Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

W tym roku planujemy od ok. 15 czerwca do 30 lipca jechać do Turcji. Byłem w Turcji trzy razy z Zespołami Folklorystycznymi i było to w latach 90 tych. Teraz chciałbym pojechać przyczepką i zrobić tzw objazdówkę. Będąc w Grecji czy Hiszpanii nocowaliśmy przez cały czas na dziko. W Turcji też tak planuje choć mam pewne obawy związane z bezpieczeństwem.

Poszukuje wszelkich informacji na temat:

- ciekawych miejsc, które trzeba zobaczyć,

- noclegów na dziko (czy ktoś miał z tym problem, czy jest bezpiecznie - bo tego obawia się moja dziewczyna :niewiem: i jak wybrać takie miejsca).

- Zastanawiam się również jak dojechać: czy jechać autostradami po terenach byłej Jugosławii (tak jechaliśmy do Grecji) i przez Bułgarie do Turcji, czy może Węgry, Rumunia i Bułgaria brzegiem Morza Czarnego. Obawiam się tylko że jakość dróg w drugim wariancie nie należy do najlepszych.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Filip :]

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie wiem jak w Bułgarii i Rumunii, natomiast na tzw. riwierze tureckiej jakość dróg jest bardzo dobra. Gorzej wygląda sprawa przestrzegania przepisów przez tureckich kierowców. Proponuję zamontować głośniejszy klakson przed wyjazdem, bo tam to najważniejszy element pojazdu :niewiem:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

I ja tez się wybieram w tym roku z przyczepą do Turcji. Niestety bardzo ciężko jest znaleść jakieś rzetelne informacje dotyczącego takiego sposobu podróżowania... :ok:

Czyżby jednak ludzie nie jeździli tam z przyczepami???

My wyjeżdżamy 19 lipca do 9 sierpnia. Gdybyś miał jakieś info to chetnie bym je przyjął a i ja się podzielę jak coś będę miał sensownego.

Do zobaczenia na tureckiej drodze... :-] Ja jadę przez Węgry, Rumunię, Bułgarię. W zeszłym roku byłem w Bułgarii. Z drogami nie jest tak tragicznie - w 80% jest lepiej niż u nas, w 20% podobnie!!!

Opublikowano

ja już zmieniłem plany. Kupłem kampera więc perwszy sezon gdzieś na miejscu w Polskie góry co by sprzęt poznać a za rok...

Do Turcji ... lecimy samolotem na 7 dni objazdowych i 7 dni błogiego lenistwa :ok:

Pozdrawiam :-]

Opublikowano

Hmmm.... no cóz? Nie ukrywam, że bardzo żałuję - myślałem już, że znalazłem jeszcze jednego szaleńca, który wpadł na podobny pomysł i że wspólnymi siłami uda się zebrać więcej informacji :-]

Z drugiej zaś strony gratuluję zakupu nowego sprzętu. :ok:

Jak wrócę, to się podzielę ewentualnymi zdobytymi informacjami.

Pozdrawiam

Opublikowano

super!

czekam na relacje bo nie ukrywam że kiedyś pojadę do Turcji Kamperem na 100 %!!!!! :-]

pożyjemy zobaczymy

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Wracajcie szczęśliwie :ok:

Filip

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Hmmm.... no cóz? Nie ukrywam' date=' że bardzo żałuję - myślałem już, że znalazłem jeszcze jednego szaleńca, który wpadł na podobny pomysł i że wspólnymi siłami uda się zebrać więcej informacji :-']

To chyba znalażleś we mnie, bo też planuję ten kierunek.... I informacji również mi brakuje. :niewiem:

Daniel

Opublikowano

To super! Może wspólnymi siłami uda nam się lepiej "doinformować"?! :niewiem:

W jakim terminie się wybierasz? My wyjeżdżamy z Krakowa 18 lipca wieczorem. Planujemy ok 21:00. Jedziemy w 4 auta - dwa z przyczepami i dwa z namiotami. Na dzień dzisiejszy postanowiliśmy urządzić sobie obóz w miejscowości Gumuldur na kampingu Hipokamp (60km na południe od Izmiru). Później planujemy przenieść się w okolice Fethiye. Wciąż mam mało informacji na temat kampingów w Turcji. Masz może jakieś info???

Opublikowano

Witam.

1. Swój wyjazd planuję ok 07-10 lipca.

2. W planie Istanbuł, Izmir, Troja, Bodrun,Fethiye...może Pammukale. Wszystko zalezy od czasu.

3. Najwięcej zagadek jest z dojazdem, którędy. Ostatsnio zacząłem się zastanawiać na wersją węgiersko-rumuńsko-bułgarską wzdłuż wschodniego wybrzeża tak żeby ominąć Ruse. Nie wiem czy kocioł w Ruse jest każdego dnia, czy tylko w weekendy. Tyle tylko, że jazda taka może się wydłużyć z uwagi na atrakcje czarnomorskie.

