Jump to content
szymano

Grill odpowiedni

Recommended Posts

Zulos
16 minut temu, reflexes napisał:

U mnie też. Od kilku dni czeka na pierwsze testy. Przesiadam się z Cramera, bo mam dość tego klamota. Niby działa on super ale jego mycie doprowadza mnie do szału. Poza tym skusiła mnie wielofunkcyjność tego Campingaza. Ja mam zrobione na reduktorze, bo jakoś nie mam czasu zamontować szybkozłącza.

https://center-camp.pl/pl/p/Koncowka-szybkoczlaczki-gazowej/1581 

Prawdopodobnie potrzebujesz takiej wtyczki. Tylko to jest wersja do zakucia. Mi się nie udało kupić wersji "na choinkę". Poza tym trzeba dokupić wąż na metry i podskoczyć do firmy która zakuwa węże. 

 

Ooo - dzięki!

Zapewne końcówka taka i byłoby extra, gdybym znalazł kogoś, kto zakuwa w mojej okolicy - wówczas kupuję węża na 3m i mam większy luz z przemieszczaniem grilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
reflexes
3 minuty temu, Zulos napisał:

Zapewne końcówka taka i byłoby extra, gdybym znalazł kogoś, kto zakuwa w mojej okolicy - wówczas kupuję węża na 3m i mam większy luz z przemieszczaniem grilla.

Szukaj w Gazach technicznych, hurtowniach z narzędziami i sprzętem spawalniczym. Jak sami tego nie robią to zapewne mają namiary na takie firmy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zulos

Już mam namiary - dzięki wielkie, bo nie dość, że za 1/3 ceny, to jeszcze wąż będzie taki jak chciałem - 3m:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
danielpoz

W każdej mieścinie jest firma która zakuwa węże. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
reflexes

Nie ma sprawy, sam się tego naszukałem kiedyś to wiem gdzie znaleźć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
filipert

Drugi tydzień grill pracuje wiec mogę conieco powiedzieć. 

Ogólnie duże zaskoczenie jak bardzo przydatne są te wszystkie półki i półeczki (choć dolna ma małą nośność).  Teraz w przyczepie mam już komplet mebli kuchennych a tak szykowalem się do drugiej szafy. 

IMG_20190530_161630.jpg

Regulacja nóg pozwala idealnie rozprowadzić olej na patelni. 

Gotowanie to bajka. 

Do grillowania trzeba jednak sporo cierpliwości i prób oraz błędów. Jak dla mnie, nieporozumieniem jest ikona grilla przy regulacji bo to zbyt duża moc i wszystko się pali. Ja po prostu skrecam w prawo do minimum tak aby móc była odpowiednia. Oczywiście środek jes max gorący a boki chłodniejsze więc na tak małej powierzchni trzeba sporo pokombinować przy większych sztukach mięsiwa czy czegoś tam innego. 

IMG_20190610_194515.jpg

IMG_20190610_195731.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
pawel1966

 A my po zakupie grilla elektrycznego i problemem z wywaleniem bezpieczników na polu namiotowym w Międzybrodziu Żywieckim, profilaktycznie zakupiliśmy dziś grill gazowy Cadac  Safari Chef 2. Dokupiłem już w jakiejś firmie gazowej reduktor i półtorametrowy wąż i będziemy go testować w najbliższych dniach na roztoczu. Wygląda nawet solidnie.https://kamai.pl/product-pol-2178-Grill-gazowy-SAFARI-CHEF-LP-2-i-GRATIS.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gclid=Cj0KCQjwl6LoBRDqARIsABllMSbokdyZAihWz6-jCQvaZoyxXqZXsL5PlhKvK08kzmTWS1A3qzrZocIaAvexEALw_wcB

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zulos

Ja będę swojego PartyGrilla testował już za dwa dni. Ale węża sobie zapodałem 3m - na szybkozłączkę z boku bakisty. 1,5 m to chyba tylko do małej, przenośnej butli? Ja chciałem mieć wygodniej i nie tachać ze sobą dodatkowej butli, ale dodatkowa instalacja do szybkozłączki - gniazdo, trójnik, przewody (sztywne) w bakiście, przewód 3m z końcówkami i robocizna - dodatkowe 400,- zł (w promocji)...

Share this post


Link to post
Share on other sites
rumpel

Ja dziś praktycznie zużyłem kartusz 470 CV campingazu ( no trochę na dnie  jeszcze zostało 😉).  

