Skocz do zawartości

Poszukiwania standardu przyczepki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Na początku od razu powiem, że na razie nie będę pytać o konkretne modele. Może zacznę od tego, że gdzieś tam zawsze w mojej głowie była turystyka objazdowa i w ograniczonych możliwościach ją sobie organizowałem. Pojawiła się żona i ją też udało mi się zarazić :) Później pojawiła się córeczka i w zeszłe wakacje przeszła (w wieku dwóch latek) "chrzest bojowy" w postaci prawie trzytygodniowego wyjazdu z noclegami u znajomych, w górach, na Węgrzech i jeszcze paru pośrednich :) Tak więc powoli wiemy, że jesteśmy gotowi na dłuższe trasy :)

I teraz tak - zastanawia mnie na początek czego bardziej szukać w przyczepie a z czego moglibyśmy zrezygnować.

Parę faktów : Tak jak pisałem to załoga 2+1. Na tą chwilę Golf IV 1,9 TDI 110 KM jako maszyna pociągowa... W dowodzie mam wpisane DMC przyczepy 1400kg (ale mam też w dowodzie więcej koni niż wiem, że ma silnik :) ). Wyjazdy raczej mocno objazdowe niż stacjonarne. I raczej przyczepa jako miejsce do zaparkowania gdzieś, przespania się, zjedzenia i ruszenia dalej i zatrzymania się w połowie dnia na obiad... wyjazdy raczej na 2-3 tygodnie raz do roku gdzieś za granice i może 2-3 razy w roku przedłużone weekendy po kraju.

I teraz prośba o ocenę czy dobrze kombinuję albo o czym nie pomyślałem.

Czy jeżeli myślimy o wyjazdach objazdowych to w ogóle nie myśleć o przedsionku?

Czy jeżeli objazdowe to toaleta i prysznic powinienem mieć? Żona lubi włosy umyć co rano :)

Jak wygląda sprawa lodówki przy takich wycieczkach? Co jeśli będę chciał gdzieś odłączyć przyczepkę i po jakimś mieście pośmigać samym autem? Gazowe wtedy jakieś wchodzi?

Czy szukać z 230V czy jak nie będzie to nie rozpaczać?

Ewentualne ogrzewania jakieś i jakie powinno być?

O czym nie pomyślałem? :)

Dodam jeszcze, że jakieś drobne naprawy czy ulepszenia wnętrza jestem w stanie zrobić ale raczej remonty kapitalne nie wchodzą w rachubę. Standardu również nie musimy mieć super hiper :) Z żoną na pojedyńczym łóżku (takim 90x200) dawaliśmy radę spać przez kilka nocy :)

I ostatnie pytanie - wiadomo, że każdy chciałby kupić jak najtaniej. Ciężko mi podać perspektywę na ile lat bym taki sprzęt kupował bo wszystko będzie zależało od tego jak będzie nam się tego typu turystyka układała. Ale chciałbym wiedzieć ile musiałbym mieć przygotowane kasiorki, żeby kupić coś co może posłużyć przez kilka lat :) Wiadomo, że w górę można iść ostro, ale ile takie minimum :)

PS. Na tapecie teraz jest wyjazd po Norwegii, więc raczej takie rejony na początek :)

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Według mnie faktycznie przedsionek jest zbędny ale gdybyś zawitał w jakieś rejony na dłużej może się przydać. Lepiej mieć niż nie mieć. A jak już nie masz to dobrze jest mieć chociaż markizę, żeby się w upalne dni mieć gdzie przed słońcem schować. Jeśli zaś o przyczepę chodzi i ma służyć tylko do spania to polecam niewiadów, Tania, mała, lekka, dobrze się prowadzi nawet w górzystym terenie - ale szukaj wersji z lodówką bo nie wszystkie miały a dla mnie lodówka (najlepiej GAZ i 230V) i ogrzewanie to podstawa w przyczepie. Ja wszystkie urządzenia użytkuję na gazie. Pobór gazu jest znikomy, a z akumulatora 12V nie ogrzejesz przyczepy, a 230 nie zawsze jest dostępne np. śpiąc na parkingu. Moja lodówka na gazie wytwarza szron w zamrażarce, zapomnij o takich efektach w lodówkach turystycznych na 12V - do tego możesz mieć problemy z odpalenie auta po nocy.

