kipulo Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam jestem nowym uzytkownikiem,nie mam jeszcze przyczepy ale jest zamysł.W tym roku chciałbym wypozyczyc przyczepę i spróbowac jak to jest.Mam 3 dzieci,dwa samochody z hakiem vana Peugeota 806 2.0 120 KM. i grand vitarę 130 KM 4x4 .Który z tych samochodów lepiej nadawałby się do ciągnięcia przyczepy(oba w benzynie)?Mam prawko ABCE więc przyczepka mogłaby byc większa, a może na pierwszy raz lepiej by bło wypożyczyc juz gzies nad bałtykiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pierzasty Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Pewnie Vitara była by lepsza...i jedno i drugie pewnie już z lekką budą będzie łapało Viatoll. Wypożyczenie biorąc pod uwagę jeszcze opłaty na kempingu to , wychodzi drogawo...Ale jeśli nigdy w ten sposób nie wypoczywałeś, to warto na jakiś weekend spróbować z wypożyczoną i sprawdzić czy będzie Ci to odpowiadało. Przed ewentualnym kupnem przewertuj forum, bo łatwo naciąć się na "szrot". Ja spróbowałem karawaningu i z dziećmi nie widzę innej formy wypoczynku... Edytowane 4 Lutego 2015 przez Pierzasty (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokes Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jeśli wchodzi w grę późniejszy zakup przyczepy to proponuję jednak żebyś sam ją pociągną nad Bałtyk. Jazda z budką, rozstawienie na miejscu i całe przygotowania przed wyjazdem to ważny punkt karawaningu. Weź pod uwagę, że sama przyczepa to mało. Przyda się jakaś kuchnia turystyczna (w środku średnio się gotuje), stoły, krzesła, naczynia, pościel itd. To tak na wstępie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezarr Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 I wypożycz przyczepkę w miarę z takiego rocznika jaką masz zamiar kupić, bo jak wypożyczysz nową a na zakup masz 5 tyś to będzie lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipulo Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jestem z podlasia ,tu jest mało wypożyczalni.Czy ktos może korzystał z pobytu w przyczepie w tym miejscu http://www.alexa.gda.pl/oferta ,możecie cos polecic.Ogólnie ciągnie mnie jak cholera w stronę karawaningu ,dzieciakom i żonie tez ten pomysł się podoba.Czy przyczępę mozna zabrac np. po drodzę na wypoczynek czy to głupi pomysł,chodzi mi o to że jest wypożyczalnia w Olsztynie dobic tam i dalej nad morze z przyczepą.Zona znowu chce popróbowac przyczepy ale już na miejscu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokes Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Jestem z podlasia ,tu jest mało wypożyczalni.Czy ktos może korzystał z pobytu w przyczepie w tym miejscu http://www.alexa.gda.pl/oferta ,możecie cos polecic.Ogólnie ciągnie mnie jak cholera w stronę karawaningu ,dzieciakom i żonie tez ten pomysł się podoba.Czy przyczępę mozna zabrac np. po drodzę na wypoczynek czy to głupi pomysł,chodzi mi o to że jest wypożyczalnia w Olsztynie dobic tam i dalej nad morze z przyczepą.Zona znowu chce popróbowac przyczepy ale już na miejscu . Wg. mnie nie da się zabrać po drodze. Pakujesz się do przyczepy. Będzie ci brakowało mnóstwo rzeczy jeśli tego nie przemyślisz. No może przy twoim Peugocie 806 da się to jakoś upchnąć ale proponuję tak jak napisał kol.Pierzasty wypad na testowy weekend przed wyjazdem wakacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ketrab Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Dodatkowo jeśli jeszcze z przyczepa nie jechałeś wcześniej, to także polecałbym najpierw bliższy wyjazd na weekend. By mieć pewność że ta forma Wam odpowiada trzeba się liczyć ze wszelkimi sprawami związanymi z ostatecznym urlopowaniem w przyczepie także z jej holowaniem. Jedzie się, inaczej a na początku pokonanie nawet dobrze znanej trasy ale z budka, może zabrać zaskakująco więcej czasu... Edytowane 5 Lutego 2015 przez ketrab (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipulo Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Na codzien poruszam się zestawem z przyczepą ale dużo większych gabarytów więc poruszanie się z przyczepką to nie problem.Ale macie racje że trzeba się rozeznac.Może tym razem warto pojechac do domku holenerkiego lub do przyczepy na wekend gdzies juz zadekowanej żeby zobaczyc jak to to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokyo Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Mam 3 dzieci,dwa samochody z hakiem vana Peugeota 806 2.0 120 KM. i grand vitarę 130 KM 4x4 .Który z tych samochodów lepiej nadawałby się do ciągnięcia przyczepy(oba w benzynie) zdecydowanie 4x4 ! Ale macie racje że trzeba się rozeznac.Może tym razem warto pojechac do domku holenerkiego lub do przyczepy na wekend gdzies juz zadekowanej żeby zobaczyc jak to to jest domek holenderski jest o wiele większy od przyczepy, sugeruję zostać przy przyczepie, skoro Twoim zamysłem jest 'spróbować jak to jest'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipulo Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 