chris_66 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 hej ma ktoś kawałek schematu co i gdzie powinno być gdzie trafo na 12V ?? bo czas zacząć sie bawić i nie wiem od czego zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Witaj !Nie potraktuj tego, co teraz napiszę jak złośliwość, ale jeśli nie potrafisz zlokalizować zasilacza we własnej przyczepie, to cienko widzę dalszą "zabawę", chyba że jej końcowym efektem mają być spektakularne fajerwerki w Nowy Rok P.S. Sprawdź najpierw, czy działają urządzenia zasilane z 12 V, gdy podłączysz przyczepę pod 230 V, bo może się okazać, że go w ogóle nie ma Szukaj w szafie, niskich szafkach lub w którymś schowku pod kanapą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_66 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Witaj ! Nie potraktuj tego, co teraz napiszę jak złośliwość, ale jeśli nie potrafisz zlokalizować zasilacza we własnej przyczepie, to cienko widzę dalszą "zabawę", chyba że jej końcowym efektem mają być spektakularne fajerwerki w Nowy Rok P.S. Sprawdź najpierw, czy działają urządzenia zasilane z 12 V, gdy podłączysz przyczepę pod 230 V, bo może się okazać, że go w ogóle nie ma Szukaj w szafie, niskich szafkach lub w którymś schowku pod kanapą ee tam od razu złośliwość, wolę się spytać niż dłubać, niejedną elektrykę robiłem i wszystkie działają pompka działa, lodówka nie, światełka nad kuchnią ani w kibelku nie ma, wyciąg działa dziwnie bo najpierw trzeba włączyć przycisk "trafo" i dopiero wtedy chodzi wyciąg uruchamiany oddzielnym przyciskiem co do trafo to mam podejrzenia, że siedzi razem z bezpiecznikami w skrzynce w szafie Edytowane 17 Grudnia 2014 przez chris_66 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) co do trafo to mam podejrzenia, że siedzi razem z bezpiecznikami w skrzynce w szafie "Podejrzenia" masz słuszne. Jest mnóstwo tematów o zasilaczach tego typu, jak Twój - musisz przeszukać forum. Na szybko, pierwszy lepszy z brzegu: http://forum.karawaning.pl/topic/16981-prosze-o-prostą-podpowiedz-aku-w-cepce/?p=392861 Oczywiście fotka Twojego zasilacza, mogłaby rozwiać wszelkie wątpliwości Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Kristofer (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rover Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 "Podejrzenia" masz słuszne. Jest mnóstwo tematów o zasilaczach tego typu, jak Twój - musisz przeszukać forum. Na szybko, pierwszy lepszy z brzegu: http://forum.karawaning.pl/topic/16981-prosze-o-prostą-podpowiedz-aku-w-cepce/?p=392861 Oczywiście fotka Twojego zasilacza, mogłaby rozwiać wszelkie wątpliwości Mylicie się. Jeśli jest zamontowany wyciąg kuchenny oznacza to model prestige. A jeśli prestige to oznacza że trafo jest wbudowane w okapie nad kuchnią. Miałem tak kedyś w 460 prestige. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_66 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Oczywiście fotka Twojego zasilacza, mogłaby rozwiać wszelkie wątpliwości z fotkami to ciężko będzie ale otworzyłem pudełeczko w szafie i tam niestety nic nie ma , znaczy jest bezpiecznik 10A i rozgałęzienie 230V na kilka obwodów , żadnego śladu 12V i trafo , pewnie trzeba szukać w okapie nad kuchenką ale to i tak trochę posunęło moje prace - bo chcę całe oświetlenie zrobić na 12V (dwa obwody - na bogato przy zasilaniu na kempie i ubogie na aku ) i kupę gniazdek na 230V Mylicie się. Jeśli jest zamontowany wyciąg kuchenny oznacza to model prestige. A jeśli prestige to oznacza że trafo jest wbudowane w okapie nad kuchnią. no właśnie do tego doszedłem przed chwilą Edytowane 18 Grudnia 2014 przez chris_66 (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristofer Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Mylicie się. Jeśli jest zamontowany wyciąg kuchenny oznacza to model prestige. A jeśli prestige to oznacza że trafo jest wbudowane w okapie nad kuchnią. Miałem tak kedyś w 460 prestige. Dlatego pisałem o fotce, no ale już chyba wszystko jasne Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Kristofer (wyświetl historię edycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_66 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dlatego pisałem o fotce, no ale już chyba wszystko jasne z fotkami to ciężko , bo nie lubię robić i wstawiać ale rozgryzłem chyba wszystko - trafo jest przy okapie nad kuchnią , w szafie jest tylko bezpiecznik i rozdzielenie na 230V czyli trzeba będzie całość przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja w swojej wymyśliłem cóś takiego: http://forum.karawaning.pl/uploads/monthly_08_2014/post-5296-0-78755600-1407436799_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja mam transformator w szafce kuchennej, pod zlewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_66 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja w swojej wymyśliłem cóś takiego: http://forum.karawaning.pl/uploads/monthly_08_2014/post-5296-0-78755600-1407436799_thumb.jpg za dużo - różnicówka wystarczy , do tego zasilacz ledów i to wszystko co chcę w szafie (rozprowadzenie 230V na przód, na tył, okolice szafy, kuchnia, zewnętrzne gniazdko, łazienka , oświetlenie całe na 12V bazujące na oryginalnych kablach z oświetlenia 230V - dlatego zasilacz ledowy będzie koło bezpiecznika w szafie) Ja mam transformator w szafce kuchennej, pod zlewem. spróbuję wszystko schować w obudowie okapu , przerobię wyciąg na 230V , dam zasilacz 12V do zasilania pompki, i ledów "akumulatorowych" - powinno sie udać, bo w okapie miejsca jest multum aku nie planuję , więcej niż 2-3 dni nie siedzę na dziko więc do pompki i kilku ledów wystarczy podłączenie do aku w samochodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorY Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Wiesz, ja wolałem mieć wszystko na osobnych obwodach. Tak to jest jak się miało w budzie mikrofalę, piekarnik i kilka innych ciekawostek na prąd Puszka po lewej wyłącznie na 12V - odseparowana łazienka ze spłuczką, oświetlenie na ledach i zasilanie odbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 mam taki schemat przerysowany z instrukcji Hobby. Z niego widać, że wentylator działa jak włączysz wyłącznik przy transformatorze i sam wyłącznik wentylatora. Przeróbki na górze z prawej strony dotyczą zasilania lodówki i ładowania akumulatora z samochodu. instalacja w Hobby z dokładka....pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi