Helmut Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Chciałbym sie poradzić w doborze felg do przyczepy kempingowej moich rodzicow LMC 450 z 1998 r. W ciagu roku wymieniłem dwa razy łożyska na osi z prawej strony i dopiero po drugiej wymianie przyjrzałem sie dokładniej obreczy koła i jestem zmuszony im wymienic bo sa pokrzywione. Opony 185R14C i teraz rozwazam czy nie kupic felg aluminiowych. Mam odsadzenie starej felgii ale pola manewru w nadkolu nie mam za wiele i teraz główkuje jak dobrac te felgii? czy mógłby mi ktos doradzić gdzie szukac takich felg ?przy czym opony w powyższym rozmiarze chciałbym pozostawic !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kit Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Nie bardzo rozumiem nad czym główkujesz masz wszystkie parametry wiec dobierasz felgi o takich samych rozmiarach Jeśli chcesz alu to do przyczep są o podwyższonej nośności, są drogie i dostępne tylko w wyspecjalizowanych sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudiger Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) a może warto się przejechać do zakładu z tymi felgami i je naprostować i tyle. a inne felgi - np aluminiowe - dobieraj wg szerokości i ET posiadanej stalówki. Jeśli stalówki mają np 5,5" ET45 to szukaj aluminiowych w tym samym parametrze. Oczywiście rozstaw śrub i otwór centrujący - to sprawa oczywista. Możesz np. wybrać felgę z ET40 lub 38 przy szerokości 5,5" - będziasz miał odpowiednio 5 lub 8mm koło bardziej wystawione na zewnątrz. Błotnik to powinien ogarnąć. I szukaj zwykłych felg alumniowych tylko porządnej firmy. Felga porządnej firmy ma taki zapas wytrzymałości że i do przyczepy będzie OK. Edytowane 16 Lutego 2015 przez Rudiger (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maka Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Jeżeli chcesz kupić tanio aluminiowe felgi to szukaj używanych np. z małych aut dostawczych , czyli mercedes wito , vw t-4 itp. Oczywiście musisz znać wymiary swojej felgi. Najważniejszy wymiar to rozstaw otworów na śruby w feldze , nie może być inny, ET może deko odbiegać od wymiaru i otwór centrujący może być większy ale nie mniejszy , są do tego specjalne pierścienie centrujace w zakupie groszowe sprawy. A wszystkie wymiary i opis oznaczeń felg znajdziesz w internecie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert2912 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam Czy pomógł by mi ktoś w rozszyfrowaniu rozmiaru mojej felgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maka Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Ta felga jeszcze jeżdziła .Musisz wziąść suwmiarkę i zmierzyć piastę będziesz miał jeden wymiar z głowy czyli otwór centrujący , połóż felgę na równym tyłem do podłoża i zmierz odległość metrem od podłoża do miejsa w którym felga styka się z piastą wyjdziei wymiar ET , szerokość zmierz też metrem od rantu do rantu a centymetry przelicz na cale , będziesz miał szerokosć. Ustalić rozstaw śrub proponuję podjechać do wulkanizatora i zmierzyć , jest specjalny przyżąd do tego , tymbardziej bo twoja felga ma rozbite otwory .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam Czy pomógł by mi ktoś w rozszyfrowaniu rozmiaru mojej felgi 20130824_161454.jpg Witam! To jest felga jednej z najlepszych firm produkujących w tym segmencie (felgi m.in. dla przyczep kempingowych) Segment felg: "Premium" wykonanie: stalowa - standard (nie jest wzmocniona) firma: "Hayes-Lemmerz" model: 1352 rozmiar: 4,5Jx13 LZ: 5 ML: 67 (lub 63) LK: 112 (lub 114,3) ET: 30 (lub 33, ale mało prawdopodobne) Średnica otworu osadzenia nie jest krytyczna i może być minimalnie większa lub mniejsza (jeśli wejdzie na piastę luźno), ponieważ w tym przypadku nie bierze udziału w centrowaniu koła. Koło jest centrowane nakrętkami. Ważne jest, aby sprawdzić dokładnie kształt gniazda nakrętek mocujących koło. W tym przypadku przypuszczam, że są sferyczne (nie stożek). Wymiary ML, LK i ET masz prawdopodobnie te, które podałem, ale należy je sprawdzić, ponieważ są możliwe też warianty zapisane w nawiasach). Jaki był rozmiar opon na tych felgach i jaka jest DMC przyczepy? PS Oczywiście mogę się mylić, bo to przecież tylko fotka z widocznym fragmentem felgi, ale będziesz miał już łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Chciałbym sie poradzić w doborze felg do przyczepy kempingowej moich rodzicow LMC 450 z 1998 r. W ciagu roku wymieniłem dwa razy łożyska na osi z prawej strony i dopiero po drugiej wymianie przyjrzałem sie dokładniej obreczy koła i jestem zmuszony im wymienic bo sa pokrzywione. Opony 185R14C i teraz rozwazam czy nie kupic felg aluminiowych. Mam odsadzenie starej felgii ale pola manewru w nadkolu nie mam za wiele i teraz główkuje jak dobrac te felgii? czy mógłby mi ktos doradzić gdzie szukac takich felg ?przy czym opony w powyższym rozmiarze chciałbym pozostawic !? Helmut , zerknij na tą stronę , wybierz LMC i masz http://www.caravanreifen.de/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi