniejszy komfort samego prowadzenia więc mniejsza uniwersalność (np użycia przyczepki do objazdówki).

Opublikowano

Hej

Do 1100 DMC znajdziesz przyczepę na 2 łóżka - pewnie nawet na piętrusa. Ja miałem francuskiego Caravaliera DMC 1100 z łazienką na 5 osób (485 cm długości) i miał wszystko co potrzebujesz.

Przy takim aucie (2400) to takiej przyczepy prawie nie poczujesz :)

Opublikowano

Sądząc po Waszych odpowiedziach widzę że WC jest ważne.

Jednak jak wezmę wszystkie parametry tzn

- co najmniej dwa łóżka

- DCM max 1100kg

- budżet im mniej tym lepiej ale tych 7tyś nie chciałbym przekraczać

- dobry stan techniczny - warunek obowiązkowy

to obawiam się że muszę z czegoś zrezygnować, bo takiego kompromisu nie znajdę :(

I tutaj powstaje pytanie czy znajdę coś zbliżonego naszym potrzebom z WC bo jak patrzę to przy tej masie z WC są głównie salonki a te na więcej osób już są większe i cięższe. Ta waga i wielkość to oprócz viatoll pewnie mniejszy komfort samego prowadzenia więc mniejsza uniwersalność (np użycia przyczepki do objazdówki).

Kolego odrobina cierpliwości. Daj sobie trochę czasu a na pewno znajdziesz.

Niedawno zmieniłem przyczepkę, a mój Chateau ma DMC 1000 i spełnia wszystkie warunki łącznie z budżetem. Oryginalnie był co prawda tylko 3 osobowy, ale przy takich maluchach można dorobić hamak i masz problem z głowy. Robota i koszty żadne. Kibelek niestety przenośny ale w tym budżecie ciężko o kasetę. Moje szkodniki mają 9 i 4 lata.

http://forum.karawaning.pl/topic/19237-chateau-cantara-908/ tu masz jej kilka fotek.

Poniżej hamak w pozycji na noc

post-12723-0-28580500-1434701576.jpg

W pozycji na dzień

post-12723-0-34229800-1434701592.jpg

I jak widać działa.

post-12723-0-70407200-1434701609.jpg

Wykonanie to kilka kantówek, dwa słupki ogrodzeniowe, kawałek płótna i z dwa popołudnia. Jedno na stelaż, drugie na szycie (szyłem pierwszy raz w życiu na maszynie więc pewnie wprawnej krawcowej to zajmie nie więcej niż godzinę).

Opublikowano

Moja przyczepka o której Ci pisalem miała dwa łóżka i WC. Jej DMC było 1000kg, marka przyczepy Gruau. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz, moim zdaniem może warto zwiększyć lekko budżet. Moją sprzedałem za trochę więcej niż 7 tyś, ale nowy właściciel ma ją nadal i na nic nie narzeka.

Opublikowano

Kat E jest. Viatoll wolałbym uniknąć.

Nie bój się tak bardzo Viatoll'a. Te koszty są stosunkowo niewielkie, a jeśli masz okroić wagę kosztem  kibelka to doradzam przełknąć to a tym bardziej że piszesz coś o objazdówkach, gdzie nie zawsze będziecie mogli skorzystać z dobrodziejstw kempingowych sanitariatów...

Hey, a coś w tym stylu? Mi osobiście układ bardzo odpowiada.

http://otomoto.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-burstner-city-ID6y4NOL.html

Już lepiej, bo jest chociaż miejsce na WC turystyczne...

Opublikowano (edytowane)

Nie bój się tak bardzo Viatoll'a. Te koszty są stosunkowo niewielkie, a jeśli masz okroić wagę kosztem  kibelka to doradzam przełknąć to a tym bardziej że piszesz coś o objazdówkach, gdzie nie zawsze będziecie mogli skorzystać z dobrodziejstw kempingowych sanitariatów...

Już lepiej, bo jest chociaż miejsce na WC turystyczne...

Mnie przekonuje ta kanapa i piętrowe łóżko.

Sama mam dwójkę dzieciaków i ten układ jest dla mnie b.optymalny. A WC turystyczne przy dzieciach, to absolutne minimum jakie powinna mieć przyczepa.

Edytowane przez wersowa (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Nie ma się co napalać, tylko powolutku szukać. Budżet - do ogarnięcia. Można spełnić wszystkie warunki w takich pieniądzach - oczywiście - rewelacji nie będzie. Ja swojego Gruau 422 kupiłem za 4000zł. Ale 1000 musiałem włożyć + robocizna. za 7000 można coś znaleźć, ale nie będzie to proste i budka może być trochę "zmęczona". Ważne, aby była sucha :-)

Opublikowano

Reflexes - bardzo pomysłowe rozwiązanie! Idealne w swej prostocie.