Jeśli chodzi o łazienkę i prysznic to bym sobie odpuścił z kilku powodów:

1. znacząco większe gabaryty przyczepy, na objazdówkę przy małej liczbie osób niepraktyczne

2. wyższa klasa przyczepy = wyższa cena

3. ja w ogóle nie używam instalacji sanitarnej w przyczepie, a nawet jeśli byś miał prysznic to nie wiem czy byś miał ciepła wodę z kranu - ja mam tylko zimną - żona nie będzie zadowolona

4. kłopotliwe utrzymanie w czystości całej instalacji, trzeba ją dezynfekować itp. nie płukam w niej zębów po szczotkowaniu,a tym bardziej takiej wody nie wypiłbym nawet po przegotowaniu, zawsze mam wodę mineralną na pokładzie i do czajnika tylko taką wodę z butelki leje

5. wolał bym kupić prysznic www.allegro.pl/turystyczny-prysznic-polowy-przenosny-solarny-20l-i5434863929.html na gazie podgrzać trochę wody i można myć włosy.

6. Toaletę przenośną możesz dokupić za 500zł nową na allegro 

Jeśli chodzi o koszt niewiadówki to szacuję między 2000-3000zł mówię o egzemplarzach gotowych do drogi.

Jest jeszcze kilka powodów dlaczego proponuję przyczepę niewiadów. Jest to przyczepa łatwa w utrzymaniu, łatwo znaleźć części zamienne i w przystępnych cenach, jak wyjedziesz na pierwsze wakacje to będziesz wiedział czego Ty potrzebujesz. Ja też zaczynałem od niewiadów i po pierwszym wyjeździe wiedziałem co jest mi zbędne a co niezbędne, nawet jak po roku będziesz chciał ją sprzedać to nie ma z tym większych trudności.

Opublikowano

Hej

Pewnie każdy da CI tutaj inne porady ale moje są takie.

1) Przedsionek jest zbędny jeśli chcesz zaliczać tylko objazdówkę. Jeśli planujesz stanąć na 2-3 dni to polecam markizę, na dłuższe postoje warto mieć przedsionek zwłaszcza w skandynawii lub Polsce.

2) Dla 3 osób kup małą i lekką przyczepę. Fajnie jakby do DMC 1000 się zmieściła a najlepiej jeszcze mniej.

3) Przy dziecku toaleta jest bardzo fajna - moim zdaniem warto mieć kasetę a nie przenośną ale lepsza przenośna niż żadna.

4) Prysznic jest fajny ale znacząco Ci zmniejszy wybór przyczep i podniesie cenę zakupu. Szukaj z łazienki z brodzikiem, prysznic sobie najwyżej dorobisz.

5) 230 V się przydaje ale jeśli nie będziesz miał bo chcesz to powinieneś mieć akumulator żelowy/AGM, który pozowoli czy funkcjonować przez X czasu.

6) Lodówka chodzi na gazie, tak jak ogrzewanie - jak będziesz kupować przyczepę musisz to sprawdzić bo potem koszyt napraw/przeróbek mogą być spore.

Kolega wyżej proponuję niewiadówkę - pomysł nie jest zły na początek dla 3 osób ale raczej wtedy kwestia toalety odpada. Za około 10 tyś możesz próbować kupić fajne przyczepki w stylu:

http://allegro.pl/przyczepa-beyerland-vitesse-400-ct-i5451010208.html

i takie coś bym Ci proponował. Jeśli masz więcej kaski to będą już w lepszym standardzie np:

http://otomoto.pl/oferta/steckerman-evolution-1030kg-ID2bGdRz.html

Powyżej to przykłady (nie wiem nic o ich stanie i nie reklamuję ich tu).

Opublikowano (edytowane)

Czy jeżeli myślimy o wyjazdach objazdowych to w ogóle nie myśleć o przedsionku?

