Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

proszę o pomoc w znalezieniu opisu typologi przyczep hobby

strasznie duzo jest tych modeli juz nie mówiąc o długościach

więc moze ktoś będzie tak miły i opisze co jaka literka oznacza w opisie

ja szukam przyczepy około 4 metrów najlepiej z 3 - 4 miejscami do spania

najpierw chciałem wykończenie w drewnie ale już mi przeszło szukam białego

dzięki za pomoc

ps. kiedy zmieniały się modele kod kiedy jest nowsza buda a od kiedy najnowsza

Opublikowano

już co cos odkryłem

modele 400 są tylko z jednym łożkiem i dużym aneksem kuchennym

model 390 są z łóżkiem w kuchni i w jadalni

420 jest bardzo zbliżona do 390 ale ma ściankę oddzielac=jąca sypialnie

a chyba tym czego szukam jest 430 - czyli dwie sypialnie

co oznacza TK a co SB

Opublikowano

Co do długości to cyfry oznaczaja długość "budki" bez dyszla. Dotyczy to 99% przyczep. Ponadto wiele firm ma różne linie - np. w Hobby sa to Excellent, Prestige itd- oznaczaja one pewien standard wykonania w środku.

Natomiast oznaczenia literowe oznaczają typ wyposażenia (np. rodzaj łóżka, tapicerki, wyposażenie kuchni). Nie wiem z jakiego okresu interesują cię przyczepy ale możesz spróbować poszukać w internecie (wiem że gdzieś to było jak sobie przypomnę to wkleje link) katalogów Hobby z lat poprzednich. Natomiast z roku bieżącego katalog możesz zamówić na stronie http://www.hobby-caravan.de

Gosiek

Opublikowano

Więc tak - weszłam na stronę importera Hobby w Polsce - wg mojego rezeznania rozmiar podawany przez producenta oznacza (wg opisu katalogowego) długość wewnętrzna bez parapetu (np. w 400SF i 400 KB to jest 405cm). Natomiast oznaczenia literowe to np w tym wypadku typ łóżek SF 4 miejsca do spania a KB 3+1 dziecko.

Ponieważ podana przez ciebie informacja sugeruje że będziesz kupował przyczepę uzywaną - to pozostaje ogladanie tego co na rynku - rozmiarów i układów jest bardzo dużo. Jak trafisz na taką co ci sie podoba to jak nawet konkretny egzemplarz będzie "niebardzo" to będziesz wiedział czego szukać.

Miłego szukania

Opublikowano
Więc tak - weszłam na stronę importera Hobby w Polsce - wg mojego rezeznania rozmiar podawany przez producenta oznacza (wg opisu katalogowego) długość wewnętrzna bez parapetu

I tak jest w 99% przyczep. Oznaczenie np. u mnie 420 to długość wnętrza , od jednego parapetu do drugiego.

Opublikowano

O widzicie to juz dowiedzielismy sie czegos wiecej ... nigdy bym nie wpadla na to ze to sie odnosi od parapetu do parapetu :niewiem:

Jestem ciekawa czy w innych firmach tez tak jest, czy maja inny patent oznakowan.

Opublikowano

Cyferki już mamy teraz kolej na literki.

B, -Bugsitzgruppe --przednie miejsce siedzące

F, -Franzosisches Bett --francuzkie łóżko

K, -Kinderbett --dziecięce łóżko

L, -Langbett --długie łóżko

M, -Mittelsitzgruppe --środkowe miejsce siedzące

S, -Seitensitzgruppe --boczne miejsce siedzące

U, -Rundsitzgruppe --półokrągłe miejsce siedzące tzw.podkowa

Z długością to bywa różnie zależy od producenta ale napisze Wam taki przykład: KNAUS SPORT 450 FS ma wymiar przedsionka 939 a HOBBY 450UF ma 886 czyli różnica 50cm.KNAUS jest tylko 5cm wyższy od HOBBY.

Opublikowano

Cześć Camper

Też długo nie mogliśmy się połapać w Hobby'tach ale trzeba pojeździć i pooglądać, bo rozmiar a rozmiar :niewiem: to dwie różne sprawy. Zwyczajnie ustawienie zmienia bardzo przestrzeń w środku. Do tego kolor itd

1. Załączam stronę ze specyfikacją i wizualizacją numerów z rozkładem, to Ci podpowie co oznaczają litery po numerach http://www.hobby-caravan.de/index.php?active_id=4271&PHPSESSID=1727fd81af9b13a3e0fc17786d2aae98

2. A tu bardziej szczegółowy opis danych technicznych - rozmiary, DMC itd - http://www.auto-caravan.pl/dane.php

• 9 lat później...
Opublikowano

Mam katalog przyczep Hobby z 1992 r. ale nie do oddania. Jeżeli kogoś coś interesuje to służę informacjami.