Skocz do zawartości

wszystkie drogi prowadzą do BYTOMIA :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ...

jako ze wiekszość z Was dużo jezdzi po Polsce to podziele sie z Wami takim oto spostrzeżeniem - a dla mnie zagadką

(moze ktoś z Was zna rozwiązanie)

W wielu miejscach w Polsce na drogach są kierunkowskazy na Bytom ...

jako ze urodziłem sie w tym miescie to zawsze rzucało (rzuca) mi sie w oczy

ze gdzies w daleko od śląska w PL ,  na jakimś mało znaczącym skrzyzowaniu

są wskazane kierunki na Bytom

które to miasto ani najwieksze w GOP ani jakieś tranzytowe ...

ktoś podziela moją obserwacje ? :)

Opublikowano

Cicik jest tak jak mówisz, gdyż w Bytomiu zaczyna się (lub kończy :] ) kilka dróg krajowych, które mają oznaczenia zawsze do końcowej miejscowości:

Droga krajowa nr 11 (stara 43) zaczyna się w Bytomiu, wyjazd z Poznania i od razu tablice Bytom xxx km. Tu od razu moja córka mówi, a jak Bytom to już niedługo będziemy w domu.

Droga krajowa nr 79 czyli Warszawa - Bytom (wzdłuż Wisły).

Do tego 94 czyli równoległa do autostrady A4, choć teraz 94 jest już przez całą Polskę od zachodu do wschodu.

I ostatnia 88 czyli Bytom - A4 w Kleszczowie.

Znaki na tych drogach zawsze na końcu wskazują Twój rodzinny Bytom.

Opublikowano

U nas bardziej popularne jest powiedzonko o Stroszku, ale w żadnej wersji nie nadaje się do publikacji na forum :D

Opublikowano

na A4 ze zgorzelca w kierunku na Wrocław jest znak na ...Bydgoszcz

Opublikowano

W Bytomiu jest nawet dzielnica Karp, ale z błędem gramatycznym, więc piszę się Karb.

Mógł być Garb, ale pisze się jednak Karb.

:D

Opublikowano

Słownik Języka Polskiego:

karb

1. nacięcie, wycięty znak (kreska lub linia)
2. ryzy, granice
3. fale na włosach
4. (w materiałoznawstwie) najsłabsze miejsce w materiale; miejsce, w którym powstają pęknięcia materiału

Szach mat Miodzio! ;)

Opublikowano

Oj Robaczku nie załapałeś lekkiego żartu(dla cerberusa), tam na końcu był :D

Ale gdyby było to od karbu (które pojęcie znam) to by się mówiło "na Karbie" a wszyscy mówią "w Karbiu" i analogicznie gdzie jedziesz "do Karba" a mówi się "do Karbia".

Czyli tego mata nie tak do końca nie ma.Karp z błędem jak nic. :P