Czy jeżeli objazdowe to toaleta i prysznic powinienem mieć? Żona lubi włosy umyć co rano :)

Jak wygląda sprawa lodówki przy takich wycieczkach? Co jeśli będę chciał gdzieś odłączyć przyczepkę i po jakimś mieście pośmigać samym autem? Gazowe wtedy jakieś wchodzi?

Czy szukać z 230V czy jak nie będzie to nie rozpaczać?

Ewentualne ogrzewania jakieś i jakie powinno być?

O czym nie pomyślałem? :)

Dodam jeszcze, że jakieś drobne naprawy czy ulepszenia wnętrza jestem w stanie zrobić ale raczej remonty kapitalne nie wchodzą w rachubę. Standardu również nie musimy mieć super hiper :) Z żoną na pojedyńczym łóżku (takim 90x200) dawaliśmy radę spać przez kilka nocy :)

I ostatnie pytanie - wiadomo, że każdy chciałby kupić jak najtaniej. Ciężko mi podać perspektywę na ile lat bym taki sprzęt kupował bo wszystko będzie zależało od tego jak będzie nam się tego typu turystyka układała. Ale chciałbym wiedzieć ile musiałbym mieć przygotowane kasiorki, żeby kupić coś co może posłużyć przez kilka lat :) Wiadomo, że w górę można iść ostro, ale ile takie minimum :)

PS. Na tapecie teraz jest wyjazd po Norwegii, więc raczej takie rejony na początek :)

Witam z Gdańska

również podróżuję z dzieciakami więc coś postaram się doradzić.

przedsionek tak. nawet jeżeli objazdówka. poszukaj takiego, w którym możesz rozłożyć tylko daszek, a boki i fronty są doczepiane. to się przydaje, w upalne dni (no i nie musisz zawsze rozkładać pełnego)

toaleta to obowiązek przy dzieciach (zarówno w drodze jak i na postoju). również doradzam kasetową (czyli wbudowaną). prysznic - szeroki temat, ale słabo to się sprawdza. ja nie mam, nie brakuje. pamiętaj, że wtedy musisz mieć ciepłą wodę, ale również tą wodę musisz gdzieś zbierać, by się nie lało pod przyczepę. poza tym prysznic to wilgoć, woda po ścianach.. jest sporo tematów o tym. dla mnie przyczepa bez prysznica to jej zaleta. Mam brodzik więc na upartego mogę sobie dołożyć wyjmowaną baterię.

lodówka - w większości mają one zasilanie 220/12 oraz gaz. więc jak odpinasz budę, a nie masz prądu, to gazowe.

ogrzewanie - przyczepy mają ogrzewanie gazowe (z nadmuchem lub bez, przy małych przyczepach to nie ma aż takiego znaczenia). możesz zawsze dokupić sobie 'farelkę' (o ile będziesz miał 220V). Na kempingach często i tak ryczałt za prąd, więc skoro i tak płacisz..

budżet - wg mnie w przedziale 10-20 znajdziesz już coś zdrowego i fajnego.

nie szukaj zbyt dużej/ciężkiej przyczepy. Ja bym się skupił na modelach o max 1000DMC. Jest tym łatwiej jeździć, manewrować i parkować. a przecież zamierzasz objazdowo.

Edytowane przez tokyo (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Szukaj przyczepy lekkieij  i krótkiej do 1000 kg ,wc raczej tylko kaseta ,na poczatek mieka markiza lub letni daszek ,szyby atermiczne i moskitery w oknach .Żeby była sprawna technicznie i szczelna .Jak będzie miała łazienkę to się umyjecie ,prysznic w małych przyczepach to raczej się nie spotyka .Pozatym mało kto używa w przyczepie prysznica ,Na postoju na parkingu musisz oprowadzić bruną wodę do zbiornika

Opublikowano

Czytając forum wcześniej wiedziałem właśnie, że musiałbym liczyć minimum 10 tysi na początek, żeby mieć dobrze :) Ale tyle to bym nie miał. Może na drugą jak w pierwszej będzie nam się dobrze podróżować :) Boję się poprostu wydania takich dużych pieniędzy na coś nie do końca sprawdzonego :) Już mam jedno kosztowne hobby (pszczelarstwo :) ) i drugie mogłoby nie przejść :)

