Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Chce u siebie wymienić wąż gazowy i tutaj natrafiłem na mały problem. Mianowicie u mnie w przyczepie jest instalacja gazowa o przekroju 10 mm, natomiast wszędzie dostępne są przewody gazowe na rurki 8 mm. W zasadzie jestem zdziwiony tym faktem. Dziś pytałem w paru sklepach i nigdzie nie ma. Znalazłem jedynie w kampi.pl ale wąż o długości raptem 40 cm a wolałbym jednak 80 cm.

Czy rurki 10 mm to jakieś dziwne zjawisko, że nikt do takiej instalacji nie produkuje węży gazowych? 

Co radzicie zrobić? Szukać jakiejś redukcji z 10 mm na 8 mm czy szukać węża konkretnego? Macie jakieś pomysły? 

Opublikowano

Gdzieś mam taki wężyk nieużywany, ale kupiony jakieś 2 lata temu. Jak chcesz to mogę sprawdzić i na pewno się dogadamy :)

Ale długość standardowa.

Opublikowano

Co to jest długość standardowa? :) Jak możesz to poszukaj. Ja teraz mam wąż na rurkę 8 cm bo kupiłem u klaji i się okazało że nie pasuje :D

Opublikowano

W sklepie ze sprzętem spawalniczym są różne średnice węży do gazu, również do LPG.

Dzisiaj w Krakowie sam kupowałem.

Opublikowano

Węże ze sklepu spawalniczego nie nadają się do karawaningu. Mają inne wyjścia i muszą być łączone na gwint a nie na opaskę zaciskową.

Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać kilku złotych.

Na forum jest spróbować tematów jakie powinny być węże i reduktory ciśnienia, ostatni temat np.:

http://forum.karawaning.pl/topic/748-kompozytowe-butle-gazowe/?p=425187 Jacek wysyłam PW.

Opublikowano (edytowane)

Ja teraz mam właśnie na opaskę i chcę to zmienić. Mam też drugi reduktor na butlę kompozytową i też na opaskę. Tak wszystko przechodziło (o dziwo) przeglądy w Danii!

Teraz kupiłem normalny dedykowany reduktor i wąż gazowy ale na 8 mm - jakby co to mogę komuś za przysłowiowe piwo oddać :-)

Edytowane przez jacek00 (wyświetl historię edycji)