W ciągu 2 wypadów ( majowy i teraz na Boże Ciało ) na jednym kartuszu 470+ , dla 4 osobowej rodziny ( duży tata, zgrabna mama, dzieci 3,5 i 7 lat 😀 ) przygotowałem 7 posiłków ( i troszkę gazu na dnie zostało ).  Zapinałem go do najtańszego grilla turystycznego Campingaz Party Grill. Przy koszcie zakupu 35 zł (decathlon) wychodzi po ok. 5 zł na imprezę. Stawiam na stoliku w przedsionku, zero kabli i butli, zero dymu, otwieram wino lub piwko i na siedząco doglądam grillowania - które, w porównianiu do węglowego, jest błyskawiczne. Przy wygłodniałych dzieciakach jest to nie do przecenienia.

U mnie wychodzi więc ok. 5 zł za grilla.  Czy to dużo , czy mało - każdy oceni sam wedle priorytetów.  Moja żona przy każdej okazji chwali mnie za ten zakup, więc chyba warto 😂

Pozdrawiam

zoom_1656282.jpg

shopping.jpeg.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zulos

Campingaz sprawdzony - miodzio... Czyszczenie szybciutkie.

Jednym słowem - dobry zakup.

Qrczę - to dwa słowa...;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Commander

Mam prośbę do posiadaczy obu konkurencyjnych produktów...

Jaka jest faktyczna średnica rusztu do grillowania.... W jakiś sposób muszę dokonać wyboru pomiędzy CS 2 i PG 400.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zulos

Właśnie uświadomiłeś mi, że nie wziąłem miarki;-)

Katalogowo jest chyba 2 cm na korzyść PG (28 vs. 26 cm), ale nie wiem, jak w rzeczywistości...

A 2 cm w obwodzie robi dużą różnicę;-)

Skojarzyłem, że mam miarkę na poziomicy. Wyszło mi 28,5 cm, czyli realnie do wykorzystania faktycznie 28 cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Commander

Dzięki wielkie.

Pytam bo w związku z zakazem palenia w Maczetowie... Będzie robił i za domowy. Taki jest plan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czech
Posted (edited)

Pizza z grilla

IMG_5520.thumb.JPG.4207e7dd8778fdc341253a15a1a78ae2.JPG

Przepis wypieku :

Nagrzewamy grilla do 250 -trwa to ok.20minut.

Przepis na ciasto - typowy - z tym, ze należy je przygotować 2 godz.wcześniej , aby zdążyło wyrosnąć.

IMG_5519.thumb.JPG.84aa3764f5b811d89f268b3b5f931a0d.JPG

Ważna rzeczą jest odizolowanie pizzy od gorącej, metalowej płyty , a wiec na metalowa płytę kładziemy ruszt(luzem) i na to(bezpośrednio pod pizze)  papier-pergamin. Trzy warstwy zapobiegają spaleniu spodu placka na węgiel. Pieczenie ok.15-20 minut , przez 10 minut na max , 10 minut na 1/2 mocy.

Efekt poniżej, chociaż Dobra pizza (nie spalona na spodzie) wyszła nam dopiero za drugim razem.

IMG_5521.thumb.JPG.a5748e46695bce5e9920386cb3a2c750.JPG

 

 

Edited by Czech (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
klonik058
Pizza z grilla
IMG_5520.thumb.JPG.4207e7dd8778fdc341253a15a1a78ae2.JPG
Przepis wypieku :
Nagrzewamy grilla do 250 -trwa to ok.20minut.
Przepis na ciasto - typowy - z tym, ze należy je przygotować 2 godz.wcześniej , aby zdążyło wyrosnąć.
IMG_5519.thumb.JPG.84aa3764f5b811d89f268b3b5f931a0d.JPG
Ważna rzeczą jest odizolowanie pizzy od gorącej, metalowej płyty , a wiec na metalowa płytę kładziemy ruszt(luzem) i na to(bezpośrednio pod pizze)  papier-pergamin. Trzy warstwy zapobiegają spaleniu spodu placka na węgiel. Pieczenie ok.15-20 minut , przez 10 minut na max , 10 minut na 1/2 mocy.
Efekt poniżej, chociaż Dobra pizza (nie spalona na spodzie) wyszła nam dopiero za drugim razem.
IMG_5521.thumb.JPG.a5748e46695bce5e9920386cb3a2c750.JPG
 
 
I jak tu być na diecie. Na wieczór takie rarytasy.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...