Generalnie myślałem o jakiejś kwocie rzędu 5 tysięcy i pewnie w tym mógłbym liczyć tylko na niewiadówki. Ale chyba będzie ciężko kupić niewiadówkę 3 osobowej z jakąś namiastką chociaż łazienki. Chyba, że te n132t ale ciężko mi teraz nawet coś znaleźć po ogłoszeniach co by ceny poznać i popatrzeć na ewentualne wyposażenie :)

Opublikowano (edytowane)

poczytaj forum czego ludzie oczekują od budek i sam przemyśl pod kątem własnych potrzeb

moje doświadczenia z kilkudziesięciu lat turystyki objazdowej sa takie 

1 lodówka na 230V i gaz , na kempie 230V , na dziko gaz 

2 kibelek koniecznie , łazienka niepotrzebna 

3 ogrzewanie na gaz przydaje sie bardzo

4 markiza albo daszek na 1-2-3 dni wystarczy, przedsionek na dłuższy pobyt 

5 waga i wielkość - mała i lekka - niewiadówka jest do objazdów idealna , a na trzy osoby wręcz podwójnie idealna

5 bis - mała przyczepka i lekka to mega wygoda przy manewrach "ręcznych" 700 kg przemieścisz spokojnie sam, 1000kg już ciężko sie przestawia we dwójkę, a nie zawsze można holownikiem manewrować 

6 jak ktoś chce to wykąpać się można wszędzie - za parę groszy w łazienkach na stacjach, za darmo za przyczepką w namiociku , na basenach przy okazji relaksu - woda w przyczepie to niepotrzebna waga i potencjalne kłopoty z wilgocią, ściekami itd 

7 mały akumulator do oświetlenia z ledów przyda się , chociaż jeżdząc (doładowując aku w samochodzie) i oszczędnie gospodarując światłem można zasilić się z samochodu 

8 kwestia kuchenki - wygodniej i praktyczniej zagotować wodę na zewnątrz niż w środku (oczywiście zakładam dodatnie temperatury kiedy można posiedzieć przy śniadaniu przed domkiem), więc nie warto upierać sie przy tym luksusie

9 duża ilość szafek i schowków - ale takich dostępnych zawsze, czyli miejsca pod spaniem muszą być dostępne z zewnątrz (graty do siedzenia i kempingowania) a szafki na ubrania, kosmetyki i kuchenne zabawki 

Generalnie myślałem o jakiejś kwocie rzędu 5 tysięcy i pewnie w tym mógłbym liczyć tylko na niewiadówki. Ale chyba będzie ciężko kupić niewiadówkę 3 osobowej z jakąś namiastką chociaż łazienki.

popatrz na N126N - tą większą , i nastaw się na przebudowę dla siebie - na forum niewiadówek znajdziesz milion pomysłów na to , z łazienką, bez niej , z łóżkami piętrowymi i czym tam chcesz , kwestia dobrania co ci pasuje 

plusem niewiadówki jest jej cena zakupu i możliwość dowolnego przerobienia 

a jako wieloletni użytkownik Niewiadówek mogę ci powiedzieć, że 2+2 spokojnie się zmieści na wakacje , 2+1 to pełen luksus , a przeróbki sa tanie łatwe do zrobienia i mozna sobie swobodnie modyfikować co roku w miarę zmian upodobań, widzimisię i nabierania doświadczenia  w podróżach z ogonem

sam kiedys wrócę do niewiadówki - zrobionej dla siebie 

Edytowane przez chris_66 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam

My także podróżujemy objazdowo (w tym roku właśnie wybieramy się do Szwecji). Mamy przedsionek - schowany na strychu:) Zbyt długo się go rozkłada.

Nasza przyczepa ma DMC 1250kg w dowodzie auta (Astra 1,9 CDTI, 101 KM) mamt 1400kg. Ciągnąc przyczepę auto spala około 8,5l/100km, więc nie ma tragedii.

Jeśli chodzi o wyposażenie przyczepy:

- łazienka - OBOWIĄZKOWO (nawet na kempingach nie chce się biegać do toalety gdy na dworze leje deszcz a wygoda posiadania własnego kibelka w każdym miejscu - bezcenna). Oczywiście polecam toaletę kasetową - wygodniejsza w użyciu.

- kuchenka, lodówka - bardzo przydatne. Ja doposażyłem naszą przyczepę w akumulator i panel solarny, więc mam pełną niezależność. Mogę zatrzymać się w dowolnym miejscu - jeśli mam zapas wody to nic więcej nie potrzebuję. Lodówka w czasie jazdy działa na 12V z akumulatora, na postoju przełączam na gaz.

- ogrzewanie także gazowe, więc nie ma problemu żeby użyć w razie potrzeby.

- oświetlenie ledowe także korzystające z akumulatora

- do tego przetwornica, coby można było telefon lub laptopa podładować :)

Jeśli chodzi o wielkość przyczepy to trzeba do tego podejść rozsądnie. Nie ma co przesadzać z minimalizmem, ponieważ w środku będzie ciasno i nie zmieści się wymagane wyposażenie. Kilkanaście - kilkadziesiąt centymetrów więcej nie robi różnicy w jeździe i w manewrowaniu a w komforcie mieszkania różnica jest znacząca.

Ponadto pamiętaj, że na przykład manewrowanie przy cofaniu ze zbyt krótką przyczepą jest trudniejsze niż z dłuższą - mała przyczepa się szybciej "składa" Duża bardziej wybacza błędy :)

Osobiście posiadam przyczepę o długości niecałych 4m i uważam że rewelacyjnie się sprawdza jako domek dla 3 osób.

Opublikowano (edytowane)

Myślałem już dużo o niewiadówkach... Z jednej strony fajnym pomysłem byłoby zbudowanie czegoś dla siebie :) Ale wiem też, że nie mam aż tyle czasu aby samodzielnie od podstaw wszystko budować. Pomijam też brak garażu na takie remonty. A pod chmurką to ciężko raczej.

Ale oczywiście nie zarzucam tej drogi tylko nie mogę jeszcze znaleźć jakiegoś planu/układu/schematu aby w N126N wcisnąć toaletę kasetową :) Może jak mi się spodoba i będę wiedział już dokładniej co potrzebuję a czego nie to taki będzie następny krok :)

Ale tak jak i piszecie i czytam - prysznic raczej bym odpuścił, umywalka też chyba niepotrzeba jak jest zlew kuchenny, prawda? No tylko, żeby toaleta była :)

Z lodówką i kuchenką to wszyscy są zgodni więc tu nie ma co debatować że musi być i być też na gaz:)

Z elektryką i jakimiś kombinacjami 12V/230V to już jakoś bym sobie nawet poradził jakbym miał przebudowywać

Ale czy w ogóle w mojej założonej kwocie 5 tysi tak naprawde to jest sens szukać czegoś na zasadzie "kup i jedź" z ewentualnymi delikatnymi dokręcaniami zawiasów? :) Czy przyczepy, które teoretycznie mają te wszystkie elementy to w ogóle są warte uwagi? Czy to będzie szrot do wciśnięcia frajerowi? :)

Bo jak tak sobie przeglądam to znajduje jakieś tam ogłoszenia. Dla przykładu:

http://olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-CID5-IDaBFOn.html#225f960778

http://olx.pl/oferta/sprzedam-przyczepe-fendt-395-CID5-IDamrgF.html#225f960778

(ogłoszenia pierwsze z brzegu spełniające moje "normy" :) )

czy w ogóle warto sobie takimi sprzętami zaprzątać głowę? :)

Edytowane przez aron48 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
Ale tak jak i piszecie i czytam - prysznic raczej bym odpuścił, umywalka też chyba niepotrzeba jak jest zlew kuchenny, prawda? No tylko, żeby toaleta była :)

Z lodówką i kuchenką to wszyscy są zgodni więc tu nie ma co debatować że musi być i być też na gaz:)

Z elektryką i jakimiś kombinacjami 12V/230V to już jakoś bym sobie nawet poradził jakbym miał przebudowywać

Z tą umywalką to zależy. U nas w przyczepie jest i bardzo sobie to chwalimy - po pierwsze można w łazience umyć ręce po skorzystaniu z toalety. Po drugie ja się rano golę a żona już w kuchni przygotowuje śniadanko, więc nie blokujemy się nawzajem :) Dużo miejsca ona nie zajmuje a się przydaje.

Prysznic to rzeczywiście taki bajer, chociaż zdarzało nam się z niego korzystać. Podgrzewaliśmy wodę w czajniku, wlewaliśmy do zbiornika i tym sposobem mieliśmy nawet ciepły prysznic :) Aczkolwiek to już naprawdę wymaga samozaparcia i przy tym bym się nie upierał.

Z tego co wiem to większość lodówek w przyczepach ma 3 źródła zasialania - 12v/230V/gaz.

Jeśli chodzi o prądy to instalację dostosujesz w zależności od potrzeb. Jak już będziesz miał przyczepę i będziesz wiedział czego potrzebujesz to w miarę łatwo idzie to dostosować. Przede wszystkim trzeba będzie wstawić akumulator, przerobić oświetlenie na LED a reszta to już wedle potrzeb i uznania.

Opublikowano

Ale czy w ogóle w mojej założonej kwocie 5 tysi tak naprawde to jest sens szukać czegoś na zasadzie "kup i jedź" z ewentualnymi delikatnymi dokręcaniami zawiasów? :) Czy przyczepy, które teoretycznie mają te wszystkie elementy to w ogóle są warte uwagi? Czy to będzie szrot do wciśnięcia frajerowi? :)

Bo jak tak sobie przeglądam to znajduje jakieś tam ogłoszenia. Dla przykładu:

http://olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-CID5-IDaBFOn.html#225f960778

http://olx.pl/oferta/sprzedam-przyczepe-fendt-395-CID5-IDamrgF.html#225f960778

(ogłoszenia pierwsze z brzegu spełniające moje "normy" :) )

czy w ogóle warto sobie takimi sprzętami zaprzątać głowę? :)

Według mnie za 5 tyś to na 90 % będziesz miał przyczepkę do remontu. Pytanie tylko jak dużego. Lepiej postaw już na niewiadówki albo dołóż trochę kasy.

Opublikowano

Przeglądałem to ogłoszenie :) Jak i inne :) Jednak toaleta za mną chodzi :) a tam chyba brak...

ale widze, że jakbym chciał mieć to co bym chciał to raczej wchodzi w grę budowa niewiadówki "pod siebie"... czas więc chyba przyglądać się rozwiązaniom i możliwościom :)

Opublikowano (edytowane)

Przeglądałem to ogłoszenie :) Jak i inne :) Jednak toaleta za mną chodzi :) a tam chyba brak...

ale widze, że jakbym chciał mieć to co bym chciał to raczej wchodzi w grę budowa niewiadówki "pod siebie"... czas więc chyba przyglądać się rozwiązaniom i możliwościom :)

z niewiadówką to ciężko jest - niby mała i parszywa ale jednak fajna , ja drugi raz mam "zachodnią" i jakoś nie przekonuje mnie , rodzinka też wspomina jak to było fajnie w naszym kurniku  :biwak: , ten sezon przemęczę się w tym co mam i na jesieni wracam do laminatu żeby na wiosnę ruszyć gotowym  kurnikiem 

tak więc wszystko przed tobą , kwestia dobrego rozeznania w potrzebach i realizacja projektu , niewiadka ma jeden niezaprzeczalny plus - kupisz zdrową skorupę i zrobisz w środku co chcesz, jak nie wyjdzie to sprzedasz dalej bez problemu , z "zachodnią" łatwo wtopić kasę i zostać ze zgniłkiem, szczególnie że nie chcesz wykładać dużej kasy na początek i chyba za dużego doświadczenia nie masz w zakupach 

inna sprawa to ceny - niewiadkę ma sens kupić gołą i zrobić samemu (2-3 tysiące plus wkład własny) , bo wyszykowaną po remoncie to już niekoniecznie (5-6 tysięcy), w takim przypadku lepiej poszukać drożej trochę sandwicza w sensownym stanie (8-10 tysięcy)

Edytowane przez chris_66 (wyświetl historię edycji)