Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dawno, dawno temu widywało się przyczepki z nalepkami na plecach: "PL" (lub inny kraj) i "100". Czy nadal trzeba naklejać takie oznaczenia ?

Opublikowano

Wiesz te oznaczenia jak dla mnie to komunikaty jestem z Polski i góra pojadę 100.Ja mam zamiar nalepić sobie 50 niech se trąbią kałmuki.

Opublikowano

"PL" z tego co kojarze nie trzeba przy tablicach rej. z kodem PL.

Opublikowano

Nalepki PL używa się tylko jak masz stare tablice a jeżeli masz najnowsze tzn.znak uni europejskiej i pod nim napis PL to jest wystarczające oznaczenie twojego pojazdu ( przyczepy lub samochodu). :bukiet:

Opublikowano

Z tego co wiem, mogą być też te nie "unijne", z polską flagą i kodem PL :bukiet:

Opublikowano

A ja zapytam tak trochę z innej beczki:nasza przyczepa ma stare tablice rejestracyjne/te czarne/ czy jest jakiś termin nakazujący na wymianę ich na nowe te "unijne"?

Opublikowano

W radiu kiedyś słyszałem że czarne tablice mają "umrzeć śmiercią naturalną" :). W sumie po wejściu do unii to rejestracje z polską flagą też powinny być do wymiany na "gwiazdki" B).

Ja na szczęście w przyczepie mam tablice z gwiazdkami :bukiet:

Opublikowano

Wszystko umrze smiercia naturalna jak napisal Tomii.

A co do 100-tek, to nie jest takie hop-siup bo to jest takie samo oznakowanie przyczep czy aut itp jak np tablice odblaskowe. Zeby mozna bylo sobie cos takiego przykleic "prawnie" trzeba przeciez spelniac odpowiednie warunki.

Polskie przyczepy ktore maja naklejona 100-tke sa przewaznie przyczepami zakupionymi w np Niemczech, Austrii albo innych krajach do ktorych byly z tych krajow sciagniete.

Wiaze sie to z tym ze ograniczenie predkosci w tych krajach jest do 80-sieciu dla przyczep kampingowych, ale spelniajac pewne warunki techniczne mozna wyrobic sobie prawo jezdzenia dana przyczepa predkoscia 100 km/h... wpisane jest to w dowodzie rejestracyjnym i jak w Austrii nie potrzeba juz 100-tki przyklejac na przyczepe, tak w Niemczech dostaje sie obecnie 100-tke z pieczatka danego Landu, kiedys wystarczyla sama setka.

ps trzeba tez pamietac ze ta setka nie upowaznia nas do jezdzenia setka w kraju w ktorym obowiazuje 80-siat czy 90-siat :bukiet:

Opublikowano
"PL" z tego co kojarze nie trzeba przy tablicach rej. z kodem PL.
Nalepki PL używa się tylko jak masz stare tablice a jeżeli masz najnowsze tzn.znak uni europejskiej i pod nim napis PL to jest wystarczające oznaczenie twojego pojazdu ( przyczepy lub samochodu).

A ja mam tu wątpliwości... czytałem gdzieś, że mimo, że na tablicach mamy PL przy wyjeździe za granicę nadal trzeba mieć oddzielne naklejki. Jednak doposane tam było, że przepis przepisem, ale staje się martwym.

A jaka jest ostateczna prawda? Nie wiem :bukiet: Nie miałem okazji przekraczać granicy własnym samochodem.

Opublikowano

PL-ki nie trzeba przy tablicach europejskich, ale tez trzeba pamietac ze tylko w krajach Uni ... jak sie jedzie do Chorwacji to normalnie PL-ka powinna byc, bo Oni nie sa w Uni i ich nasze przepisy moga nie interesowac przeca hih

Opublikowano
A ja zapytam tak trochę z innej beczki:nasza przyczepa ma stare tablice rejestracyjne/te czarne/ czy jest jakiś termin nakazujący na wymianę ich na nowe te "unijne"?

ja mam jeszcze takie u siebie w samochodzie, gosciu na przegladach sprawdza tylko czy jest homologacja. jak jest to wszystko jest o.k. i mozna delej na nich jezdzic

Opublikowano

A ja mam czarne i jak się skończyły miejsca na pieczątki to poszedłem do wydziału komunikacji wymienić dowód. Pani oczywiście stwierdziła, że muszę wymienić tablice.

Z wrodzonego lenistwa, bo przyczepa była zapakowana na zimę postanowiłem być twardy.

Po dwóch telefonach do Ministerstwa Komunikacji albo Infrastruktury czy czegoś tam pani

zmieniła sie nie do poznania i sie okazało, że te czarne mogą być.

No to je mam.

Jacek.

Opublikowano
jak się skończyły miejsca na pieczątki

Tak mieliśmy też kiedyś z samochodem. Ale nasza przyczepa ma termin rejestracji bezterminowy,więc nie jeżdzimy z nią na przeglądy,nie zabraknie nam zatem nigdy miejsca w dowodzie . Nie żebym chciała je wymieniać,bo nie przeszkadzają mi takie jakie są,spytałam z czystej ciekawości.

Opublikowano

U mnie w dowodzie rejestracyjnym samochodu też zabrakło miejsca na pieczątki po badaniu technicznym i w urzędzie wymieniono mi dowód rejestracyjny pozostawiając stare czarne tablice .Miła pani zapytała czy zostawiamy stare czy chciałbym nowe białe blachy.

Jak już rozmawiamy o tablicach rejestracyjnych to jest możliwość nabycia tablic osobistych w cenie 1000zł za dwie sztuki o treści np. ZO MARAS ale tylko do samochodu . Na pytanie czy istnieje możliwość zamówienia 1 szt. do przyczepy ? niestety nie :bukiet: Opcji do przyczepy ustawodawca nie przewidział :)