Jump to content
szymano

Grill odpowiedni

Recommended Posts

danielpoz
32 minuty temu, Suzu4x4 napisał:

a z ciekawości zapytam, czemu wolicie kartusze zamiast małej butli ?

ja do grilla wożę butlę 2kg z czystym propanem , wystarcza na długo , nabicie kosztuje grosze i zawsze awaryjnie mam zapas jakby zabrakło gazu w podstawowej butli.

Bo kartusze są małe, lekkie, nie plącze mi się jakiś wąż no i gaz kosztuje grosze😎

Share this post


Link to post
Share on other sites
Misio

Łatwiej jest ułożyć 4kartusze 0.5kg niż 1 butle 2kg...

Mobilność rozstawionego grila też był poruszany...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Voku
8 godzin temu, jacek00 napisał:

Czemu przy chłodnych dniach ma być d.? Przecież kartusze mają 70% propanu i 30 butanu więc nic przy chłodnych dniach się nie ma prawa dziać. Ja używałem swoich kartusz przy około 5 stopniach na zewnątrz i działało to tak samo jak w upale. 

Rozumiem, że masz na myśli mieszankę gazu, no ale tutaj taki sam problem masz z butlą. Wiadomo, że propan butan przy temperaturach w okolicy zera jest słabym pomysłem, wtedy trzeba mieć najlepiej kartusze z samym propanem. 

Generalnie bez problemu można używać przejściówki z kartuszy do innego systemu czy nawet do standardowej butli gazowej:

 

Możliwe że były to zwykła mieszanka, nie znam się na kartuszach, ale robiłem jednocześnie na dwóch takich samych, jeden podłączony do butli drugi na kartusz, nie szło nić usmażyć na tym na kartusze grill nie chciał się odpowiedni nagrzać miał za małą temperaturę na zewnątrz około 0-5C

Share this post


Link to post
Share on other sites
danielpoz

Jeśli płomień był mniejszy to logiczne że miał mniejszą temperaturę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
jacek00



Możliwe że były to zwykła mieszanka, nie znam się na kartuszach, ale robiłem jednocześnie na dwóch takich samych, jeden podłączony do butli drugi na kartusz, nie szło nić usmażyć na tym na kartusze grill nie chciał się odpowiedni nagrzać miał za małą temperaturę na zewnątrz około 0-5C


W kartuszach jest normalny gaz propan butan. Dokładnie tak samo jak w butlach z gazem. Ten co działał dobrze to do jakiej butli był podłączony?

Share this post


Link to post
Share on other sites
effka69
jacek00
Commander

Zastanawiam się bardzo mocno na CG na kartusze... Mówisz Jacek że polecasz....

Share this post


Link to post
Share on other sites
jacek00
58 minut temu, Commander napisał:

Zastanawiam się bardzo mocno na CG na kartusze... Mówisz Jacek że polecasz....

Polecam. Przesiadłem się z Campingaz Party Grill 100 (taki: https://www.amazon.pl/Campingaz-Party-Kuchnia-Kempingowa-Wielokolorowy/dp/B000PKLAVS/), którego nie polecam - on wg mnie ma wadę kostrukcyjną - to znaczy że w zasadzie nagrzewa się tylko środkowa część grilla a boki były chłodne - ciepło się nie rozchodziło. Do tego mial on małą moc grzewczą i faktycznie w chłodniejsze dni był z nim problem. Generalnie grillowanie na nim było udręką i czynnością czasochłonną - jedzenie na środku dochodziło, a to po bokach było surowe. 

Od tego sezonu zacząłem używać wspomnianego już Campingaz Party Grill 400 i to jest przepaść. Ma on większą moc grzewczą, dzięki specjalnej płytce ciepło się równomiernie rozchodzi po całym grillu i możesz korzystać z całej powierzchni grzewczej i wszędzie temperatura wg mnie jest taka sama. Pokrywa też się przydaje, bo można całość zakryć i dzięki temu ciepło nam nie ucieka. Po prostu robi się na nim wszystko bardzo szybko. Do tego dużo łatwiej się go czyści niż Party Grill 100 - po prostu dużo mniej się brudzi przez konstrukcję płyty żeliwnej.

Tego pierwszego bym drugi raz nie kupił, Campingaz 400 zdecydowanie kupiłbym ponownie. 

Edited by jacek00 (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Commander

Dzięki. To będę polował...

Share this post


Link to post
Share on other sites
filipert
Godzinę temu, jacek00 napisał:

Campingaz Party Grill 100 (taki: https://www.amazon.pl/Campingaz-Party-Kuchnia-Kempingowa-Wielokolorowy/dp/B000PKLAVS/), którego nie polecam - on wg mnie ma wadę kostrukcyjną - to znaczy że w zasadzie nagrzewa się tylko środkowa część grilla a boki były chłodne - ciepło się nie rozchodziło.

(...)

- jedzenie na środku dochodziło, a to po bokach było surowe. 

Czyli podobnie z tą temperaturą, o czym wspominałem, jak użytkowany u mnie Campingaz 600SG.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jacek00
55 minut temu, filipert napisał:

Czyli podobnie z tą temperaturą, o czym wspominałem, jak użytkowany u mnie Campingaz 600SG.

Masz taki problem z Campingaz 600? To dziwne bo jego konstrukcja jest praktycznie taka sama jak w 400. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
filipert
13 minut temu, jacek00 napisał:

Masz taki problem z Campingaz 600? To dziwne bo jego konstrukcja jest praktycznie taka sama jak w 400. 

600SG

image.png.1d785c635db2f37968cf83dbd9907e71.png

właśnie konstrukcyjnie przydałby się taki deflektor jak dają w party 400 i 600.

Chyba coś wykombinuję

Share this post


Link to post
Share on other sites
jacek00
6 minut temu, filipert napisał:

600SG

image.png.1d785c635db2f37968cf83dbd9907e71.png

właśnie konstrukcyjnie przydałby się taki deflektor jak dają w party 400 i 600.

Chyba coś wykombinuję

Aaa to zupełnie co innego. W tym 400 IMO to środkowe kółko robi robotę:
image.png.67acebb7d782f8816fc09a5fd55cd494.png


W tym Party Grill 100 płytę żeliwną kładło się bezpośrednio na ten dolny ruszt no i to właśnie w żaden sposób nie rozporwadzało ciepła, palnik grzał tylko centralnie od spodu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
reflexes
4 godziny temu, jacek00 napisał:

Pokrywa też się przydaje, bo można całość zakryć i dzięki temu ciepło nam nie ucieka.

Pokrywa może służyć również jako Wok, a pod przykryciem można spokojnie zrobić na przykład pizzę, bo grill działa wtedy jak piekarnik.

Ja używam już w sumie 3 sezony tego Party Grilla 400 i ogólnie polecam ale należy uważać, bo u mnie niestety delikatnie już wytarła się powłoka na płycie (może zbyt mocno szorowałem), dolna osłona jest dość mocno po przypalana i nie mogę tego niczym domyć (nie wpływa na użytkowanie, jedynie na estetykę) i mocowanie rączek do dekla jest słabe. Śrubki będące w zestawie ciągle się rozkręcały przez co poodchodziła w około emalia. Ostatecznie zanitowanie rozwiązało problem. Dokupiłem sobie do niego matę teflonową do grillowania i polecam tak zrobić. Mniej się niszczy płyta a i czyszczenie jej jest sporo łatwiejsze, bo zdecydowanie mniej się przypala. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...