Skocz do zawartości

Hak holowniczy do dethleffs globebus i4

szymano
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem szczęśliwym posiadaczem dethleffs globebus i4.

Chciałbym zamontować hak do ciągania mniej niż tony. 

Poszukuję informacji czy powinienem kupić dedykowany hak który kosztuje w okolicach 800-1000 Euro? Być może ktoś sam coś "wystrugał" i to żyje albo zna dobry patent. Oczywiście obawiam się, aby przyczepa mnie nie wyprzedziła pewnego razu :)

Pozdrawiam

Być może ktoś sam coś "wystrugał" i to żyje albo zna dobry patent. Oczywiście obawiam się, aby przyczepa mnie nie wyprzedziła pewnego razu :)

Co masz na myśli "wystrugał" :hmm:  myślisz że ktoś sam pospawał sobie hak, coś mi się wydaje że tak jednak

nie można, a raczej nie powinno się tak robić. Hak musi mieć homologację a taką raczej nikt nie uzyska dla jednej sztuki.

Czyli albo oryginał, albo zamiennik jeżeli istnieje.  Na bezpieczeństwie się nie oszczędza.  :nono:

Zrobisz jak uważasz, ale ja bym samoróbki nie założył nigdy, jeżeli taki miałeś na myśli, czyli "wystrugany" :niewiem:

http://sklep.expertmobil.pl/i4,homologacja-haka.html

http://haki24.pl/index.php?s=54

Witam !

Wrzuć w google - haki ujazd. Są tam jeszcze rzemieslnicy, którzy robią haki i mają niezbędną homologację. Są w stanie zrobić każdy hak i dać na niego odpowiedni papier. Oczywiście wszystko zgodnie z przepisami.

Pozdrawiam

• 3 lata później...
1 godzinę temu, danielpoz napisał:

Masterhak. Zrobią do każdego auta.

Do każdego tylko niekoniecznie kampingowego. Przerabiałem to w kilku moich autach. Na końcu nie ma ramy pod zabudowę haka  więc sam hak to pikuś. Problemem jest cała konstrukcja montowana min do zakończeń ramy np. w Ducato ( wszystkie miałem Fiaty). Ramię i siła jest ogromna przy każdej wersji , obojętnie czy będzie jazda z lekką czy z ciężką ppą.

Do tego istnieje możliwość uszkodzenia zabudowy kamp w tylnej części na skutek "wystrugania" czegoś "oryginalnopodobnego" . Odradzam. Koszty naprawy mogą przerosnąć koszt haka.

Takie rzeczy trzeba mieć przemyślane przed zakupem a nie po.

Mówi się też ...ma się konia ... trzeba mieć na obrok.

Życzę spokojnych przemyśleń i trafnej decyzji .