Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem  ponieważ moja lodówka nie działa mi ani na gaz ani na prąd, dzisiaj po wyczyszczeniu palnika gdyż nie chiała się w ogóle palić świeczka, złożyłem wszystko do kupy, zapaliłem lodówkę po 5 godzinach chodzenia po otwarciu drzwiczek buchnał mi bardzo żrący zapach amoniaku, aż zacząłem kaszleć....co sie dzieje? dlaczego żeberka nie sa nawet choć trochę chłodne i lodówka w ogóle nie pracuje, czy ktoś z was miał podobny problem ?

Opublikowano

Rozszczelnił się układ chłodzenia. Teoretycznie lodówka do wyrzucenia. Ciężko jest znaleźć kogoś kto naprawi uszkodzenie i napełni amoniakiem. Nie powinieneś korzystać z przyczepy z tą lodówką. Amoniak jest szkodliwy dla ludzi!

Opublikowano (edytowane)

Poważnie nie da się z tym nic już zrobić ?, czy jest to na 100 % pewne że układ jest rozszczelniony?  słychać wyraznie przy włączeniu palnika jak przelewa sie w rurkach płyn.

Edytowane przez lucskywalker (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witam, mam problem  ponieważ moja lodówka nie działa mi ani na gaz ani na prąd, dzisiaj po wyczyszczeniu palnika gdyż nie chiała się w ogóle palić świeczka, złożyłem wszystko do kupy, zapaliłem lodówkę po 5 godzinach chodzenia po otwarciu drzwiczek buchnał mi bardzo żrący zapach amoniaku, aż zacząłem kaszleć....co sie dzieje? dlaczego żeberka nie sa nawet choć trochę chłodne i lodówka w ogóle nie pracuje, czy ktoś z was miał podobny problem ?

Sam napisałeś że czuć amoniak. Jak jest szczelny układ, to nic nie śmierdzi. Amoniak jest w stanie ciekłym, dopiero po podgrzaniu, zmienia się w stan lotny. Cały nie wyciekł i stąd te przelewania. 

Opublikowano

no to świetnie... właśnie przeszukałem allegro i nie ma takich lodówek jak moją są inne lecz w astronomicznych cenach... chyba bede musiał kupić zwykłaą lodówkę na prąd.

Opublikowano

Jeśli jeździsz tylko na kempingi, to kupuj zwykłą. Będzie lepiej działać niż absorpcyjna. Podczas jazdy, możesz ją zasilać z przetwornicy. Tylko trzeba zrobić instalację elektryczną z głową. Będzie taniej i dodatkowo zyskasz 230V podczas jazdy.

Opublikowano

problem w tym ze ABSOLUTNIE  wlasnie nie jezdze na kempingi a cepki uzywami do wypadow nad rzeke na dziko na ryby. :(:( Tomek, dzieki za linki, zadzwonie do chlopaków.