4. Co trasy przes Serbię to w ubiegłym roku byłem w Grecji. Jedzie się przyzwoicie, (niestety płaci się za kampera jak za TIRa!). Z tym, że do Turcji bliżej byłoby przez Rum i Bułg. Poza tym na trasie Serbskiej mnóstwo jest tureckich i kurdyjskich Niemców, którzy jadą odwiedzić macierz swoją, stąd też pokorkowane były trochę granice ( ale to był weekend).

5. Co do kempingów to czerpię swą wiedzę z Pascala i katalogu Kempingi Polska Europa Wydawnictwo: Demart. Korzystam od paru lat z tego katalagu i jeszcze się nie oszukałem.

Pozdrawiam

Daniel

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zdecydowanie aprobuję wariant Węgry-Rumunia-Bułgaria. W tym roku przekroczymy granicę RO-BG w Vidin. Może nie bedzie tak tragicznie??? Jeżeli chodzi o Ruse, to przekraczałem tą granicę w zeszłym roku 2 razy i za każdym razem było PUSTO!!!

Zakupiłem dziś "Kampingi Polska Europa" - dzięki za info :ok:

No cóz? Wprawdzie nasze terminy wyjazdu się nieco rozjeżdżają, ale może się gdzieś natkniemy na siebie na tureckiej drodze? Nasze auta i przyczepy są oznakowane naklejkami "www.karawaning.pl".

Pozdrawiam

Andy1

Opublikowano

Może się spotkamy. Wyjeżdżam 09.07, w Stambule będę pewnie do 13-14.07, a później zjazd na południe wzdłuż zachodniego wybrzeża. Na południu dalej niż do Fethiye i Oludeniz w kierunku wschodnim nie będę się pchał bo znam już tamte rejony.

Pozdrawiam

Daniel

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu wrocilem z Turcji/Grecji. Pierwszy miesiac w Turcji, drugi w Grecji.

Nie mialem jeszcze czasu opisac wyjazdu, ale w skrocie - jechalem przez Rumunie i Bulgarie, nastepnym razem pojechalbym jednak przez Serbie/Bulgarie.

Noclegi TYLKO na dziko :hop1: Nie bylo z tym zadnych problemow, byly miejsca gdzie spedzilismy prawie tydzien, wszyscy sa nastawieni przyjaznie - miejscowi, policja i wojsko :]

Nie spotkalismy zadnego znaku "No Camping", ktorych w Grecji jest pelno.

Co ciekawe, w Istambule zaparkowalem przy drodze glownej, praktycznie w samym centrum - wzdluz drogi, na zakazie parkowania (bylismy glodni i zmeczeni :]), kilkadziesiat metrow dalej policjant wypisywal mandat za wlasnie takie parkowanie, wiec poszedlem zapytac, czy nic sie nie stanie, jesli zostawie tutaj auto z przyczepa i wyskocze cos zjesc. Odpowiedz policjanta z "Traffic Police" w skrocie - turysci moga robic co chca i parkowac gdzie chca, mandaty dostaja tylko Turcy :D

Jesli znajde chwile, postaram sie opisac wszystko bardziej szczegolowo, natomiast w kazdej chwili moge odpowiedziec na pytania.

Opublikowano

To ja czekam na opisowke :hop1: jestem bardzo ciekawa, uwielbiam takie egzotyczne opisy z "daleka"... mam nadzieje ze jakies photosy dla nas znajdziesz.

Opublikowano

Szymon1 - a czy mógłbyś uzasadnić w dwóch słowach dlaczego następnym razem jechałbyś przez Serbię a nie przez Rumunię!? Bardzo mnie interesuje ten temat, ponieważ za tydzień wyjeżdżam :hop1: i planuje jechać właśnie przez Rumunię?!

Opublikowano

Przez Rumunie sie jedzie i jedzie :hop1: Nie ma autostrady, rumunscy kierowcy sa najmniej przyjazni - Turcy to przy nich anioly :]

Jechalismy przez Rumunie z 2 powodow - chcielismy zahaczyc o "Zlote Piaski" i tym podobne w Bulgarii i chcielismy zobaczyc jak wyglada Rumunia od srodka, w koncu jest w UE :]

Ogolnie, troche nas przejazd wymeczyl. Jesli chodzi o bezpieczenstwo - zadnych zastrzezen. Prosze pamietac o winietce :D Troche sie zdziwilem, bo nie ma autostrad = nie kupuje winietki, a przy wjezdzie do Bulgarii okazala sie niezbedna i musialem sie "dogadac"

Chetnie odpowiem na dodatkowe pytania. Pozdrawiam.