No i decyzja podjęta będziemy próbowac, trochę zonę martwi ograniczony dostep do wody bieżącej ale mylę że da się przeżyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profesor Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 trochę zonę martwi ograniczony dostep do wody bieżącej Bieżącą wodę to będzie miała... z baniaka. To jest akurat najmniejsze zmartwienie ponieważ pole kempingowe Alexa, jeśli tam jedziecie, ma świetne zaplecze socjalne. Ja będąc tam raz z przyczepą w układzie EW (tylna obszerna łazienka z garderobą, osobna kabina prysznicowa) to nawet zębów nie myłem na miejscu tylko szedłem do łaźni(?). Jedynie toaleta kasetowa przez dziecko była wykorzystywana. Odbieranie przyczepy gdzieś po drodze zabija sens karawaningu bo przecież o to chodzi, że dzień lub nawet wcześniej przed wyjazdem wszystko sobie układasz w szafeczkach, na półeczkach itp. Zresztą jako kierowca ciężarówki też masz pewnie wszystko w kabinie poukładane i wiesz gdzie co masz. Poćwicz jedynie rozkładanie przedsionka i koniecznie dokonaj rezerwacji bo w Alexie trudno o miejsce - bynajmniej tak było kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Commander Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Witaj. Dokładnie jak powiedzieli koledzy. Wyjazd z przyczepą zaczyna się już od jej pakowania. Dla nas to jest niesamowita atmosfera, która trwa ze 3 dni przed startem. Postam ów START, zaciekawione spojrzenia pieszych i kierowców (ciekawe gdzie jadą?), obiadek na trasie w urokliwym miejscu (oczywiście własny) no i dotarcie do celu połaczone z rozbijaniem "obozowiska". To wszystko razem nadaje wyjazdowi niepowtarzalnego smaku nazywanego - karawaningiem. Nie wyobrażam sobie zarówno ja jak i moja żona powrotu do hoteli/kwater, a już na pewno nie przekonałbym do tego dzieci które do budy zapakują na wyjazd wszystko co przyjdzie im do głowy (nawet latawiec). Edytowane 5 Lutego 2015 przez Commander (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo924 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam jestem nowym uzytkownikiem,nie mam jeszcze przyczepy ale jest zamysł.W tym roku chciałbym wypozyczyc przyczepę i spróbowac jak to jest.Mam 3 dzieci,dwa samochody z hakiem vana Peugeota 806 2.0 120 KM. i grand vitarę 130 KM 4x4 .Który z tych samochodów lepiej nadawałby się do ciągnięcia przyczepy(oba w benzynie)?Mam prawko ABCE więc przyczepka mogłaby byc większa, a może na pierwszy raz lepiej by bło wypożyczyc juz gzies nad bałtykiem . Witaj, miałem poprzednio Citroena C8 z tym samym silnikiem, powiem tak z 3 dzieci jechałbym tylko vanem - wygodniej niż w Vitarze. My byliśmy z przyczepą tym Citroenem w Chorwacji na Peljesacu 1500km w jedn stronę. Generalnie C8 było Ok do ciągniecia przyczepy (budke mieliśmy wypożyczoną od odoby prywatnej, 4,5m DMC 1200), ciężkie i duże auto super radzi sobie z przyczepą nie miałem problemów poza jednym - trochę mało mocy. W Austrii na dojeżdzie do Grazu jak sie zaczynają podjazdy to raczej tirów nie dało się wyprzedzić, no i ekonomia jazdy słaba ... 13 - 14 l trzeba liczyć na 100 km, ja nie miałem gazu więc droga trochę wyszła Wiem że 4x4 podobno lepsze ... mówie podobno bo nigdy nie ciągnąłem czterołapem, zawsze tylko ośką ale komfort podróżowania dla dzieciaków chyba by przeważyły i zapakowałbym vana, i bagażnik większy i miejsca więcej ... bez dwóch zdań dla mnie van z tych dwóch które masz przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipulo Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Vitara to małe auto -moje,do dojazdów i trochę do zabawy.Peugeot choc leciwy wozi naszą rodzinkę tam gdzie chcemy w pełnym komforcie i to auto żony ,szczeze nie ma szans zapakowac grand vitary z trójką dzieci na dalszy wyjazd nawet bez bagaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekm13 Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Nie znalazłem nic nowszego, więc odświeżam stary temat... W tym roku w wakacje planuję sprawdzić jak to jest z przyczepą i na pierwszy raz będzie wypożyczalnia. Planuje wypożyczyć coś takiego na co by mnie było ewentualnie stać i będzie przyczepa miała prawdopodobnie ponad 20lat. raczej coś lekkiego tak, żeby holownik dał radę ale musi pomieścić 4 osoby (2+2). Trasa nie za ambitna - Mazury, Suwalszczyzna, może zahaczę lekko Litwę. Wyjazd - okolice trójmiasta. Stacjonowanie na kempingach, ewentualnie może jakaś nocka na dziko. I teraz pytania: -Na co zwrócić uwagę przy wypożyczaniu przyczepy? Stan techniczny to rozumiem - opony, hamulce, oś, zaczep, światła. -Wyposażenie. Czy sprawne oświetlenie, pompa wody, ogrzewanie, lodówka. Coś jeszcze ważnego? O akumulatorze raczej nie marzę chociaż by się przydał. -Instalacja gazowa. Czy powinny być jakieś dokumenty z przeglądu gazu? Czujnik czadu? -Ubezpieczenie. Czy normalną sprawą jest że właściciel powinien mieć na przyczepę jakieś AC, asistance itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi